Oleh: Abi Muslih
Kebiasaannya, sebelum seseorang anak lahir ke dunia, ibu dan bapa sudah berkira-kira untuk mencari nama yang sesuai untuk anak yang tersayang. Mencari nama yang baik bukan untuk mendapat pujian. Atau untuk melambangkan status sosial dan seumpamanya. Tetapi ia adalah satu ibadah yang dituntut oleh agama.
Abu Dawud telah meriwayatkan dari Abu Darda’ r.a. katanya, Rasulullah bersabda: “Sesungguhnya kamu semua akan dipanggil dengan nama-nama kamu dan nama-nama bapa kamu pada Hari Kiamat, maka perelokkanlah nama-nama kamu.”
Memperelokkan nama bermaksud memilih nama yang selari dengan tuntutan Islam. Memilih nama perlu ada tujuan. Bukan sekadar untuk memudahkan panggil atau untuk menggabungkan nama ibu dan bapa serta datuk-datuk dan nenek-nenek, bahkan ia berkaitan dengan soal pembentukan peribadi anak itu. Bukankah panggilan itu mengandungi doa. Setiap orang yang memangilnya, dikira membuat doa untuknya.
Jika seorang anak itu namanya ‘Mujahid’ yang bermaksud seorang pejuang atau orang yang berjihad, setiap orang akan memanggilnya dengan gelaran pejuang. Secara tidak langsung dia didoakan untuk menjadi pejuang pada jalan Allah swt. Sebaliknya jika seorang itu dinamakan dengan nama ‘Hazan’ yang bermaksud Berdukacita, setiap orang akan memanggilnya sebagai seorang yang sedang sedih dan berdukacita. Secara tidak langsung pangilan demi panggilan itu boleh memberikan kesan kepadanya.
Nama Yang Tidak Baik
Malangnya hari ini, terdapat segelintir masyarakat yang kurang mengambil berat soal nama. Ada yang memilih nama yang kelihatan indah tetapi hakikatnya tidak mempunyai apa-apa erti, atau lebih malang lagi ia membawa erti yang negatif. Mereka suka nama-nama yang nampak moden seperti Natasya, Zana, Susan, Hyfa, Dayanty atau seumpamanya. Lebih menyedihkan lagi, jika nama-nama itu ditiru atau diambil nama-nama orang kafir.
Ada juga yang menggabungjalin nama ibu dan bapa. Mereka lakukan tanpa mengambil kira maksud gabungan perkataan itu . Contohnya, ibu yang bernama Safrina dan bapa bernama Ihsan, anaknya diberi nama Safih Insan, yang bermakna ‘Manusia yang Bodoh’. Kadang-kadang nama yang digabungkan itu menjadi panjang tanpa sebarang erti seperti Nor Sajamifulah Niruszam atau seumpamanya.
Terdapat dikalangan ibu bapa yang cuba memberikan nama yang baik tetapi mereka tersilap langkah, contohnya meletakkan perkataan Abdul atau lebih tepatnya ‘Abd yang membawa maksud Hamba dengan perkataan lain selain nama-nama Allah seperti Abdul Muhammad, dan Abdul Musa. Ada juga yang silap dengan hanya meletakkan perkataan Abdul untuk anaknya. Jika mahu ringkas mereka sebenarnya boleh menggunakan nama Abduh yang bermaksud HambaNya.
Kadang-kadang terdapat ibu bapa yang mahu menggunakan kreativiti dengan menamakan anaknya sempena sesuatu peristiwa atau tempat sehingga menjadi janggal seperti Mohd Felda, Nor Malaysia, Saiful Johori, Mohd Toyota, Siti Sukom dan seumpamanya. Mereka sebenarnya menjadikan anak-anak mereka mangsa ejekan sepanjang hayat.
Jika bapa tersilap memilih nama, maka sewajarnya dia berusaha agar nama itu ditukar kepada nama yang lain. Rasulullah s.a.w. pernah bertindak menukar nama seseorang dengan nama yang lebih baik. Al-Termizi dan Ibnu Majah meriwayatkan daripada Ibnu Umar r.a. bahawa Sayyidina Umar bin Al-Khattab r.a. mempunyai seorang anak perempuan namanya ‘Aashiah (Penderhaka), maka Rasulullah s.a.w. menukarkan namanya menjadi Jamilah (Yang Cantik).
Sebaik-baiknya para bapa merujuk kepada para ilmuan atau sekurang-kurangnya membelek buku-buku panduan sebelum memilih nama yang sesuai untuk anak. Ingatlah bahawa nama itu adalah identiti terpenting bagi seseorang manusia. Kesan pemberian nama itu bukan terhenti setakat di dunia sahaja bahkan melarat sehingga ke akhirat. Oleh itu, menjadi kemestian kepada para bapa untuk memilih nama yang baik-baik.
Nama Yang Baik
Rasullullah s.a.w. menganjurkan agar anak-anak dinamakan dengan nama-nama yang mempunyai maksud baik atau dinisbahkan kepada orang yang baik. Bapa-bapa boleh memilih nama-nama Rasul seperti Hud, Nuh, Ilyasak dan lain-lain; atau nama para Sahabat seperti Mus’ab, Mu’az, Talhah, Zubair, Handzalah dan lain-lain; atau nama para ‘ulama’ seperti As Syafie, Al Bukhari, As Subki, Al Andalusi, Al Tabari, Al Nakhai’i, Al Zamakhsyari, Ibnu Qayyim, Ibn Taimiyyah, Al ‘Izz, dan lain-lain. Mudah-mudahan anak itu, dapat menghayati kehebatan tokoh-tokoh silam lantas menjadikannya sebagai ikutan.
Antara nama yang afdhal ialah nama yang dinisbahkan kepada nama Allah, tetapi dimulai dengan kalimah ‘Abd. Nama-nama Abdullah, Abdul Quddus, Abdul Jabbar, Abdul Qahhar, Abdul Fattah, Abdul Mu’izz dan lain-lain adalah contoh bagi kategori ini. Di samping itu para bapa digalakkan memilih nama-nama yang mempunyai nama indah dan seboleh-bolehnya tepat dengan nahu Arab. Contohnya nama Saif bermakna pedang, tetapi nama Saiful tidak mempunyai apa-apa makna kecuali jika disandarkan kepada perkataan lain seperti Saiful Islam yang bermaksud Pedang Islam. Sebaik-baiknya juga nama yang dipilih itu menepati kesesuaian jantinanya.
Kesimpulannya, ibu bapa yang akan menyambut bayi perlu membuat persediaan awal sebelum tiba masa kelahiran. Persediaan seperti, membanyakkan bacaan al-Quran, berzikir dan bertafakur serta mencari nama yang sesuai untuk anak perlu diutamakan. Sebagai pendidik, ibu dan bapa tidak boleh mengambil lewa soal-soal ini. Ingatlah, apa yang disemai hari ini, itulah yang akan dituai esok hari.
Berkaitan:
(Bagaimana anda menyambut kelahiran anak anda? Bagaimana anda disambut dulu-ketika lahir? Adakah mengikut cara Islam?)
Sambut Kelahiran Anak: Syukur dan Hebahkan
Galakan Ucapan Tahniah Atas Kelahiran
Azan dan Iqamah ke Telinga Bayi
Sambut Kelahiran Dengan Tahnik
Aqiqah: Untuk Dekatkan Anak Kepada Allah
Aqiqah: Bagaimana Melaksanakannya?
Untuk mendapat senarai nama-nama muslim sila klik di sini:

By: k'baca on Julai 28, 2007
at 4:20 am
[...] perbincangan yang lepas, kami telah menyentuh soal mendidik anak dalam kandungan dan memilih nama anak yang baik. Begitu juga cara mengelakkan kesilapan dalam memilih nama. Tentunya menamakan anak [...]
By: Apa perlu dibuat selepas anak lahir? « Abi Muslih & Mama Farhah on Ogos 10, 2007
at 3:40 am
anak sy sangat super aktif, tapi jika dia sedang belajar dan kita sbagai ortunya membantunya dia malah sengaja tdk mengindahkan malah dia pura-pura tidak tau, tapi sy yakin dibelakang itu semua dia merekam apa yang kita ajarkan, apakah itu berpengaruh dengan namanya ; ZAIDAN MUHAMMAD FIKRI,namun sy bilang nakal tidak tapi sy bilang tidak ya..nakal. tolong sarannya. trims
By: Deni Kusumawati on September 5, 2007
at 10:29 am
yoii
By: digdo on Julai 15, 2009
at 10:35 pm
saya ingin bertanya, apakah maksud nama khuzatul iri..? mungkin nama itu boleh di asingkan seperti khuza, zatul, dan sebagainya. terima kasih.
By: adam mahfuz on November 10, 2007
at 10:06 am
assalamualaikum…
nama saya FAIRUL IZHAM BIN MOHD NAZRI…
apakah maksud nama saya..dan apakah ciri-ciri
orang yng mempunyai nama tersebut.
By: fairul izham on Disember 5, 2007
at 3:31 pm
assalamualaikum…
nama saya muhammad izwan.
saya nak tanya apakah maksud nama saya?
apakah ciri2 org yg memiliki nama tersebut..
By: izwan on Disember 6, 2007
at 11:55 am
assalmualaikum ..wm…
Tolong saya dapat kan maksud nama
NUR AZLINDA
Jutaan terima kasih di dahulukan .
By: eagleLayer on Disember 8, 2007
at 9:09 am
MAKSUD AZLINDA IALAH TIADA MAKNA
By: z ajrihaaireen on Julai 27, 2009
at 7:01 pm
tlg bgtau maksud nama Dania Danisha..eak dah nak g dftr dahhh tlg cepat yer
By: sarah on Disember 9, 2007
at 2:09 pm
tlg bgtau maksud nama Dania Danisha..esok dah nak g dftr dahhh tlg cepat yer
By: sarah on Disember 9, 2007
at 2:16 pm
Ape masud nama MUHAMMAD IRFAN ZAQUAN
By: Salina on Disember 10, 2007
at 9:36 am
nma saya lidyana….adakah elok mksodnya??atau nma saya tidak mempunyai maksod??
By: yana on Disember 10, 2007
at 1:55 pm
Apakah Maksud Ahmad Deedat… ??
By: Awi on Disember 10, 2007
at 3:27 pm
iman dan soleh
By: Tanpa nama on Jun 16, 2009
at 5:28 pm
nama saya suzilawati ape maksud nama saya nie.
By: suzilawati on Disember 12, 2007
at 7:55 am
sebagai ibu, saya inginkan nama anak yang baik,
apakah maksud Mohd Harith Jazeman & Nur Syaurah Syakirah?
By: dilla on Disember 14, 2007
at 5:48 am
ape maksud airil
By: farid on Disember 15, 2007
at 1:16 pm
kebaikan
By: farid on Julai 13, 2009
at 7:42 pm
apakah maksud nama NUR ALIANNA MELISSA
By: ali muhamad on Disember 16, 2007
at 4:24 am
Nama saya ALVI SACHRIN SALSABIL apa arti nama tersebut
By: Alvi on Disember 16, 2007
at 8:15 am
Mohon translate makna ADAM HAZRAT SAQTI…bakal anak sulung saya
By: Azhar Fauzi on Oktober 7, 2009
at 6:41 pm
assalamualikum.. nama saya NOR ALLYA NAZLEYANA, apakah erti nama itu?? selama sy hidup 23 tahun, tiada sape yg tahu…
By: NOR ALLYA NAZLEYANA on Disember 16, 2007
at 9:20 pm
Nama saya Dayang Syahirah Izzaty.Apakah maksud nama saya itu?
By: Dayang Syahirah Izzaty on Disember 17, 2007
at 1:52 pm
assalamualikum. apekah maksud nama mohd syahrul anuar????????????? keliru la……. ada yang kata namanye bermaksud sejahat2 manusia.. betul ke?????
By: kenta on Disember 18, 2007
at 3:42 am
apa yg saya tau jika syahrul mmg maksudnya begitu lawan kepada perkataan syahrul(seburuk2) iaitu khairul (sebaik2)..
untuk makluman lanjut lebih baik tanya kpd yg pakar
By: suraya on Mei 19, 2009
at 3:41 pm
tak tau
By: Tanpa nama on Jun 16, 2009
at 5:27 pm
bagi saya..syahrul juga merujuk kepada bulan iaitu diambil dr kata akar die syahrun..
By: damia on September 7, 2009
at 5:33 am
assalamualaikum saudara…shahrul tu brmakna bulan(kalendar).. saudara pernah x dgr pkataan shahrul ramadhan??kalo prnah,xkan mksudnya ramadhan itu jahat?so ksimpulannya kita kena prbykkan lagi ilmu pgetahuan dalam bahasa arab supaya kelak kita x sukar utk mmberi nama pd anak kita..wallahualam
By: Tanpa nama on September 16, 2009
at 1:26 pm
Assalam. Setahu saya jugak la ye, lawan kepada Khairul adalah Syarrul, bukan Syahrul..Di ambil dari perkataan Syarr yang bermaksud buruk. Kalau Syahrul tu,minta maaf la, saya tak tau~
By: Amaliina on Julai 3, 2009
at 1:32 am
shahrul anuar..sharul = bulan, anuar = cahaya . Bulan yang bercahaya
By: anep on Julai 3, 2009
at 11:28 am
nukiman
By: tutu on Disember 18, 2007
at 3:59 am
salam..
boleh bg maksud nama safia dan dalia….
By: najwa on Disember 18, 2007
at 4:34 am
eyg
By: Tanpa nama on Jun 16, 2009
at 5:30 pm
askom, saya nur iylia safiah. ape maksud nama saya ek???
By: iylia on Disember 18, 2007
at 6:13 am
assalamualaikum…..leh tak tolong gitau maksud nama bakal anak sedara saya nie….nama dia nurin qistina aisyha……
By: muhamad zaki on Disember 21, 2007
at 1:42 pm
amat elok kalau nak anak seorang yang adil.
By: siti huzaimah on Jun 19, 2009
at 4:46 pm
assalamualaikum.. nama saya DANISH dan setahu saya nama saya bermaksud (PENGETAHUAN/BIJAK). Sila betulkan jika saya silap. Sekian terima kasih
By: DANISH KHAIRIN BIN MOHD FAISAL on Disember 21, 2007
at 1:44 pm
kenapa nama itu pelik
By: Tanpa nama on September 11, 2009
at 12:07 pm
takdir allah
By: - on Oktober 22, 2009
at 10:48 am
assalamualaikum..apa maksud nama natasya
By: iwanis on Disember 22, 2007
at 12:28 pm
a’kum.. boleh tak tolong cari maksud nama saya SUFINA
By: Tanpa nama on Disember 24, 2007
at 5:29 am
saya sedang menanti kelahiran anak pertama, yang say nanti hampir 2 tahun apakah nama yang cocok saya berikan boleh laki-laki atau perempuan
By: Tanpa nama on Mei 15, 2009
at 12:50 pm
ASSALAMUALAIKUM… apa maksud nama SULFINA. nama ini pemberian ayah saya.tapi sampai sekarang saya masih tercari-cari apakah makna di sebalik nama itu.terima kasih.
By: Fina on Disember 24, 2007
at 5:31 am
Assalamualaikum… saya NASIYAH. apa maksud disebalik nama saya.boleh anda tolong…..?
By: ADIK on Disember 24, 2007
at 5:33 am
Assalamualaikum….boleh berikan maksud nama MUHAMMAD ADAM ZIDANE..
By: aerwan putra bin othman on Disember 26, 2007
at 9:46 am
boleh bagi makna nama Wan Nur Qurranul Qistiena & Wan Adly Haqimi.Saya nak tanya sesuaikah nama Nurul Iman Naim diletakkan ke atas nama anak perempuan.
By: nurhaslinda on Disember 31, 2007
at 3:51 am
bg say nama tu sesuai
By: far on September 12, 2009
at 2:41 pm
Saya ingin menamakan anak yang bakal saya lahirkan nanti Wan Nur Ariyana Ada tak sesiapa yang tahu makna nama ini? (untuk bayi perempuan).
By: Pn.Wati on Disember 31, 2007
at 5:48 am
Setahu saya nama Danish itu artinya Cerdas, apakah tidak boleh menamakan anak kita dengan makna nama Danish tersebut ?
By: sarah pamela on Januari 2, 2008
at 9:36 am
boleh.
By: balqis on Ogos 26, 2009
at 4:02 pm
assalamualaikum….
saya nak thu maksd nama izwan dan noriasyah
By: mickey on Januari 2, 2008
at 3:01 pm
apa maksud muhammad faizal. adakah maksud itu baik atau sebaliknya
By: faizal on Januari 3, 2008
at 5:18 am
faizal saya tak thu…. tapi faiz bermaksud kemenangan , faizol bermaksud kejayaan
By: far on September 12, 2009
at 2:33 pm
tolong saya carikan makna bagi nama “ARIANATASYA” & “ARIF ZARFAN” terima kasih
By: hafizah on Januari 3, 2008
at 7:21 am
apakah maksud nama muhamad faruq uqail?sesuaikah nama itu untuk anak lelaki saya.
By: umie on Januari 5, 2008
at 1:36 am
faruq maksudnya pemisah antara hak dan batil.amat elok nama tu
By: siti huzaimah on Jun 19, 2009
at 4:49 pm
BOLE DAPATKAN MAKSUD NAMA RIEZKY FAIZARUL IMAN? TERIMA KASIH
By: AINA on Januari 5, 2008
at 11:34 am
apa maksud nama aiman ?
By: norliza on Januari 6, 2008
at 6:22 am
setahu sy nama AIMAN maksudnya BERTUAH.
By: NUR FADHIYATUL FARIZA on September 4, 2009
at 2:06 pm
setahu saya aiman maksudnya kanan
By: jun on September 12, 2009
at 8:30 am
ape maksud nuur aswani dan noor aishah dan mohd syahmi
By: wani on Januari 6, 2008
at 7:10 am
Assalamualaikum..
apakah maksud nama Eusuff Thaqif Azizi? @ Eusuff Shaqir Azizi? (akan dipanggil Yusuf) dan jika perempuan Mim Adlina Fatima (akan dipanggil Mim)
By: nani on Januari 8, 2008
at 7:06 am
Assalamualaikum.
Saya ada beberapa persoalan.
1) Apakah maksud nama Zarith?
2) Bolehkan menggunakan pangkal Al pada pertengahan nama. Contohnya Zarith Al Zafri & apakah maknanya. Bagaimana pula makna sekiranya nama tersebut menjadi Zarith El Zhafri?
By: faridah on Januari 8, 2008
at 8:52 am
Zafri ertinya “Kemenanganku” – itu nama saya la…Zhafri atau Zarith, tak tau la lak
By: Al-Zafri on Jun 30, 2009
at 1:35 pm
camane saya nak tahu komen tentang nama2 yg ditanyakan dalam laman ini???
By: Izwan Zainal on Januari 9, 2008
at 4:30 am
assalamualaikum, emm mksd nm fathiyah apa ye? n rusyati?
By: diana on Januari 11, 2008
at 7:27 am
assalamualaikum….
saya nak tau maksud nama ni…MUJADDID IRFAN dengan NUR FAZLINA..tlg sy ye
By: nur fazlina khairuddin on Januari 14, 2008
at 6:31 am
assalamualaikum……
saya nak tahu maksud nama NUR FANURA….
tolong saya leh kan..
By: nura on Januari 14, 2008
at 8:53 am
boleh saya tahu maksud nama2 berikut:
1. ayrill
2. Khaira @ Qaira
By: rayyan on Januari 15, 2008
at 3:28 am
KHAIRA MAKSUDNYA TERBAIK.OKEY
By: siti huzaimah on Jun 19, 2009
at 4:59 pm
boleh x tolong bagi tau saya apa maksud nama2 ini
i. Asrihan
ii. Azowati
iii. Azowari
By: alfa on Januari 16, 2008
at 4:57 am
boleh saya tahu apa makna nama ini. saya berhajat nak isi nama anak perempuan saya nama ini Fatin Arianatasya tapi kalau lelaki saya nak isi nama Faris Hakim Atau Darwisy Haikal. maksud nama anak lelaki dah dapat tapi nama anak perempuan saya tak tahu maksudnya. tolong carikan maksudnya. terima kasihhhhh..
By: yura on Januari 16, 2008
at 7:09 am
sebab nama anak sulong saya Faradiya Adriana nak samalah dengan kakaknya yang cerdikdan pintar tu
By: yura on Januari 16, 2008
at 7:11 am
Askum….bleh tak kalu sesape yang name nyer same ngan saye n die tau maksud name saye tu bleh tak bagi tau kat saye…..time kasih yerrr…….HASLINA
By: LYEN on Januari 17, 2008
at 5:02 am
sy nk thu mksd nama suriati akma
By: yatie on Januari 17, 2008
at 7:43 am
salam…. boleh tolong bagi tahu maksud nama ni Izmeer Zikry. saya bercadang nak bagi nama ni pd anak laki saya
By: Najamuddin on Januari 17, 2008
at 9:59 am
akum…leh sy tau aper maksud nama mazlina,,,tu nama bakal orang umah sy hehehhe…
By: saiful on Januari 18, 2008
at 8:43 am
askum..sy nak tau mkna mohd shahril…
By: ain on Januari 18, 2008
at 8:46 am
salam,
nama sy Fatin Norhafizah blh x gi tau maksud nam saye 2…
By: fatin on Januari 20, 2008
at 5:00 am
vvv
By: Tanpa nama on Januari 20, 2008
at 10:28 am
Akum…saya nak tanya ape maksud nama muhamad adam mukhriz?ape maksudnya…terima kasih.
By: sara on Januari 21, 2008
at 9:04 am
assalamualaikum..saya nk taw pe mkna nama saya(nurul fadzila) dan ciri2 org yg lhr pd 18.09.1989
By: nurul fadzila on Januari 21, 2008
at 5:55 pm
adakah nama ini membawa maksud yg baik: MUHAMMAD AIRIL
By: azizi nor on Januari 24, 2008
at 2:21 am
saffiya qaisara
apa maknanya?
By: cinta on Januari 24, 2008
at 2:29 am
Nama anak ke 2 saya Rafissa Aqilah. Saya ambil dari buku nama kawan sepejabat. Tetapi saya terlupa maksud Rafissa.
By: aziezakiey on Januari 24, 2008
at 4:08 am
apakah maksud nama saya,SALINA AISYAH?
By: AISAYAH ZUBAIR on Januari 24, 2008
at 5:04 am
KALAU SAYA INGIN MENAMAKAN ANAK SAYA SEBAGAI AISYAH ZUBAIR,ADAKAH ERTINYA BAIK DARI SEGI ISLAM?
By: SALINA ZUBAIR on Januari 24, 2008
at 5:07 am
apa mksud nama saya, NUR ANISAH.. boleh tlg jwb x?
By: nisah on Januari 24, 2008
at 7:09 am
setahu saya nur bermaksud cahaya dan anisah bermaksud perempuan jadi kalau dikabung cahaya perempuan.
By: siti huzaimah on Jun 19, 2009
at 4:39 pm
nur = cahaya…. anisah= mesra
By: Tanpa nama on September 29, 2009
at 5:38 pm
saya nak tau apakah maksud nama erneeleeya elyana
By: siti noor asyikin kadir on Januari 24, 2008
at 8:14 am
ape maksud nama Hazmira?ibu bapa saya gabungkan HAZ ngan MIRA???saya x tau la maksod nama saya..tq
By: hamba allah on Januari 24, 2008
at 4:36 pm
apa maksud nama hairiena crossley?sebab bapa saya owang putih..so nama saya ikut ayah..xderk binti bole ke?
By: anak islam on Januari 24, 2008
at 4:39 pm
saya nak tahu apa makna nama nama berikut :
1) Nurhasanahtul Aiman
2) Muhammad Hasdiatul Iman
Tolong carikan yea….
By: Hasnah Ibrahim on Januari 26, 2008
at 4:47 am
asaamualiakum………. apa maksud nur aqilah,muhd nurrian ,siti hajar ,nurul izyan izzati,nur syafiqah
By: aminah on Januari 26, 2008
at 8:48 am
SITI HAJAR ISTERI NABI IBRAHIM.IZZATI MAKSUDNYA KEGAGAHAN.NUR MAKSUDNYA CAHAYA.SYAFIQAH MAKSUD DIA PENYAYANG
By: siti huzaimah on Jun 19, 2009
at 5:03 pm
Akum…… nama saya Norzieyana ape maknenya…
lagi satu nak mintak tlg untuk anak ke2 saya nak bagi nama;
hawa Aryana yasmin @ Hawa Qistina Yasmin tlg beritahu makne nama tu boleh?
By: Yana on Januari 28, 2008
at 3:27 am
yang saya tahu maknanya yang anda taip tadi ialah hawa dan juga qistina.hawa maksudnya isteri nabi adam dan qistina maksudnya keadilan.
By: siti huzaimah on Jun 19, 2009
at 4:43 pm
dari kecil sampai umur saya 21 thn sudah banyak kali saya bertanyakan kepada ibu dan ayah saya,apa makna nama saya?mereka tidak pernah memberi tahu kepada saya hanya diam sahaja,saya harap anda dapat memberitahu saya……..
By: nur fazlina on Januari 28, 2008
at 7:20 am
nurul ainnina faraen saya lupa maksud nama ini .tolong
By: zulkarnaen on Januari 30, 2008
at 2:18 am
assalammualaikum…blh beritahu nama saya dalam islam..NOOR SABRIEZAL.
By: RIEZAL on Januari 30, 2008
at 2:21 am
nur najihah
nur atikah sakina
mohd hazarul faskah
mohd hazarul iskandar
nur aida syahirah
nur amni safirah
noorizah
apakah maksud 7 nama tersebut.tq
By: faskah on Januari 30, 2008
at 2:26 am
assalammualaikum…tolong berikan maksud nama Qayra Iman
By: Tanpa nama on Januari 30, 2008
at 5:46 am
assalamualaikum, tlg bg maksud nama junainah
By: junainah on Januari 30, 2008
at 10:07 pm
assalamualaikum, tlg bagi maksud..ADLINA
By: mas on Januari 31, 2008
at 2:47 am
apa maksud nama serina qisliya dalam islam?
By: ibu moden on Januari 31, 2008
at 4:10 am
kalau ade anak jangan bubuh nama yang glamor kalau boleh elok yang bermakna baik supaya anak kita tak kan menjadi seorang yang tak dipandang masyarakat dan islam.wassalam
By: nabyla muslim on Januari 31, 2008
at 12:19 pm
kalau bagi anak baik, bagi dia punya perangai baik jugak jangan perangi macam bangang………………….paham.WASSALAM
By: USTAZ HAIKAL PRO on Januari 31, 2008
at 12:24 pm
KALAU NAK NAMA YANG BAGUS KENA CARI DALAM KITAB JANGAN CARI MELALUI MAJALAH TU PAHAM,SUPAYA ANAK TAK JADI PELACUR ATAU MAT@MINAH REMPIT.WASSALAM***********
By: USTAZAH NABYLA ALIM on Januari 31, 2008
at 12:29 pm
SAYA SETUJU DENGAN APA YANG DICAKAPKAN OLEH USTAZ DAN USTAZAH TU SEBAB MEMANG BETUL PUN.SAYA TAMBAHKAN SIKIT JANGAN PERANGAI MACAM *******. MAAF USTAZ,USTAZAH,DAN PEMBACA-PEMBACA MESSAGE INI YE.
By: SITI HALILAH on Januari 31, 2008
at 12:35 pm
assalamualaikum…
saya nak tenya..qayyim bermaksud ketua dan darwisy bermaksud warak..sekiranyanya saya menggabungkan nama di atas adakan nama itu mempunyai maksud yang baik.cth MUHD QAYYIM DARWISY.
Tolonglah..jelaskan
By: pn. dayang on Februari 1, 2008
at 6:24 am
apakah maksud nama sharifah nur adlina batrisha.
By: Tanpa nama on Februari 1, 2008
at 6:41 am
ape maksud nama norhazura,azzura atilia nassieryana dan azzura atira nassieryzdamisya
By: rama-rama on Februari 1, 2008
at 8:57 am
ni nak tanyer aper maksud namer ni
1 dzul/zul (2 fakhrul (3 najwan ok thanks tolong kasi secepat munkin;.wassalam
By: zul on Februari 2, 2008
at 5:19 am
Riski yatul munaweroh
arief fajarudin
apa masuknya di atas itu
By: Rahma on Februari 2, 2008
at 8:41 pm
Nak tanya maksud
Nur Farissa
Nur Arissa
Nur Alissa
Nur Ellyana
By: wan on Februari 3, 2008
at 9:05 am
apakah maksud nama rizuan dan nazmi
By: Tanpa nama on September 15, 2009
at 12:33 pm
assalammualaikum…sy nak tau ape mksud name nurul rohayu dan md lakhabir…time kasih…
By: ayu on Februari 3, 2008
at 9:09 am
assalamualaikum…
disini saya ingin bertanyakan maksud nama-nama seperti dibawah :
1) Jamaliah
2) Shahidil Aznan
3) Shahidil Haiqal Reza
4) Shahidil Hazrel Reza
5) Nur Ashley Dhania
By: Jamaliah Binti Tajuddin on Februari 4, 2008
at 5:00 am
askum,nak tahu maksud nama
1.Zuhairah FarahAin
2.Zulizian Farehah
3.Batasya
4.Rina
5.Zulfahzan
By: Farah on Februari 5, 2008
at 12:17 am
assalamualaikum..maksud bg nama AUDI apa?satu ag maksud bg nama HALWA?
By: HALWA BINTI PUTIT on Februari 5, 2008
at 3:41 am
MAKNA AHMAD JALKHAN MUJAHHID
By: FAEZAH on Februari 5, 2008
at 4:34 pm
salan,
nak tau apa maksud nama ellysha/ellysya
thanks
By: princessfx on Februari 7, 2008
at 2:38 am
salam.
saya akan menimbang cahayamata kembar perempuan dalam tempoh sebulan lagi. Nama sudah pilih, tetapi timbul masalah kerana salah satu nama tiada maksud.
1. Durrani Nadhra.
2. Nurrani Nadhra. Nama Nurrani tiada maksud.
bolehkan cadangkan nama pada saya yang mempunyai bunyi yang hampir sama dengan Durrani? tak kisah bermula dengan abjad apa pun.
By: azri iskandar on Februari 9, 2008
at 8:07 am
Boleh berikan maksud nama-nama dan ciri2 di bawah:-
1)Maziah
2)Hadirah
3)Mahadhir
4)Haziqah
5)Muhammad Zubair
By: Diera Amani on Februari 9, 2008
at 12:52 pm
AS’KUM
BOLEH SAYA TAHU MAKSUD NAMA ROHAIZAM?
By: NIZAM on Februari 10, 2008
at 3:50 am
salam semer… leh tolong cari aper makna “NUR ELYNNA QAIMIRA”
By: adik on Februari 11, 2008
at 7:16 am
assalamualaikum. saya genie,saya ada becadang nak tukar nama .bolehka cadangkan beberapa nama yang muda tapi mempunyai makna yang baik .
By: Genie binti dangasan on Februari 11, 2008
at 8:35 am
SAYA CADANGKAN NAMA FATRAH NABILA(BIDADARI CERDIK)JANNATUL FATRAH (BIDADARI SYURGA)KALAU NAK LAGI MAKNA NAMA HANTARLAH E-MAIL KAT ALAMAT Mamatkipas_96@yahoo.com.my.terima kasih.
By: siti huzaimah on Jun 19, 2009
at 5:10 pm
Genie, jika berhasrat untuk tukar nama, sila lah rujuk web ini. http://www.names4muslims.com/
Pengunjung2 lain boleh lah merujuk ke laman web di atas untuk mengetahui makna nama.
terima kasih atas keprihatinan.
By: Abi Muslih on Februari 11, 2008
at 9:35 am
saya ingin mengetahui maksud nama :
Norhaini
Normala
Noorhana
Tambi Omar
Ngainah
Nazree
Afliq
By: Haini on Februari 12, 2008
at 4:39 am
Saya ingin mengetahui maksud nama:
1. Harrez Zafwan Daniel
2. Muhd. Rifqie Azraei
Trima kasih.
By: Zue on Februari 12, 2008
at 5:55 am
bulan mac/3 ini saya akan melahirkan anak kedua.saya telah menyediakan 2 nama utk anak saya iaitu seandainya lelaki saya akan nama kan danial adam bukhari dan jikalau perempuan pula saya ingin namakan dayana samirah aleeya… saya berharap,saya dapat erti dan maknanya secepat mungkin kerana andainya nama tersebut kurang baik dari segi maknanya boleh saya mencari nama yg lain..di kesempatan ini juga bolehkah saya mengetahui makna nama anak sulung saya iaitu dayana sarah balqis dan nama saya roslinda… terima kasih
By: lynn on Februari 12, 2008
at 9:12 am
saya ingin mengetahui maksud nama ILMAN SIDDIQ
By: nazneen on Februari 12, 2008
at 10:10 am
assalamu’alaikum, maaf saya berencana menamai anak saya ALIF ABDURRAHMAN NUR FATONI. apakah itu susunannya sudah benar dan apa maknanya? trimakasih.
wassalamu’alaikum
By: ahmad on Februari 13, 2008
at 2:09 pm
assalamualaikum… saya cume nak bertanya apakah maksud bagi name …HAZLYN… terima kasih
By: puteri on Februari 14, 2008
at 3:31 am
assalamualaikum.. nak tanya apa maksud Adania
By: Syarifah on Februari 14, 2008
at 4:06 am
bagi la name yg kretif ckit
By: awiey on Februari 14, 2008
at 6:12 pm
saya nak tahu maksud amir zakwan dengan amirah zalifah
By: zura on Februari 15, 2008
at 2:45 am
salam…boleh sy tahu maksud nama
1) nik nazri nizamuddin
2) nik muhd ramzam
3)muhd al-farizi
By: farah on Februari 15, 2008
at 9:31 pm
Assalamualaikum.saya nak tahu makna nama Nuryusrina hanidyana dan nurdania dayana
By: yana on Februari 18, 2008
at 7:36 am
assalamualaikum.boleh saya tahu makna nuryusrina hanidyana dan nurdania dayana.terima kasih
By: yana on Februari 18, 2008
at 7:42 am
bleh tau tak
antara muhummad umar aish atau muhummad aish umar, nama maner yg lebih afdal, patut & sesuai?
By: azirul on Februari 18, 2008
at 11:33 am
assalamu’alaikum…. berikan maksud nama tersebut…..
By: saudatul akmal on Februari 18, 2008
at 2:58 pm
berikan maksud nama tersebut
By: saidatul akmal on Februari 18, 2008
at 2:59 pm
shazan haieqal &shaza haierisya.bg maksudnya
By: riena on Februari 19, 2008
at 3:58 am
apakah maksud nama Nurul Asyikin dan Norasikin?
By: intan on Februari 19, 2008
at 1:30 pm
Ape maksud nama Ashriel Fazly?
By: Joy on Februari 20, 2008
at 9:39 am
apakah maksud nama nurul shahira
By: iera on Februari 20, 2008
at 11:32 am
boleh saya dapat makna nama airil atau eiriel
By: erfan hariz on Februari 20, 2008
at 1:33 pm
apakah maksud nama Ariff Thasamubiha?
By: Habibullah on Februari 21, 2008
at 12:16 pm
apakah maksud disebalik nama ini.?????
By: faziedah on Februari 22, 2008
at 2:55 am
apakah maksud nama AIRIEL NAJWAN??
By: DIN on Februari 22, 2008
at 3:02 am
tlg bagi makna “Nur Alya Batrisyia” dan “Mohd Amsyar Badri”
By: Ummi Sasya& Asyar on Februari 22, 2008
at 8:58 am
Tolong saya agar dibuatkan nama yg islami buat bayi saya yg akan lahir laki-laki / Perempuan…ditunggu bls.
Thank’s.
By: Rico on Februari 23, 2008
at 4:53 am
Boleh tahu tak,apa maksud nama Hazrene???
By: Hazrene Hashim on Februari 23, 2008
at 6:02 am
ASSALAMMUALAIKUM WBT..
SALAM SEJAHTERA
SAYA INGIN BENAR SEKALI MENGETAHUI MAKSUD 3 NAMA INI
HARAP MENDAPAT PENJELASAN,
1. MASRIANA
2. MASRIANI
3. MASLYANA
TERIMA KASIH..
By: ANIS on Februari 25, 2008
at 4:26 am
sy ingin tau ape makne syafiqah,yusra,sayang syahidah,rodhi,zaki , ammar mustaqim dan natasya farhanim.trime kasih
By: syasya on Februari 25, 2008
at 10:11 am
Assalamualaikum!
Boleh berikan maksud untuk nama-nama berikut:
1) Farish
2) Harith
3) Harris
Terima kasih
By: bakal ibu on Februari 25, 2008
at 2:13 pm
Assalamualaikum…
Tolong berikan saya maksud ke atas nama-nama ini :
i) Nurul Ahadiah
ii) Siti Junaidah
iii) Nazatu Sima
iv) Mohd Ridzuan
v) Fahzatul Ain
vi) Nurul Ashikin
vii) Ramjiah
viii) Samuri
Terima kasih
By: yang tertanya-tanya on Februari 26, 2008
at 5:04 am
nama saya shahrizan bin samat,saya ingin tanya apa yang harus di lakukan saya sebagai bapa kepada anak sulong,semasa kehamilan,kelahiran dan pendidikan awal.contoh amalan yang harus di lakukan semasa kehamilan isteri.
By: shahrizan on Februari 26, 2008
at 5:34 am
maksub nama saya??
By: shahrizan on Februari 26, 2008
at 5:35 am
maksud nama FARIS
By: nurul on Februari 26, 2008
at 6:57 am
Berikan saya maksud atau maksud :
Arish Hamzee
Ariesh Hamzie
Adreel Hamzee
By: Saiful on Februari 26, 2008
at 7:16 am
apa kah makna nye nama tersebut: RAUL MIKHAIL
By: Sue on Februari 26, 2008
at 9:33 am
Assalamualaikum,
saya ingin tahu sangat maksud nama saya, sebab saya cari dalam buku takde, boleh tolong saya carikan!!!!
Nama saya Siti Norasikin Binti Ismail
By: Siti Norasikin Binti Ismail on Februari 27, 2008
at 6:36 am
boleh tahu x maksu nama ni
noraini
suhairi
suhaimi
sohaily
aizuddin
By: aini on Februari 27, 2008
at 8:00 am
Assalamualaikum
Saya bernama Hilwah dan selepas 16 tahun tinggal di dunia saya tidak tahu apa maksud nama saya. Bolehkan memberitahu saya apa makna nama Hilwah? Terima Kasih
Dan bolehkan kamu tulis mengenai ibadat atau perangai orang-orang yang baik?
By: Hilwah on Februari 27, 2008
at 10:48 am
apa maksud nama kai-zem
By: rina on Februari 28, 2008
at 1:31 am
nama saya norelniemah..
ape maksudnya????????
By: norel on Februari 29, 2008
at 3:48 am
tolong sye mencari maksud name fazira..
By: fazira on Mac 5, 2008
at 12:55 am
assalamualaikum…
name sye hanis..sye nak taw mksud nme kwn sye,atira ilyana dan nik huwaina ateeqa.bley tlong crikn..tanx..,
By: Nurhanis Syafirin bt Samsudin on Mac 6, 2008
at 3:36 am
assalamualaikum…
name sye hanis..sye nk taw mksd nme nurhanis syafirin dgn muhammad firdaus..tanx..,
By: Nurhanis Syafirin bt Samsudin on Mac 6, 2008
at 3:38 am
assalamualaikum..
tlong crikn mksd nme efa elina..dy niy kwat mnangis..kne ke ngan nme dy ue..dy x taw lgsung mksd nme dy..da puas cri kt bku tp xdew..k tanx u..
By: Nurhanis Syafirin bt Samsudin on Mac 6, 2008
at 3:43 am
Tanya anak saya perkiraan lahir bulan april sekitar tgl 20 an,apakah baik namanya talitha azaria
By: Rahmat yusliansyah on Mac 6, 2008
at 4:32 am
Assalamualaikum….
Boleh tolong berikan maksud nama DARWISY NAZREEN
By: ahmad syukri on Mac 7, 2008
at 11:03 am
nape sy tgk komen2 kt atas xda org jwb pun.. boleh sy tau maksud
radzuan
nazneen
fazuan
By: fazuan on Mac 8, 2008
at 1:17 pm
macam kombinasi nama seseorg yg ku kenali
By: smallville on November 2, 2009
at 8:33 am
As’kum..
saya nak tanya apakh maksud nama-nama ini?
1) Nur Qaseh Farisha Qaisarra
2) Nur Qaseh Farisha Qistina.
Adakh Nama2 itu baik untk islam.
By: zaa on Mac 9, 2008
at 4:30 am
salam..
saye nk tanya..ape maksud nama-nama ini?
1..halimah zauyah
2..khairol shahriyyah
3..juriyatol huriyyah
4..yasminatol najibah
5..istianah
maafkan saya kalau terlalu banyak
By: nanie97 on Mac 9, 2008
at 5:14 am
assalamualaikum…sy ingin meminta bantuan anda untk mencari maksud nama sy…HAIRUL BARIYA…adakah nama ini baik dr segi islam??apakah maksud nama sy ini??sy agak keliru..tlg bantu sy..terima kasih..
By: riya on Mac 9, 2008
at 12:32 pm
assalamualaikum..saya nak tanya bagus apa tidak menurut islam? anak perempuan saya, saya beri nama LIYANA ALIMA ELMAS..tlong bantuannya , terima kasih
By: bambang on Mac 10, 2008
at 7:36 am
assalamualaikum ustaz……….
saya ingin mengetahui tentang maksud nama anak saya iaitu :
- amira bibi
- aiman muqriz
harap ustaz dapat menjelaskan dengan lebih lanjut tentang nama tersebut.
By: zarul@ruhaiza on Mac 10, 2008
at 1:15 pm
saya nak tahu makna nama saya
aina mardhiyah bt baharuddin
saya teringin sangat untuk tahu
tolong yer ustaz
By: aina mardhiyah on Mac 11, 2008
at 8:01 am
nama sugiri bagus ngga ya dan artinya apa ya
By: giri on Mac 11, 2008
at 4:15 pm
apa artinya adit dan bagus ngga kah namaku itu
cocoknya aq dngan ce kaya gimana ???
dan pekerjaan yang ccocok buat saya apa ya???!!!???
By: adit on Mac 11, 2008
at 4:18 pm
nk tau maksud nama:-
siti humaira
siti huzaimah
siti haslinda
siti hajar
muhammad husaini
saiful akmal
nazatul nadia
By: miss edora on Mac 12, 2008
at 5:33 am
apakah maksud MOHD AMINUL HASAN bg nama saya??????????………..
By: Aminul on Mac 14, 2008
at 2:57 am
salam..
bole beri maksud name ne?ZAIDATUL AKHMAR
dan sekiranya maksudnyer kurang elok
harus di tukar kepada nam lain or camamner?
tq
By: IJA on Mac 16, 2008
at 1:46 am
saya nak minta tolong beri anak laki-laki saya nama yang panggilan awalnya azka
By: fitri on Mac 17, 2008
at 8:11 am
salam,sy nk thu pa mksud nama zanariah,coz susah nk jmpe mksud nma 2.t.q
By: zana on Mac 17, 2008
at 9:24 am
assalamualaikum………..saya nak tnya apakan maksud disebalik nama sya?adakah elok nama ini?
By: norazimah on Mac 18, 2008
at 7:25 am
assalamualaikum…….blh tak terngkan mksud nama saya?adakah baik nama ini?
By: Jastina on Mac 18, 2008
at 7:27 am
salam,sy nk tau mksud nama sy.MARIANA
By: ina on Mac 18, 2008
at 7:34 am
APA MKSUD NAME SAFARIN
By: ina on Mac 18, 2008
at 7:35 am
Boleh saya tahu sama ada nama “laira” atau “lyra” atau “leira” itu ada maksud yang baik dalam islam..Terim akasih
By: leen on Mac 18, 2008
at 9:48 am
APAKAH YANG DIMAKSUDKANDENGAN NAMA ‘IZYAN’ DALAM ISLAM?
By: ANAS on Mac 19, 2008
at 2:41 pm
saya mau tau nama
1.hajar
2.syazwan
By: Ct Hajar on Mac 20, 2008
at 4:00 am
syazwan maksudnya harum.
By: siti huzaimah on Jun 19, 2009
at 5:15 pm
assalamualaikum..
saya nak tahu apa makna nama sazulisah?
By: Sazulisah on Mac 20, 2008
at 2:43 pm
assalamualaikum…, saya nak tau apa makna nama azlee??
By: zack on Mac 21, 2008
at 1:27 am
assalamualaikum.. sya nak tahu maksud nama :
daneen suraya
dhiya qaisara
By: mummy on Mac 21, 2008
at 7:22 am
saye nak tanye apekah makne nama muhammad,khairul,miqdad dan nafi
By: m2qdad on Mac 21, 2008
at 11:50 am
assalamualaikum…, sya nak tanye apa maksd nama azlee???
By: azlee on Mac 22, 2008
at 2:12 am
ape makne bagi name azlee tu??
By: azlee on Mac 22, 2008
at 2:15 am
boleh x tlong saya cari maksud nama NURUL HUSNA HAZWANIE
By: no nama on Mac 22, 2008
at 2:48 am
BOLEH TAK TOLONG SAYA CARI MAKNA MOHAMAD AFIQ AFIFFUDIN
By: AFIQ on Mac 22, 2008
at 2:50 am
makna nama MOHAMAD AIZAT AIZANI
By: AIZAT on Mac 22, 2008
at 2:51 am
makna MUHAMAD SYAFIQ DANIEL
By: DANIEL on Mac 22, 2008
at 2:53 am
APE MAKNA NATASYA IFANA
By: NATASYA on Mac 22, 2008
at 2:54 am
apa maksud nma sya,nadzratulhusna dan kwn sya nabilah hanim?
By: husna on Mac 23, 2008
at 5:40 am
Assalamualaikum,
saya ingin tahu maksud disebalik nama:
Nur Anisah
Nur Afiqah
Muhammad Aizat
Muhammad Aiman
Nur Aisyah
Nur Aida
Nur Aina
Muhammad Aidil
Terima kasih.
By: NAZRI BIN AHMAD on Mac 24, 2008
at 12:49 am
Assalamualaikum,
saya ingin tahu maksud nama REEZA @ REZZA..
terima kasih..
By: nan on Mac 24, 2008
at 6:18 am
redha..
By: Tanpa nama on Julai 3, 2009
at 1:50 am
‘NATASYA’ ertinya: ‘KELAHIRAN CHRIST’
knape rmai sgt org islam ambil nama org kafir tanpa tahu ertinya? dh la pula nk bangga2.
By: najwa on Mac 24, 2008
at 7:45 am
ap maksud nur amni qaisara
By: yussof on Mac 25, 2008
at 8:16 pm
sapa y tau sent g
usop_bfort@yahoo.com
By: yussof on Mac 25, 2008
at 8:17 pm
muhamad danny hakimi
By: AYU on Mac 27, 2008
at 2:52 pm
tolong cari maksud nama noor ashikin, azman & zamilah
By: EKIN on Mac 27, 2008
at 11:23 pm
apakah maksud IRA adakah ianya ada tersenarai dalam golongan nama yang baik?
By: iera on Mac 29, 2008
at 2:37 pm
assalamualaikum,
saya dah dapat nama untuk anak lelaki saya nanti yang bakal lahir samada Muhammad Iman Muhaimin atau Muhammad Iman Syafi tapi untuk anak perempuan belum dapat lagi, bleh tolong beri nama yang sesuai tak
By: Helmy on April 1, 2008
at 12:36 pm
Nur Imani Syafiqa
By: siti on Oktober 15, 2009
at 11:39 am
makna iman nurafrina zulaikha… anak perempuan yang saya sayangi. dalam buku maknanya keteguhan cahaya yang putih kemerah-marahan yang cantik menawan. harap dapat perbetulkan jika ainya kurang tepat.
By: zulhazmi on April 1, 2008
at 2:16 pm
blh sy thu apakah maksud org yg bernama rafidah?
By: erra on April 2, 2008
at 2:08 pm
ass………
mohon…..arti nama Qianzsy Varino dalam islam baik ga?………apakah nama ini berarti baik?.tolong beri kan makna dan saran nya…..
tks
wassalam
By: savni on April 2, 2008
at 3:16 pm
apa maksud nama ainaa aisyah??
By: ejam on April 2, 2008
at 4:27 pm
nak tahu apa maksud nama Qaira
By: Hamdan on April 3, 2008
at 9:37 am
nak tahu apa maksud Qaira??
By: Hamdan on April 3, 2008
at 9:41 am
Apakah maksud nama berikut :
a) Muhammad Shazal Iqram
b) Muhammad Shazal Iman
c) Muhammad Shazal Ilhan
d) Nur Syaza Aliesha
By: Azeyantee bt. Azimat on April 3, 2008
at 3:24 pm
Ape maksud Khayra Erisha???
By: Hanna on April 6, 2008
at 2:36 am
assalamualaikum..
boleh saya nak tau maksud nama-nama ni tak
siti
Damia
Melissa
By: nani on April 7, 2008
at 11:11 pm
apakah makna nama siti Nushrihah
By: siti on April 10, 2008
at 1:17 pm
salam saya nak tau makna nama ini:
mohd fadhrul zharef
mohd faiq aizuddin
mohd fakhri naimmullah
mohd fakhruz zikry
By: reha on April 10, 2008
at 1:19 pm
apakah maksud nama fajirul
By: aiman on April 12, 2008
at 6:53 pm
Apakah maksud Ariyana Shazelin?
By: Sarah on April 14, 2008
at 9:58 pm
apakah maksud izham?, akmal asyraf?,asrul?, dan siti nur zulaikha balqis?
By: siti nur amirah on April 15, 2008
at 11:41 am
a’kum,blh tak tolong beri maksud nama saya.
By: emirda on April 15, 2008
at 2:07 pm
assalamualaikum wtb…
saya mau tau maksud nama kawan saya…nur azieana….
terima kasih byk….
By: azieana on April 16, 2008
at 12:57 pm
Salam,
Apa makna nama Nur Juwaini ?
Terima kasih!!
By: lanz on April 17, 2008
at 12:04 am
ape makna nama DARWISH HAYQAL@HAIKAL..? due date bersalin 18-may-2008. please reply as soon as possible…thanks.
By: ARINA IRWANI on April 18, 2008
at 10:35 am
ape makna AHMAD FAZWAN ADAM….actually i nak tau makna FAZWAN je….AHMAD n ADAM dh tau…..
By: ARINA IRWANI on April 18, 2008
at 10:37 am
slm…boleh saye tau maksud nama saye ni..MAZNETI
By: neti on April 18, 2008
at 4:18 pm
Jika saya mempuyai anak kembar..
seorang perempuan dan seorang lelaki..
saya akan menama kan anak perempuan saya, Siti Hawa Dingin.. Jika anak lelaki pula, Muhammad Air con. Ape pandangan anda semua?? apa makna nama nama tersebut.. sila memberi komen anda.. terima kasih
By: Siti Duieleh on April 18, 2008
at 5:39 pm
assalamualaikum…
nama saya NORDALINA BINTI RAZALI
apakah maksud nama saya..dan apakah ciri-ciri
orang yng mempunyai nama tersebut.
By: Dalina on April 21, 2008
at 12:17 pm
cik siti,
knp x namakan ank dgn nama kipas angin ke….
mcm dh xde pilihan nama sgt smpai letak nama mcm tu. kesian la kt anak tu nti…diketawakan kwn2 dia…
By: ARINA IRWANI on April 23, 2008
at 4:21 pm
Salam…nak tanya,ape maksud untuk nama Ayra Alisya..Tq
By: Noy on April 25, 2008
at 11:12 am
ape maksud bg nama rusyaidie rifqie??
By: eykin on April 26, 2008
at 11:02 am
sy ingin bertanyakan maksud nama
1) rafael thaqif
2) nur damiya irdina
3) amisya qawiema
By: mariatul kiftiah on April 28, 2008
at 12:57 pm
assalamualaikum…
sy nk tahu apa maksud nama ‘Nuhairi’ ibu sy cakap maksudnya lebih kurang ‘Cahaya Kemahiran’ betul ke???
By: Awi on April 28, 2008
at 1:38 pm
apakah maksud bg nama ini..
zhafril adham
zhaiful adhiff
ilyani dhamia
iQlil dhania
zharif iQbal
By: siti khadijah on April 28, 2008
at 11:00 pm
assalamualaikum. first and foremost, i’d like to ask the person who writes this blog or anyone reading this, those who know, care enough to tell me what is the meaning of nor afni? is it good or is it bad? my father named me. he said it means the light of forgiveness. when i asked my ustazah, she said afni means sth bad. it means aku sedang rosak. i don’t know which is which. one more thing. how about this name? sarah alyssa. does it have a good meaning? thank you. i’d really appreciate it if someone can help me with this. may Allah bless you.
By: afni on April 30, 2008
at 2:16 am
please reply to my email afni86_0323@yahoo.com or afni.princeton.ivyleague@gmail.com
By: afni on April 30, 2008
at 2:17 am
apa makna nama wan nur syazmira?
By: syazwan on Mei 3, 2008
at 2:35 pm
apa maksud nama NUR SOFIA ASYIQIEN?
By: Tanpa nama on Mei 4, 2008
at 4:33 pm
bole sy tau apa maksud nama bagi Muhd Rizqin Ikhtizam…krn sy bercadang utk menamakan anak yg bakal lahir ini. Terima Kasih. Wassalam
By: mama on Mei 4, 2008
at 9:15 pm
tolong pihak tuan jelaskan maksud nama umar irdhani..
By: wan on Mei 5, 2008
at 12:36 pm
kalau ada sesiapa yg tahu juga diharap sudi memberitahu saya di e-mail yuzuveron@yahoo.com
By: wan on Mei 5, 2008
at 12:38 pm
maksud nama Muhammad Nazril Zidane
By: EMILIA on Mei 5, 2008
at 4:51 pm
Makna nama Nazril Zidane
By: EMILIA on Mei 5, 2008
at 4:53 pm
ape maksud Muhammad Izham??
By: jajajj on Mei 5, 2008
at 5:16 pm
tolong berikan makna nama NUR ARFA ALISYA atau NUR ARFA AFISYA dengan emailkan ke batrisyia1110@g.mail.com
By: ARINA IRWANI on Mei 6, 2008
at 9:51 am
assalammualaikum … apa makna nama Danish atau nama rizki
By: anie on Mei 7, 2008
at 12:49 pm
apakah maksud nama Ilhan untuk anak Lelaki?
By: mas on Mei 9, 2008
at 1:37 pm
apew maksud name MUHD KHALIS…..
By: erika on Mei 11, 2008
at 10:52 pm
ape makne nama Qaseh dam haiqal?ejaan yang betul dalam Islam mcm mn?
By: ummi on Mei 12, 2008
at 1:25 pm
assalamualaikum wbt
boleh tolong carikan maksud
hasmida dan ismawati
By: hasmida on Mei 12, 2008
at 4:20 pm
saya nak tau apa maksud nama nur fatin fatihah
By: zaira on Mei 12, 2008
at 8:59 pm
ass.wr.wb. Kalau boleh dicarikan nama yang Islami dari huruf awal N atau R
By: saiful on Mei 13, 2008
at 11:29 am
apa maksud nama SHARIFAH FARRAH IZZATI dan WAN IZZAT FAHMI
By: faizah on Mei 13, 2008
at 4:16 pm
apa makna nama….
* shahrizan
* shahrin
* shazrin ?
By: siti on Mei 16, 2008
at 1:18 pm
pa maksud disebalik nama fazlina??
By: fazlina on Mei 16, 2008
at 3:05 pm
apa maksud nama syazrah?
By: an-nisaa on Mei 19, 2008
at 2:16 pm
salam…
ikot ape yg atuk sy bgtau dlu ms ltk nm sy…
syazrah bermaksd sebutir permata yang berkilauan…
wallahua’lam…
ktnyer jmpe dlm kitab arab lm…
tp kalo tnyer skrg dier pon dh lpe…
By: lady f on Oktober 7, 2009
at 2:27 am
maksud nama Syarifah Nur Damia dan maksud nama Mia. Terima kasih
By: Azlina on Mei 20, 2008
at 11:04 am
saya ingin tahu maksud nama saya(SHUKRULIZZATI)
By: shukrulizzati on Mei 21, 2008
at 11:48 am
apa maksud nama-nama tersebut.
1) Nurfatiema Arieffa
2) Hasrul Affandi
3) Afiqah Batrisyia
By: effa on Mei 21, 2008
at 1:08 pm
ape maksud nama2 nie :
1. Zuhaidah
2. Syed Zaghum Abbas
By: zue zuhaidah on Mei 21, 2008
at 1:11 pm
apa makna nama saya Sulastry
By: sulastry bt ruzaman on Mei 22, 2008
at 8:43 am
apa maksud nama:
nor azmi
nurfariesha
nur amelyn qistina
By: fariesha on Mei 22, 2008
at 8:27 pm
bleh tlong cari maksud nama saya tak ni,shakirim tu maksud gapo?krna sdah lama saya mencari-cari maksud tu masih blum dapat.
By: shakirim on Mei 23, 2008
at 11:08 am
saya nak tanya pendapat ni,betul ke budak yang bernama faiz ni nakal,tidak dengar cakap dan jgak sangat2 tolol.
By: faiz on Mei 23, 2008
at 11:13 am
saya nak tahu maksud nama saya marini
By: marini mat jusoh on Mei 25, 2008
at 8:06 pm
saya nak tahu maksud nama saya ahmad marzuqi
By: ahmad marzuqi mat jusoh on Mei 25, 2008
at 8:08 pm
saya nak tahu apa maksud NAZURATUL?
By: nazuratul khadijah on Mei 26, 2008
at 8:14 am
nama anak saya eka fajarwati. apa ya artinya? bagaimana sifat orang dengan nama itu kelak?
By: putri on Mei 28, 2008
at 4:14 pm
Apa maksud nama normarliny dan ahmad dahalan?
By: fuad on Jun 1, 2008
at 3:37 pm
Assalamualaikum,
Saya ingin sangat nak tau ape maksud nama
1. Azrini
2. Mohd Izran Iskandar
3. Mohd Ikmal Faris
By: rinie on Jun 1, 2008
at 4:24 pm
Assalamualaikum,
apakah maksud Melissa??
By: budakfah on Jun 2, 2008
at 12:53 pm
assalammualaikum,
apakah makna nama ‘FARISHA’ dan ‘FARISH’?
By: imma on Jun 2, 2008
at 5:59 pm
kalau korang nak tau apa maksud nama2 bakal bayi korang dan nama2 korang sekali ..p lah laman web nama2 islam..suma akan kuar nti…selamat mencuba…coz akupun bakal menjadi ibu dari seorang bayi yg akan dlahirkan bulan august ni..insyaallah…hope semua selamat:)
By: mrs_ann on Jun 4, 2008
at 3:57 pm
nama saya faezah, bole saya tau ape maksud nama saya serta ciri-cirinyer
By: faezah on Jun 5, 2008
at 10:04 pm
Assalamualaikum, boleh tolong berikan maksud nama Intan Zanariah? Terima kasih.
By: Intan on Jun 8, 2008
at 4:40 pm
intan sy x tau maksudnyer…
tp zanariah tu klu x silap sy penzina….
By: Tanpa nama on Jun 9, 2008
at 5:06 pm
Pembetulan….Zaniah baru bawa maksud penzina….i dun think so Zanariah…
By: Tanpa nama on Oktober 1, 2009
at 9:37 pm
nak tahu maksud nama ni.. ok ke tdk
ZARA AISYAH
YASMIN SYAKIRAH
By: yatt on Jun 9, 2008
at 7:00 pm
nak tanye ape maksud muqriz @ mukriz?
By: zie on Jun 12, 2008
at 3:37 pm
saya nak tau ape maksud effa nariesya ,dania syarmiela,natasya,
By: Tanpa nama on Jun 14, 2008
at 7:19 pm
saya nak tau ape maksud effa nariesya ,dania syarmiela,natasya,
By: ekin_mache on Jun 14, 2008
at 7:20 pm
saye tau maksud name nur asyikin/nurul ayikin..cahaya yang mengasyikkan
By: ekin_mache on Jun 14, 2008
at 7:22 pm
saya nak tahu makna nama syazliana nazlia dan shaniff saufi..
By: akmar on Jun 15, 2008
at 5:21 pm
bukan nak response, tapi nak tanya nama Nur Nina Syamiera
By: Noor Asmah on Jun 16, 2008
at 12:08 pm
Boleh saya tahu apa maksud nama Muhammad Aliff Airiel
By: Mazni on Jun 18, 2008
at 7:43 am
apa maksud nama Nurul Nadiah???Tolong beritahu saya…Wassalam…
By: Nurul Nadiah on Jun 19, 2008
at 8:59 pm
nak tahu maksud nama:
1) NAZARUL NAJMI
2) NADIATUL NASHILA
3) NADIATUL NAFEESA
By: IJA on Jun 20, 2008
at 4:01 pm
salam..
boleh tak tolong bagi tahu ape maksud nama nurul aswani
By: nurul on Jun 21, 2008
at 12:05 am
SALAM…
APAKAH MAKSUD SAIDATUL HUDA DAN CIRI-CIRI NYER?
By: NABILAH on Jun 22, 2008
at 3:44 pm
nama saya amzar bin azizi…apa maksud amzar…???
By: amzar kurin on Jun 23, 2008
at 12:08 am
Assalamualiakum…..
Apa Arti nama Dari
1. Tita Sugihartati
2. Afghan Rasyid Az Zindani
Tims n Wassalam
By: Tita on Jun 25, 2008
at 5:33 pm
apakah mksud nama nursyafareqa jannah
By: eqa on Jun 26, 2008
at 7:49 pm
BOLEH ToLoNG saya?Beri pada saya makna nama-nama ini.Please>….
Afifah
Nurul Haziera
Iskandar
Nadia
Wajdi
Irfan
By: islam on Jun 27, 2008
at 9:14 am
BOLEH ToLoNG saya?Beri pada saya makna nama-nama ini.Please>….
1-nur syafika
2-nur shuhada
3-nur adlina
4-nur hafizah
By: syafika on Jun 28, 2008
at 2:15 pm
apakah hukum kepada wanita yg bertindik lebih dari satu. contohnya pada telinga dia tindik 2 or 3 tindik… adakah ia haram…? dan sekiranya tindik pada anggota badan yang lain selain telinga bg wanita contohnya pada hidung, mulut atau sebagainya, apakah hukumnya..?
By: sham on Jun 29, 2008
at 2:53 am
apakah maksud nama :
1- RABUNAH
2- NOVIALENNI
By: sham on Jun 29, 2008
at 2:54 am
saya ingin tahu…apakah maksud nama RASYA.tlg brikan mksd nama ini scepat mungkin….
By: lovely on Jun 29, 2008
at 4:54 pm
Nak tahu makna nama:-
- Wan Adam Rayyan
- Wan Airis El Sandra
terima kasih…
By: widya on Jun 29, 2008
at 5:12 pm
NAMA YG MANA SESUAI:
NUR FATMA AZ-ZAHRA @
NUR FATMA EL-ZAHRA @
NUR FATMA AL-ZAHRA@
NUR FATIMATUL ZAHRA
By: AHMAD FAHMI FADZIL on Jun 29, 2008
at 11:01 pm
apa nama sy, Zulfaizan…??
By: Eyo on Jun 30, 2008
at 8:26 am
sy sll bingung dgn apa yg sy lakukan…. sy sering tidak dapat menerima pendapat org lain dan sy selalu mengatakan org ‘bodoh’ kerana tafsiran sy sgt berbeda, bg sy ada lebih byk brg yg lbh bgs dan masuk akal yg sy ucapkan kepada manusia di sekeliling sy tpi mrk x paham, sebab kata2 tu belum mrk dengari dari mulut sesiapa selain sy, dan mrk mngatakan sy gila dan byk fikir….I wonder…apakan arti nama sy Raja Orang Kejayaan…sy minta maaf klu sy tersalah tafsir nama sy, tpi setiap apa yg sy lakukan…bila sy fikir balik…kenapa semuanya dijalan Allah s.w.t..secara x sengaja, sy confuse dgn keadaan sy…mungkin sy x normal….plz help me.
By: Eyo on Jun 30, 2008
at 8:35 am
for more detail about myself…
Zulfaizan bin Moosa Curreem, 1/8/88…ada org pernah mengatakan sy ‘wali’ tapi sy confuse, lagipun sy baru berumur 19-20 thn, I need help.
By: Eyo on Jun 30, 2008
at 8:41 am
Ibu sy mendapatkan nama sy dri mimpi…
By: Eyo on Jun 30, 2008
at 8:45 am
By the way…how do I get my answers…?
By: Eyo on Jun 30, 2008
at 8:54 am
leh bg tahu makna nama siti rohasniza
By: j on Jun 30, 2008
at 5:42 pm
nma sy..
iman nur sadiy..
ap mksud die??
complicated nk explain pd other pple
By: iman on Julai 1, 2008
at 3:09 pm
Boleh tak bagi tau saya maksud nama :-
1) Rosfaizzatul Izlyn
2) Faizrul Riszman
3) Rosfarisya Ilmyza.
By: Izan on Julai 2, 2008
at 11:19 am
Salam…….
Tuan saya nak tanya maksud
Muhammad Azril Airifhakim
Muhammad Ammar Hazim
Nur Aryanna Nazihah
By: NORSHAHURI BT ABDUL MUTALIB on Julai 3, 2008
at 10:11 am
hai jadi pakar rujuk bubuh nama anak pulak ke?
By: zahash on Julai 9, 2008
at 1:11 pm
ble sye tau ape maksud name sye?-rafael
By: ahmad rafael b abd rashid on Julai 9, 2008
at 1:33 pm
apa kah maksud nama muhamad raiyan arshad dan elok kah dgn nama ini
By: muhamad raiyan arshad on Julai 10, 2008
at 3:38 pm
apa maksud nama muhamad raiyan arshad dan elok kah dgn nama ni
By: arshad on Julai 10, 2008
at 3:58 pm
tolong senaraikan nama2 untuk bayi yang sedap dibaca dan elok maknanya
By: sepul on Julai 12, 2008
at 7:24 pm
bley sy thu pa mksud nm nie..
nurfarahin
yana
ardian
By: yana on Julai 14, 2008
at 4:37 pm
apakah maksud : Siti Natasha
: Airee Shareza
: Ilya Ireeza
: Mohd Ilmi Akbar
: Didie Akasha
: Amirul Hakeem
: Ameera Nadia
: Amisha Natasha
: Nabil Muzaffar
: Nurqistina
: Nur Farhana Nabila
: Ahmad Syahir
: Putera Saiful
: Siti Rafeah
: Muhammad Bakri
: NurHafiz
: Nurullah
: Muhammad Ikmal
: Amirul Rashid
: Suffian
: Shah Riduan
: Wan Mohd Zahid
: Zamri
Tolong E-mailkan maksud2 di atas.Saya ingin secepat mungkin.Saya kasi 2 minggu.Saya nak cepat.tq…..
By: Kawan2 saya. on Julai 15, 2008
at 7:08 pm
Tolong kasi saya nama2 Bayi yg sedab dibaca
By: Ilmi on Julai 15, 2008
at 7:10 pm
kalau lelaki:1)muhammad amirul hakim/hakimi
2)muhammad fariz mustaqim
3)muhammad fazrul amin
4)muhammad sharil riduan
5)muhammad shahrul mifzal
kalau perempuan:1)nurul alya sophia
2)nurul sherin mustika
3)nurul najwa mirna
4)nurul mifhan kartini
5)nurul syahirah mastura
By: mifhan kartika on Oktober 25, 2009
at 6:32 pm
tolong kasi ape erti nur syahira cepat please…tq
By: syasha juliana on Julai 15, 2008
at 7:15 pm
maksudnye……….kebebasan
By: mifhan kartika on Oktober 25, 2009
at 6:35 pm
apakah maksud:nur syahira,nur atiqah,siti intan nasuha n nur khaleeda please capat tq
By: syasha juliana on Julai 15, 2008
at 7:18 pm
korang niey carie maksud dlm web nieh wt pew?????bukan nyew diorang taw pown…..cari la dalam buku name islam…..xde makne nyew pQwn carie dlm nieh
By: iera and iela on Julai 16, 2008
at 8:42 am
pvite meeeeee
By: iera and iela on Julai 16, 2008
at 8:45 am
apakah maksud nama zunaidah..??
By: ahmad on Julai 16, 2008
at 10:57 pm
assalamualaikum,leh tak saya nak tau maksud imaad zahin dan izyan???
By: zahin on Julai 17, 2008
at 10:39 pm
assalamualaikom,plz……….kasi saya maksud nama:
Imaad zahin dan Izyan
By: zahin on Julai 17, 2008
at 10:49 pm
Assalamualaikum….saya ingin tahu maksud bagi nama YUSRAN NAJMI..adakah nama itu sesuai diberikan kepada anak saya yang bakal dilahirkan tidak lama lagi..tolong berikan maksudnya.
By: Yusniza bt Mahmud on Julai 20, 2008
at 2:50 pm
assalamualaikum nak tanyer…aper maksud nama
WATI
By: Biarlah Rahsia on Julai 21, 2008
at 11:30 am
BLEH X NAK tny skit… meanings name Sharifah An Nur 2 aper?
By: SYAFIQAH on Julai 22, 2008
at 11:31 am
saya nk tny apa maksud nama zarul farhana
By: are na on Julai 22, 2008
at 6:28 pm
ape mksd Nur Qistina n Nur Qaseh?
By: ain on Julai 23, 2008
at 2:32 pm
salam..saya ingin bertanya apa maksud nama Qaseh Arissa & Khalif Rayyan? Terima kasih.
By: shikin on Julai 25, 2008
at 11:35 pm
apakah maksud nama saya Azwatul Nazyrah dan Nazrul Izkhairi. Tlg email maksud nama ini secpt yang mungkin.
By: azwa on Julai 26, 2008
at 10:20 am
Apakah maksud Farish? Saya telah mencari dalam banyak buku tp tak ketemu..harap boleh membantu…tq
By: Syeda on Julai 28, 2008
at 3:19 pm
Saya suka nama-nama ini. Tetapi tak tahu adakah ia nama islam yang baik maksudnya:
1) ESFAN
2) ESFAHAN
3) ESFAHANI
4) MUADDIN ADHAAN
Penat saya cari maksudnya tetapi tidak jumpa. Harap sesiapa boleh membantu.
By: suhaili jamlus on Julai 28, 2008
at 5:03 pm
saya mahu tahu maksud nama tihani ayu wardina
By: tihani ayu wardina on Julai 28, 2008
at 8:30 pm
aper maksud nama iffah azira
By: farah on Julai 29, 2008
at 10:00 am
aper maksud nama hasmadi
By: hasmadi on Julai 29, 2008
at 11:05 am
apa makna nama-nama berikut:-
1) Nur Amni
2) Nur Aimi
3) Nur Aima
4) Suriati
5) Rosman
By: suriati on Julai 29, 2008
at 1:34 pm
apakah makna nama saya nur afni azieana…..?
By: Nur Afni Azieana on Julai 29, 2008
at 4:20 pm
apa makna syahirol safarie
By: bee on Julai 29, 2008
at 7:01 pm
apa maksud eldalena dalam islam???
By: bee on Julai 29, 2008
at 7:02 pm
puas mncari nama ini tapi gak jumpa2..
>>>NIA<<<<
By: aen88 on Julai 30, 2008
at 4:08 am
apakah makna nama “IRBAH”? sebenarnya Irbah ke ? atau Ibrah ?
By: Fendi Purnama on Julai 30, 2008
at 2:19 pm
ape maksud maududi?
By: maududi on Julai 30, 2008
at 10:45 pm
pe mkne norhafizoh dari segi watak, cita-cita, percintaan dan pe ag yg bleh dtfsirkan..
By: FIZA on Ogos 1, 2008
at 3:28 pm
maksub khairulazman
By: elo on Ogos 4, 2008
at 3:22 pm
assalamualaikum~
saya sedang memilih nama untuk anak saya.
saya tidak pasti adakah nama yg dipilih ini elok atau tepat dengan nahu arab.
saya bercadang untuk membei nama Fieyaz Nuraimy.Maksudnye Berjaya Cahaya Keberkatan. Tapi saya suka kalau takde Nur di tengah2nya..
Harap dapat membantu saya sebab saya sukar juga nk percaya nama2 yg ada di internet dan buku2 skarang ni. Terimakasih….
By: Suhida on Ogos 4, 2008
at 11:10 pm
Salam…
Saya ingin meletakkan nama anak saya Muhammad Airil Ali atau Muhammad Airiel Ali. Adakah gabungan nama ini membawa maksud yang baik.
By: MamaMaz on Ogos 5, 2008
at 3:14 pm
SAYA NAK MINTA TOLONG SIKIT.BOLEH TOLONG CARIKAN NAMA-NAMA INI:
1.ARMAIN
2.SUTINA
3.UMMI MASTURAH
4.UMI AMIRAH
5.ARRAZI
6.UZAIR IKRAM
7.ZUKEDAH
By: UMI AMIRAH on Ogos 6, 2008
at 4:43 pm
saya sedang mengandung anak lelaki dan saya plan nak namakan anak saya Muhammad Farrel..saya pernah tengok maksudnyer pahlawan/hero…betul ke??
sila balas email saya secepat mungkin..
tq
By: ziana on Ogos 7, 2008
at 10:07 am
assalamualaikum ramai orang cakap yang nama saya ni x baik maksudnye saya nak yau ape maksud name saye ni..harap2 anda sudi membantu saye
By: azura on Ogos 7, 2008
at 1:09 pm
salam…klau nama baik perangai ada jgk xbaik…biar la org kata nama kite x baik…janji diri kite kene tgk ok…
By: adik simpati007 on Jun 18, 2009
at 4:43 pm
apakah maksud nama “nor zainariah”
By: zainariah on Ogos 7, 2008
at 9:30 pm
Amatullah Farzana?? adakah nama ini memberi maksud tertentu??? Apakah maksud nama ini??
By: LaTT on Ogos 12, 2008
at 8:40 pm
Amatullah Farzana?? Apakah maksud nama ini?? Pls contact me, james_dean187@yahoo.com.my.
By: LaTT on Ogos 12, 2008
at 8:42 pm
Ameera Farzana??? Apa maksud nama ini?? james_dean187@yahoo.com.my
By: LaTT on Ogos 12, 2008
at 8:46 pm
Amira Farzana??? Apa maksud nama ini?? james_dean187@yahoo.com.my
By: LaTT on Ogos 12, 2008
at 8:46 pm
assalmualaikum wm….
saya nk tanya apakah maksud nama sy…
n apakah ciri2 berdasarkan mksud tersebut…
By: norsuhana bt mat awi on Ogos 13, 2008
at 4:52 pm
assalamualikum tok guru…
sya sebenarnya dah lamer cari makna nama zatul…adakah tok guru tahu? ngeh~~~~
By: syahrir on Ogos 14, 2008
at 3:45 am
assalamualaikum…
saya nak tahu makna nama di bawah:
1. Damiya Khairana
2. Damia Ar-Rizq
terima kasih.
By: juana on Ogos 14, 2008
at 11:32 am
tolong bagi cadanngan nama baby perempuan saya juga makna namaya, jika saya mahu namanya bermula dengan huruf F dan dikuti dengan deena . . .sy harapkan replynya secepat mungkin . . . terima kasih
By: burhan on Ogos 15, 2008
at 8:34 pm
minta cadangan nama baby girl yang unik ,latest & bermakna, thanks & urgent
By: rosna on Ogos 15, 2008
at 8:42 pm
assalamualaikum…tolong bagi maksud nama nur nazwa
By: nazwa on Ogos 18, 2008
at 12:52 pm
Apa maksud nama, ‘muhamad rayyan jeyaz’?
Terima kasih…
By: yazid on Ogos 18, 2008
at 2:07 pm
erm……
nak tny?????
ape mksd name sy yg SEBENARNYA?????!!!!!!!!
hazlin bte masli
By: hazlin masli on Ogos 18, 2008
at 10:57 pm
Apakah maksud nama “zalifah qistina”
By: MUHAMAD HILMI on Ogos 19, 2008
at 10:52 am
bleh x bgtau saya maksud nama saya…
norazlin binti mohd tahir
By: norazlin on Ogos 19, 2008
at 11:29 am
apa maksud rafael/rafail
By: dzul on Ogos 20, 2008
at 2:07 pm
salam…sy nak tahu mksd nama nabila azwa…
By: wawa on Ogos 20, 2008
at 3:30 pm
Aslm, apakah maksud bagi nama Nur Izzatty Elisa dan Nur Aisyah Izzatty
By: anis on Ogos 21, 2008
at 1:59 pm
assalamualaikum,sy nk tny klau nme kta tu lain sket ejaannye dari nme yg de mkne tu or ade huruf yg double ke?adakah mksudnye still sme or lain mksud?lg stu pe mksud Durrani tu?
By: Muhammad Danial Durrani Asyraf Bin Borhanudin on Ogos 22, 2008
at 3:37 am
Ass, saya calon Bapak.Skr istri saya sedang mengandung dengan usia ke hamilan 8 bulan.
Bolehkah saya memberi nama calon bayi laki-laki saya dengan nama ” FATIR ALFYSHAR ” Yang artinya pencipta seribu bulan.
By: Amar on Ogos 22, 2008
at 11:34 am
saya ibu kepada 2 orang anak lelaki dan perempuan. Maksud Mohamad Affiq dan Nur Arissa ape yee?
By: Azian on Ogos 23, 2008
at 3:29 pm
asslamualaikum…boleh bagi tahu apa erti SITI NOOR SYAZWANIE
By: WANIE on Ogos 23, 2008
at 5:35 pm
assalamualaikum…apa erti SHAHZWAN?
By: WANIE on Ogos 23, 2008
at 5:36 pm
assalamualaikum… boleh bagi tahu maksud nama-nama tersebut.
1. haliza
2. nurnisha najiha syanil
3. muhammad mifdhal syanil
4. nuramisha amanda syanil
tlg bls ye…
terima kasih
By: lieza on Ogos 24, 2008
at 4:20 pm
assalamualaikum… boleh bagi tahu maksud nama faizul amika amir dan fariesya saye berharap sangt nak tahu maksud nama tersebut…terima kasih
By: faizul on Ogos 26, 2008
at 2:29 pm
nak tanya utz.. ada tak maksud nama AQIM.. saya nak letak nama baby baru saya MUHAMMAD AMIR AQIM.. bolih ke?
By: amril on Ogos 27, 2008
at 8:14 pm
apa makna nama saya Armanusah
By: armanusah on Ogos 31, 2008
at 11:33 pm
My name,Armanusah mean what?
By: adik on Ogos 31, 2008
at 11:35 pm
a’salammualaikum…saya mintak tolong carikan maksud nama saya yang diberi oleh mak saya ..sampai sekarang sy mencari maksud nye tak jumpa2 ..MOHD MAIZEED..
saya mintak tolong sangat2,,terima kasih w’salam
By: maizeed on September 2, 2008
at 12:10 am
salam, saya teringin sangat nak tau maksud nama Muhammad Hasif Azfar dan Jefry Aisyam
By: yati on September 2, 2008
at 5:00 pm
Asalamualaikum…. Apa makna nama di bawah ini:
a/ Muhammad Fikri Elman dan
b/ Nur Fikriyah Eryna
Terima kasih.
By: Haziemi on September 3, 2008
at 9:41 am
boleh tak bagi maksud nama zihal
terima kasih
By: zihal on September 4, 2008
at 11:23 pm
nama saya siti nurul fahana..pe maksud nama saya
By: ana on September 5, 2008
at 3:45 pm
tolong bagi saya maksud nama di bawah :
mohamad esma daniel
nur esza farhana
mohamad esma danish
mohamad esma darwish
By: norazah on September 10, 2008
at 5:19 pm
tolong saya carikan maksud nama di bawah ;
muhammad harith ikhwan
nuramalina natasha
nuraliyah nazurah
muhammad azri haikal
By: anita on September 10, 2008
at 5:23 pm
toltopng beri maksud nama mohd azman
By: ani on September 12, 2008
at 10:59 am
tolong beri maksud Nur Attika Shana
By: Neesa on September 12, 2008
at 12:55 pm
tolong beri maksud nama Irdania
By: Norli on September 15, 2008
at 11:22 am
assalammualaikum, tolong beri maksud nama noradirawafa
By: noradirawafa on September 16, 2008
at 12:59 pm
assalmmualaikum..
tolong berikan maksud nur idayu…
please…
By: idayu on September 16, 2008
at 10:11 pm
asalammualaikum…
nama sy zulika amira, sy nak taw maksud nme sy yg sbnr…
sblm ni sy ade gak tanye kwn2 yg lain, mereke kte nme sy amira bukan amirah..klu ejaan nme sy ade “H” baru ade maksud…
bley tlong trgkn x mksud nme sy?
tq
By: mira on September 19, 2008
at 11:20 am
assalammualaikum…
sy nak tau makna nama (FARISYAH)…
By: ainsu on September 20, 2008
at 2:08 pm
assalamualaikum… name saya nurul syaqilah… tp sayer hanya nk tau apa mkna syaqilah… ble tolong saya
By: nurul on September 20, 2008
at 3:09 pm
boleh tak sya tau ape maksud nama nur syazrin binti baharin dengan intan natasya binti abu bakar???? tolonglah sy cz dh puas sy carik tp x jmpa garkk…..cz ini amat ptng cgttttttttttttt wat cye………
By: asrin on September 23, 2008
at 9:40 am
saya nak tahu tenteng maksud nama sy NOOR AZRIN BINTI AB’ RAHIM………………PLZZZ………
By: noor azrin bt ab rahim on September 24, 2008
at 11:36 am
boleh tahu x…maksud nama NOOR AZRIN BINTI AB’ RAHIM.
By: NUAR on September 24, 2008
at 11:39 am
saya nk tau maksud nama NUR SYAFIQA MARDIAH???
By: syafiqa on September 24, 2008
at 4:18 pm
apakah maksud nama bagi shahriza?”
By: shahriza on September 25, 2008
at 12:25 pm
saya nak tanya apakah maksud nama dibawah:
1.syahmin
2.fadhilatul
3.izwan
4.shahrul
saya nak maksud nama tersebut secepat mungkin.sebelum syawal 2008 menjelang
thank you very much
wasalam
w
By: syahmin on September 26, 2008
at 10:26 pm
assalamualaikum sy nak tanye berkaitan name sy apa yang dimaksudkan dengan Ashikin kerana susah untuk mencari maksud name ini,,,,
By: ashikin on September 27, 2008
at 1:41 am
pe mksud fathiah?????
By: soleha on September 30, 2008
at 11:43 pm
boleh tak saya nak tahu maksud nama NUR AFNI NATASYA..klu boleh apekah ciri2 personalitinya..
nama second..
24 april 1991..
By: faidhirahim.. on Oktober 4, 2008
at 3:43 pm
saya mau tanya apa maksud nama aprillia putri ratna sari ???
By: putri on Oktober 7, 2008
at 11:02 am
assalamualaikum..apakah maksud zuriena??
By: ina on Oktober 7, 2008
at 8:14 pm
klu boleh senarai semua nama yang baik-baik utk bayi lelaki dan perempuan.
By: nasirin on Oktober 8, 2008
at 12:02 am
sye nak tahu ape maksud ammar dan adib or asyraf
By: aku on Oktober 8, 2008
at 7:34 pm
saye nak semua name dan maksud nyer tau
klu x bagi tau sye akn tumbuk dari sye
hahahahahahahahahahahahahahahaah…….
By: aku on Oktober 8, 2008
at 7:36 pm
apa maksud nama saya.?
NUR FARRAH NABYLA
By: farrah on Oktober 8, 2008
at 9:59 pm
akum.. ada tak sapa2 tahu maksud kyra qalisya dan myra qistina..?
By: mama on Oktober 9, 2008
at 10:16 am
apa maksud kyra qalisya dan myra qistina?
By: mama on Oktober 9, 2008
at 10:19 am
boleh bagi maksud nama Nur Ellyana Fareesya
By: farah on Oktober 9, 2008
at 3:50 pm
PERHATIAN..
Siti ertinya nenek..
hajar pula ertinya waktu tengahari tepat saat udara panas..
ianya terpulang kepada cara ejaan nama tersebut dalam bahasa arab..sekian..wslm..
By: Hajar on Oktober 10, 2008
at 1:29 pm
saya berhajat nak letak nama anak i NUR A’AISHA DAMIA..BOLE SAYA TAHU MAKNANYA
By: khairul annuar on Oktober 14, 2008
at 12:33 pm
ape maksud alisya or alisha dalam islam?
By: wani on Oktober 14, 2008
at 7:30 pm
saya bercadang nak namakan anak saya yang akan lahir dengan nama NUR IDNI DAMIA.saya dah lihat maksudnya.maksudnya bagus-bagus.mcm mna pandangan ustaz?
By: Hafizal on Oktober 14, 2008
at 10:15 pm
SAYA INGIN MENAMAKAN ANAK SAYA NORSYAKIELA. APAKAH MAKSUD NAMA TERSEBUT
By: FIRDAUS on Oktober 15, 2008
at 4:25 pm
SAYA INGIN MENAMAKAN ANAK SAYA “AWIS QARNI” APE MAKSUD YEEE….TULUNG LAAA…
By: mohd zool fadli on Oktober 19, 2008
at 3:57 pm
Saya ingin namakan anak saya yang bajkal lahir nanti dengan nama Nur Ish Qaira ..Susah nak cari maknanya.. tolong berikan apakah ada maksud ngan nama ini
By: shahrul on Oktober 20, 2008
at 2:59 pm
saya ingin tahu apa makna nama MUHAMAD ZAFRAN HAIKAL,MUHAMAD ZAFRAN ISKANDAR,NUR ZUREEN IRDINA,NUR ZUREEN INSYIRAH,NUR ZAFREEN HARISSA…..
By: ieda on Oktober 22, 2008
at 9:38 am
saya nak ltak nama anak saya adriana??adakah mksud die baik??
By: MAMA on Oktober 22, 2008
at 9:47 am
Saya nak tau maksud nama ni:
1) Muhammad Irfan Helmi
2) Muhammad Irfan Hayqal
3) Muhammad Thaqif Haikal
4) Nur Rafissa Ilmyza
5) Nur Sakinah Najwa
6) Nur Farisya Shahirah
By: Hanizah on Oktober 22, 2008
at 1:53 pm
boleh cari kan nama ank saya depan ya huruf D
By: fatimah moktr on Oktober 22, 2008
at 7:38 pm
akmal maksud dia apa??
By: akmal on Oktober 23, 2008
at 7:54 pm
THIS BLOG GOOD FOR INFORMATION TO PARENTS GET NAME TO THEIR SON……
By: NOOR HAFIZAH BINTI ZAMRI on Oktober 24, 2008
at 1:38 pm
angin tahu nama.KAMARUL AHMAD IKHWAN dan NUR IZZATI
By: ikhwan on Oktober 27, 2008
at 11:18 pm
saya nak tau nama:
1) Muhammad Adam Mukriz
2) Nur Aisya Sofea
3) Nur Aisya Tasnim
By: niza on Oktober 28, 2008
at 10:23 am
saya nak tau maksud/makna nama:
1) Muhammad Adam Mukriz
2) Nur Aisya Sofea
3) Nur Aisya Tasnim
By: niza on Oktober 28, 2008
at 10:23 am
assalamualaikum saya nk tau maksud/makna
mohd afendi
By: afendi on Oktober 29, 2008
at 9:05 am
assalamualaikum saya nk tau maksud/makna nama
siti mursyida
By: afendi on Oktober 29, 2008
at 9:10 am
nama saya an`nurain. saya nak tahu pe di sebalik maksud nama tu?
By: an`nurain on November 1, 2008
at 9:36 am
ass. wr.wb
saya nak tau arti nama
Al Fahera, zaulika, abrar, asya zaiki, Rayfan.
ada yang cakap itu pahlawan dari timur tengah..?saya nak tau bila itu benar tak
By: rizka aliza on November 1, 2008
at 5:19 pm
sye nak tahu makne nama sye:hanis nabila!!!
By: hanis nabila on November 1, 2008
at 8:39 pm
ape maksud dania?
By: era on November 3, 2008
at 11:02 am
apa maksud
1.ariesya qaisara
2.illya syakira
3.aliesya
By: siti on November 3, 2008
at 2:29 pm
maksud muhammad harith rayyan
By: Tanpa nama on November 5, 2008
at 10:24 am
Akum..ape maksud nama mohd ikmal danish
By: ely farah on November 5, 2008
at 3:56 pm
maksud nama MOHD RAMZULKAMAL
By: anj0i8kamal on November 7, 2008
at 7:50 pm
fatin hanani ape maksudnya
By: fatin on November 9, 2008
at 10:23 am
assalamualiakum sy pnya anak 1 nama Achmad Alfino artinya……
By: Achmadi on November 9, 2008
at 2:40 pm
apa arti farhasha??????
By: aleeya on November 12, 2008
at 1:25 pm
Adakah sesuai nama Qaseh Adriana?Saya akan melahirkan bayi perempuan pada Januari 2009.
By: sirah on November 12, 2008
at 2:18 pm
apakah maksud nama idzhar?
By: TASHA on November 12, 2008
at 4:01 pm
apakah maksud nama idzdihar
By: TASHA on November 12, 2008
at 4:03 pm
nama anak saya muhammad adib thaqiudin..sedap tak didengar……
By: nurul on November 12, 2008
at 6:06 pm
panggil adib ok tak…susah i cari nama anak i
By: nurul on November 12, 2008
at 6:07 pm
apakah maksud sebenar FIRYAL?
By: fmt on November 13, 2008
at 4:18 pm
apakah hukumnya bertindik lebih drp 1
By: nia on November 14, 2008
at 1:32 pm
Assalammualaikum…saya ingin bertanya.. apakah yg dimaksud kan dgn nama-nama ini..
1. Citi Rasa
2. Nurul Azrina
3. Abdul Amin
4. Nurul Aini
5. Mohd. Izzudin
6. Nur Afiqah
7. Mohd. Chaerul Anam
saya harap anda dapat memberitahu saya… Assalammualaikum..
By: nurul izzati on November 15, 2008
at 12:06 pm
Assalamualaikum..
saya ingin menamakan anak saya Zul Airiel..saya ingin tahu apakah maksud Airiel..
terima kasih.
By: sakura on November 18, 2008
at 8:52 am
Asslamualaikum…
Saya ingin tahu apakah maksud nama:-
1- Nur Anis Arisa Sofea
2- Mohd haris Haikal
Terima Kasih.
By: Suriati on November 21, 2008
at 1:15 pm
ape makna
MOHD YUSRI
SYARIFAH RADZIAH
By: usez on November 22, 2008
at 5:20 pm
apa maksud mohd faizrul?????
By: mohd faizrul on November 23, 2008
at 3:49 pm
Asslamualaikum…
Saya ingin tahu apakah maksud nama:-
Hannan Zulfa
By: liza zul on November 24, 2008
at 11:35 am
bley sy tahu maksud nama untuk
1.bayi lelaki Ryan Darwisy
2. bayi perempuan Akalili Nur Qaisyah
By: lily on November 24, 2008
at 2:01 pm
ape mksud marliza
By: Tanpa nama on November 26, 2008
at 12:54 pm
apa maksud Alfie Darwisy?
By: enie on November 27, 2008
at 5:58 pm
mm apa mksud nama baizura
By: zuma on November 28, 2008
at 7:44 am
saya nk tny tentang nama nur qistiena balqis,muhammad adlan hafiz
By: adlan on Disember 4, 2008
at 12:22 pm
apakah maksud nama fahrin ?
By: NIR on Disember 4, 2008
at 1:49 pm
Saya begitu bangga dengan nama saya, tapi saya masih tak tahu apa maksud nama saya yang sebenar iaitu Muhammad fazuan
By: muhammad fazuan on Disember 4, 2008
at 9:45 pm
saya teringin sangat nak tau nape komen2 d atas x dijwb. Wat ever, tp blh saya tau apa mksd nama Muhammad Fazuan. Kedengaran sedap tp x tau mksdnye. Tlnglh beritahu.
By: muhammad fazuan on Disember 5, 2008
at 10:03 am
maaf speaker sy lg rusak jd g bs terima tlp..harap bantu sy lwt e-mail
By: ryan bin mulyareja on Disember 5, 2008
at 3:51 pm
saya ada seorang kawan yang bernama HURUL SYAZWANI. saya pernah bertanya kepada nya, apakah makna namanya, tapi dia memberitahu saya bahawa di tidak tahu makna HURUL tapi dia cuma tahu makna SYAZWANI… jadi, bolehkah saya tahu, apakah mana nama HURUL?
By: Tiara on Disember 11, 2008
at 1:54 pm
ini, e mel saya yg sebenar… sila hantar jawapan apa maksud nama HURUL… please….. tiaralove63@yahoo.com
By: Tiara on Disember 11, 2008
at 2:05 pm
Assalammualaikum,
Saya ingin tahu maksud sebenar nama
1. Nur Auddyna Ary
2. Muhammad Aidil Zackry
Tolong email kepada saya maksud untuk kedua-dua nama tersebut dengan segera,terima kasih,
By: Rafidah Hussin on Disember 12, 2008
at 4:20 pm
mksud nama Elkhaldy tuh ape?
By: tanya on Disember 14, 2008
at 1:29 pm
terima kasih sebab adakan ruangan ini
By: sahimi on Disember 14, 2008
at 11:35 pm
saya musykir kenape org pnggil saya dengan nama itu
By: superman on Disember 15, 2008
at 2:57 pm
assalamualaikum
saya ingin tahu apakah maksud nama airis sofia
By: maz on Disember 16, 2008
at 4:43 pm
hye, boleh x bg mkna nama nor kamelia…tima kasih…
By: amy on Disember 17, 2008
at 1:55 pm
my head was goin’ to turn 360 degrees bcoz of these..there’s been almost 20 years i’m searching for the answer,,but then i’m still cn’t find wuts the exact meaning of my name till today..i’ve got to do a lot of researched,,n i FOUND no answer for it..anybOdy could plzz help me to find wuts the exact meaning of NUR IDAYU??an immediate response are really appreciate..thnxx a lOt..
assalamualaikum..
By: nOrayue on Disember 29, 2008
at 1:21 am
SALAM…boleh saya tahu apa maksud nama berikut…
a)Ariff Hakimi
b)Ariff Zafran
c)Iman Najiha
d)iman Najla
sekian, terima kasih kerana membantu.
By: farrah on Januari 5, 2009
at 5:34 pm
sambil masih mikir2 nama anakku, blogwalking ……. , trims infonya
By: Admin TJ on Januari 7, 2009
at 1:12 pm
salam…bolehkah bagi tau maksud anis farehah?terima kasih
By: anis on Januari 9, 2009
at 4:21 am
apa maksud nama nur batrisyia sofea?? adakah sesuai untuk menamakan anak perempuan..?
By: zulhairi on Januari 9, 2009
at 11:36 pm
assalammualaikum.
apa maksud nama SITI NOR HIDAYAH.
tolong bagitau ea.Pliz………………….
By: siti on Januari 12, 2009
at 9:46 pm
salam..
Sy ingin tahu apakah maksud nama berikut:
1. Mohd Zakwan ariq
2. Mohd Ikhwan Aqil
3. Nur Ida Irtiza
tq…
By: nur on Januari 13, 2009
at 9:37 pm
~salam
can u tell me whats the meaning of the name “DARIUS”? i know its a name of a king but i do really wanna know what its mean…
thank you~
By: PuTeR!_QiRrA on Januari 18, 2009
at 2:45 am
gilagilagila!!!!!
suma nm cam whoaa????
ada yg nk letak nm ank aircon???
baik letak serombong asap ke,mop lantai ke….
By: namaakusedapsangat on Januari 20, 2009
at 3:56 pm
Assalamualaikum….
Ape maksuud nama Fatinah Aimuni????
By: Fatin on Januari 20, 2009
at 4:57 pm
saya nak tanya..apakah maksud nama aqlima aqiyah dan aqlima azzariyah
By: aqlima on Januari 23, 2009
at 1:49 pm
apakah maksu nama aqlima aqiyah dan aqlima azzariyah
By: aqlima on Januari 23, 2009
at 1:51 pm
apakah maksud nama ‘ Putri Aurora Erika’?
By: Ruhaya on Januari 23, 2009
at 5:29 pm
ha….ha……
ramainye nak tahu maksud nama…..
ha…ha…..
x kesah la apa pun maksud nama kte..
kadang2, maksud nama itu langsung x menunjukkan diri kt.
apa yang penting , kt patut bersyukur kerana telah diberi nama yang indah oleh insan yang tlh menyayangi diri kt . alhamdulilallah… (n_n)
By: syafiqahsaad on Januari 24, 2009
at 3:06 pm
salam..
apakah maksud nama ‘Arisa’?
By: asyraf on Januari 29, 2009
at 3:47 pm
assalammualaikum…
apakah maksud nama Siti Nuraidah & Mohd Harith Fitri…
Tlg cpt skit he bgi tahu ape maksud nme ini….????
By: edaharith on Februari 1, 2009
at 9:39 am
salam … sya nak tahu makna nama aizad dan hasmirah?
By: puteri on Februari 1, 2009
at 2:37 pm
saya ingin tahu ada tidak erti aden??
nama adek sedara saya aniq aden..tapi saya tahu makna aniq ia itu yg kacak lagi menawan hati tapi ada tak erti aden??hope to hear frm u soon thanxs
By: mariam mansor on Februari 1, 2009
at 11:27 pm
salam..
sy ingin menamakan anak perempuan sy tlg terjemahkan maknanya,
1) Alissa Qaisara Batrisya
2) Amiesya Qaisara Batrisya
Terima kasih
By: Siti on Februari 2, 2009
at 1:17 am
apakah makna nama qaseh sarah batrisyia?
By: suriani on Februari 2, 2009
at 11:20 am
salam..
ape maksud AIRIL..
tq.
By: ntah on Februari 2, 2009
at 12:24 pm
saya sedang mengandung, dan sedang memikirkan nama anak, apakah maksud nama ini:
ZARA SOFEA
ADAM ZALMAN
AZATULSHEEDA
By: azatul on Februari 2, 2009
at 5:07 pm
maksud nama2 ni:
Nur Arissa Dania
Nur Alysha dania
nur arisa damia
nur alysha damia
By: yaya on Februari 4, 2009
at 3:38 pm
sy akan melahirkan anak lelaki.so,nama apa yang baik untuk anak saya.suami saya inginkan nama anak bermula dgn huruf b kerana namanya bashrul.tolonglah saya.
By: siti duniana on Februari 4, 2009
at 4:14 pm
saya akan melahirkan anak lelaki.so,nama apakah yang baik untuk anak lelaki saya?suami saya inginkan anaknya bermula dengan huruf b..kerana namanya bashrul.tlg sy.
By: siti duniana on Februari 4, 2009
at 4:17 pm
assalamualaikum…
saya ingin bertanya apakah maksud nama AINA ALIA AMANI DAN FADDLI?
TERIMA KASIH..
By: sharah on Februari 6, 2009
at 3:08 pm
apa maksud nama nur hajjariah??
By: hai on Februari 6, 2009
at 8:50 pm
apa maksud nama noorashikeen dan muhammad fairuz?
By: noora on Februari 7, 2009
at 1:08 pm
assalamualikum…..
what is mean by this name`intan
syazwani’ I,m actually live in london
for 10 years after my father died.My
mother was from London but my father was from Malaysia.Now,i’m here in malaysia.That name was given
by my father.I really want to know
what it mean,please?I,m sorry if I cannot speak well in malay.This web is also my best friend open it for me.Thank you for your kindness.
By: intan on Februari 8, 2009
at 8:09 pm
assalamualaikum…
di sini saya ingin tahu makna nama2
berikut:
1.muhammad imtiyaz jauhari
2.muhammad irsyaduddin jauhar
3.muhammad ikhtisyam jahran
4.nur irtiqa’qudsiyyah
5.nur haifa wafirah
6.nur afra dayyinah
7.nur haura marjanah
terima kasih…
By: mutiara on Februari 8, 2009
at 9:44 pm
wau…
nama2 korang ni macam MALATOP abis….
nama aku tak la hebat cam ni…
hebat tu mmg la hebat tapi ado makno ko tidok…..
By: sasuke on Februari 8, 2009
at 9:51 pm
good
By: aqilah nawal husna on Februari 8, 2009
at 10:59 pm
nama saya Azlinda boleh saya tahu apakah maknaya…
terima kasih
By: azlinda shaari on Februari 9, 2009
at 12:52 am
nama saya Azlinda.boleh saya tahu apakah maknanya…..
terima kasih
By: azlinda shaari on Februari 9, 2009
at 12:54 am
salam…saya nak tahu maksud nama suhaizi
terima kasih….
By: nadiah on Februari 10, 2009
at 1:54 am
jikalau nama adrian, aqasya dan Qaseh. apekah maksud nama itu.tolong saya..
By: ZALINA on Februari 12, 2009
at 5:07 pm
saya ingin maksud nama saya Muhammad Aizat bin On
By: AisKepal on Februari 13, 2009
at 10:08 am
assalamualaikum..
boleh saya tahu maksud nama bagi Armizad (suami) Noorfaezah dan Aemil Danial (anak)
terima kasih
By: Noor faezah on Februari 13, 2009
at 4:30 pm
Boleh saya tahu mksd nama Elya Qaisyah.TQ..
By: Hana Ulya on Februari 15, 2009
at 2:12 pm
assalamualiakum..
saya nak tahu maksud nama saya ’sharmeera’.thank
By: miera on Februari 15, 2009
at 6:35 pm
Salam, Adakah nama Muhammad Syahmi sesuai untuk bayi baru dilahirkan
By: syah on Februari 15, 2009
at 11:38 pm
apakah maksud nur aida fitri??
By: nana on Februari 18, 2009
at 3:08 pm
apakah maksud nama ini…..NUR QASEH BATRISHA
By: izzah on Februari 18, 2009
at 7:19 pm
apa ye makna nur qaseh tu… boleh kongsi. email ke hafishah_aishah@yahoo.com
By: Aishah on Jun 4, 2009
at 12:23 pm
assalamualaikum…
apakah maksud Izzah Khairani?
By: Izzah on Februari 19, 2009
at 11:01 am
salam..
apakah maksud name yusof benjamin dan umar darius..
By: zura on Februari 26, 2009
at 11:26 am
assalamualaikum…
apakah maksud nama mohd shahrul ehza
By: khairul on Februari 26, 2009
at 11:53 am
apa maksud nama muhammad Airiel Irsyad?
By: suria on Mac 3, 2009
at 11:59 am
apakah makna bagi nama MOHD HARITH FAIZ dan NURSHAZA HAIZA. adakah nama tersebut amat baik untuk di gunakan…… please….
By: helmy on Mac 4, 2009
at 3:46 pm
Assalamualaikum,
Saya bakal melahirkan bayi pada bulan April nanti. Suami saya sangat gemarkan nama Fatin Danisya. Jika baby yang keluar nanti lelaki, boleh tak bagi cadangan nama yang hampir dengan nama tersebut. Sebab kakak sulungnya dah diberi nama Fatin Amirah
By: Liza on Mac 4, 2009
at 4:58 pm
Aqum……
Ape makna nama FATIN NURSAKINAH AMIRA & SITI NUR HAWA……adakah ia terkandung d dalam
golongan2 nama yang baik2………
By: FatiN nuRsaKInah aMirA on Mac 6, 2009
at 3:06 pm
aqum……..
Ape makna nama NURFATIN IZZATI dan BASRI………
By: nuRfatin izzati on Mac 6, 2009
at 3:08 pm
salam
Apa maksud Nafisatul ‘ Ilmi ?
By: hayani on Mac 8, 2009
at 10:21 am
apa maksud nama shikin??
By: shikin on Mac 11, 2009
at 5:33 pm
apa maksud nabiha
By: nabiha on Mac 11, 2009
at 8:36 pm
apa maksud noor anifah
By: anifah on Mac 11, 2009
at 8:37 pm
apakah maksud nama nurul farahainina
By: anis on Mac 13, 2009
at 5:57 pm
assalamualaikum,
ape maksud name2&ciri2 mereka
1-ainaa najwa
2-arif najmi
3-auni ariesya
By: azlina on Mac 14, 2009
at 11:08 pm
Assmkm?
Saya ingin tahu maksud nama anak saya Muhammad Fareez Fahmi, adakah elok dan baik dalam agama islam..
By: zakuan mohd nor on Mac 15, 2009
at 1:16 pm
Salam..
saya bakal menjadi ibu tidak lama lagi..
Boleh tak bantu saya dalam memberi nama pada anak yang bakal dilahirkan..Saya teringin nak nama yang sedap didengar dan penuh dengan maksudnya..
Terima kasih
By: khadijah on Mac 17, 2009
at 9:04 am
sya nk tanya makna nama ahmad syazwan & nur fariesha azweena
By: mila on Mac 19, 2009
at 12:08 pm
Assalammualaikum…
1) Apakah maksud nama ini NUR FATIN AZIFAH
By: ina on Mac 19, 2009
at 4:50 pm
Assalammualaikum….
saya nak tahu maksud nama ini Airin Sabrina.
By: yati on Mac 20, 2009
at 5:42 pm
aslkum,apa maksud nama harith damien
By: nurul suhada on Mac 21, 2009
at 1:37 pm
salam, nak tahu maksud nama muhammed khallid dan nurhaziqah..terima kasih dan assalamualaikum…….
By: MUHAMMED KHALLID on Mac 23, 2009
at 2:29 am
salam, nak tahu maksud nama muhammed khallid dan nurhaziqah..terima kasih dan assalamualaikum…….danwt sape2 yg tahu or nak jd kawan sy,this is my emel..Karl_late91@yahoo.com.my
By: MUHAMMED KHALLID on Mac 23, 2009
at 2:32 am
salam,saya nak tau maksud nama nor aswani dan noridayu…
By: aswani on Mac 23, 2009
at 4:20 am
saya nak tau sangat maksud nama nor aswani asal dari mana dan apa maksudnya..harap dapat tolong
By: aswani on Mac 23, 2009
at 4:30 am
salam..apakah maksud Airil? saya cuba cari maknanya tp tidak jumpa
By: narnura on Mac 24, 2009
at 1:28 am
Assalamualaikum..name saye Meor Mohd Yassin..tapi saye bukan nak tanye maksud name saye..saye nak tanye apakah maksud name Sharifah Shazwani Hijratul Nadia?
By: Meor on Mac 26, 2009
at 11:56 am
assalamualaikum…
nama saya Muhammad Suhaimi…
apakah maksud nama saya itu&apakah ciri-ciri
orang yang mempunyai nama tersebut.
By: ~Emi~ on Mac 28, 2009
at 7:14 pm
salam…
boleh saya tahu apakah maksud ‘alfiyah’? dan apakah ciri2 yang terdapat pada pemilik nama tersebut?
By: redha on April 2, 2009
at 2:59 am
salam,saya dijangkakan akan dikurniakan bayi lelaki dan kami nak letak nama Raiyan Hakimi,bole tak tuan/puan dapatkan makna nama tersebut?adakah nama tersebut baik dari segi hukum2 islam?terima kasih.
By: hisham hassan on April 7, 2009
at 1:46 pm
apakah maksud nama :
marissa
dania
damia
maisara
airin
By: ismariza on April 7, 2009
at 2:40 pm
salam..
ape maksud name “azira”?
By: Nor azira bt che ibrahim on April 9, 2009
at 1:28 am
assalamualaikum…..
saya nak tahu maksud nama Xavier & Amberly??
Saya dapat nama-nama parsi ni dari internet.
By: Delaila on April 10, 2009
at 2:30 pm
apakah maksud nama-nama berikut?: a)puteri nur rahimah
b)puteri nur aisyah shahlia
c)puteri nur alisyah shahlia
d)puteri nur hanani hamsani
e)mohd zaid hamsani
f)saleha
g) mohd shahlan
By: PUTERI NUR AISYAH SHALIA on April 10, 2009
at 6:26 pm
apa maksud nama saya “muhd haikal”
By: muhd haikal on April 10, 2009
at 10:08 pm
maksud nama nalza??
By: nalza on April 12, 2009
at 6:05 pm
salam,saya nak tanya apa maksud sebenar nama:
nurfarahin nabilah
nurfarahin nadhirah
muhammad nurfahmi akmal
muhammad nurfarez lutfi
ramjali
ruslina
kalau bolah sy nak maksud ni dngan terperinci supaya senang sy nak paham nanti
By: nurfarahin nabilah on April 13, 2009
at 8:28 am
Salam sekarang ni ramai ibu bapa yang menamakan anak mereka moden2 gitu hinggakan kekadang tak tau makna apapun….masa anak2 kecik memang molek benar di sebut..tp cuba pk andainya anak kita dah berusia 50 tahun ke 70 tahun ke..alahai nak gi rumah aunty natasya contohnya… ..waduh..itu nenek natasya..kalau letak nama aisyah ke, siti hawa, ..siti sarah, siti hajar ke..kan ke tu comel..bila dah tua2 pun sesuai di panggil…
sekarang ni mana ada orang letak nama khadijah ke..fatimah ke…taruk nama anak panjang berjela..tp panggilnya pendek aje…bagi sayalah kan tak perlu nak susah2 nak cari nama kerana nama2 isteri nabi dan nabi2 kitapun banyak yang comel….tak perlu nak gabung 2 dengan nama suami isteri takut jadi makna lain..nama tu jugak akan di panggil di akhirat nanti…
tu pendapat sayalah….
By: Iman on April 13, 2009
at 8:53 am
nama sy Azaerofah..
sjak kebelakangan ini jiwa sy meronta ingin thu sngat ape mkna nm saya itu.. sy tak thu.., sjak ustazh2 di kolej sy menekankan makna yg baik tu pnting bg ssorg baru lah sy terasa.. klu nma sy tu mmbawa mksud yg tidak baik.. sy rela mnukar nya.
By: aza on April 14, 2009
at 4:08 pm
apakah makna nama saya nie.muhammad izham bin hamdan?
tolong hantar ke emel saya?
By: muhammad izham bin hamdan on April 14, 2009
at 5:24 pm
betul..betul…..betul…
By: izna on April 15, 2009
at 8:19 am
boleh tak bagi tahu ape makna zarith suraya
saya cari dlm buku xda la
tlg bg thu saya ye
By: zarith suraya on April 20, 2009
at 12:34 pm
a’kum.. apakah maksud untuk nama
FATIN MARDHIYANAH
FATIN MARDIANAH
By: farizuddin omar on April 20, 2009
at 9:21 pm
salam..saya nak tahu maksud airiel rizqin.. tolong saya… terima kasih…
By: ZALINA on April 21, 2009
at 10:31 am
a’kum.. apakah maksud untuk nama
Aliesha
By: aisyah on April 22, 2009
at 2:00 pm
nama anak saya nur fariesha amanda..
sekarang ni trend letak nama anak canggih2. hingga saya abaikan maksud nama tersebut fariesha tu sedap gak disebut tapi amanda tu apa makna dia… boleh tolong saya tak ustaz.
kalau makna tersebut memberi maksud tak baik saya akan cuba tukarkannya.
By: Tanpa nama on April 23, 2009
at 10:35 am
Boleh tak saya nak tanya apa maksud nama saya iaitu shazli muin.. dan juga nama kawan saya zurazmin.
By: Ali on April 23, 2009
at 9:12 pm
asalamualaikum,boleh tak tolong beri maksud nama ‘FARISH IZMEER’ atau lebih kurang maksudnye..da lama cari tak jumpa2 maksudnye..tolong boleh?
By: intan on April 23, 2009
at 10:46 pm
SALAM … NAME SAYE SHAHIRAH NAJWA BLEY TAK KALAU SYE NAK TAU MAKNA DAN SIFAT SIFAT NAME SAYE…
By: SHAHIRAH NAJWA on April 27, 2009
at 3:50 pm
askum..ley sy tawu makna nama sy nie..(asmawati shahrizan)..
By: as on April 29, 2009
at 3:10 pm
Salam. Sy nak cari maksud name untuk anak pertama Falisha Az-zahra
By: Fiza on April 30, 2009
at 11:18 am
hai tolong cari maksud yazid
By: zarrif on April 30, 2009
at 12:59 pm
tolong cari maksud nazrul
By: nazrul on April 30, 2009
at 1:00 pm
Assalammualaikum….
saya nak tahu maksud nama ini Nur Dayana Humaira dan Ahmad Zulhairi
By: Zie on April 30, 2009
at 4:21 pm
saya mahu tahu makna nama saya NORMASNIRA
By: mira on Mei 4, 2009
at 1:34 pm
SALAM,APE MAKSUD NAMA SAYA?KHAIRUL NIZAM
By: Tanpa nama on Mei 6, 2009
at 3:09 am
nama sendiri pun tak kenal ke
By: hakim wazzup-wazzup on Mei 9, 2009
at 2:11 pm
assalamualaikum……
apa nama yang sesuai untuk anak perempuan yang sulong
By: apit on Mei 7, 2009
at 10:36 am
apa maksud=
1)thaqif
2)aktar
3)radi
4)imran
5)fairus
6)hazim
saya nak maksud ini secepat mungkin
tahun 2009
By: hakim wazzup-wazzup on Mei 9, 2009
at 2:05 pm
pikir lah sendiri
By: hakim wazzup-wazzup on Mei 9, 2009
at 2:07 pm
mizah
By: hakim wazzup-wazzup on Mei 9, 2009
at 2:08 pm
adakah nama Hasmaliza ada maksud ?
kalau ad apa maksudnya
By: syifa' on Mei 11, 2009
at 7:02 pm
salam….boleh tak bagi tahu apa maksud nama saya muhamad zhafri
By: zhafri on Mei 14, 2009
at 9:50 am
assalamualaikum…
pertama sekali sy nk tanye,kalau sekarng pernagai anak muda yang sekarang makin terpesong dan liar,adakah anak2 mereka akan ikut jejak ibubapa mereka???
By: reyha@katek69 on Mei 14, 2009
at 10:17 am