Posted by: Mama Farhah | Julai 26, 2007

Nama-nama bayi Islam yang baik, buruk dan yang melucukan


baby2.jpg

Oleh: Abi Muslih

Kebiasaannya, sebelum seseorang anak lahir ke dunia, ibu dan bapa sudah berkira-kira untuk mencari nama yang sesuai untuk anak yang tersayang. Mencari nama yang baik bukan untuk mendapat pujian. Atau untuk melambangkan status sosial dan seumpamanya. Tetapi ia adalah satu ibadah yang dituntut oleh agama.

Abu Dawud telah meriwayatkan dari Abu Darda’ r.a. katanya, Rasulullah bersabda: “Sesungguhnya kamu semua akan dipanggil dengan nama-nama kamu dan nama-nama bapa kamu pada Hari Kiamat, maka perelokkanlah nama-nama kamu.”

Memperelokkan nama bermaksud memilih nama yang selari dengan tuntutan Islam. Memilih nama perlu ada tujuan. Bukan sekadar untuk memudahkan panggil atau untuk menggabungkan nama ibu dan bapa serta datuk-datuk dan nenek-nenek, bahkan ia berkaitan dengan soal pembentukan peribadi anak itu. Bukankah panggilan itu mengandungi doa. Setiap orang yang memangilnya, dikira membuat doa untuknya.

Jika seorang anak itu namanya ‘Mujahid’ yang bermaksud seorang pejuang atau orang yang berjihad, setiap orang akan memanggilnya dengan gelaran pejuang. Secara tidak langsung dia didoakan untuk menjadi pejuang pada jalan Allah swt. Sebaliknya jika seorang itu dinamakan dengan nama ‘Hazan’ yang bermaksud Berdukacita, setiap orang akan memanggilnya sebagai seorang yang sedang sedih dan berdukacita. Secara tidak langsung pangilan demi panggilan itu boleh memberikan kesan kepadanya.

Nama Yang Tidak Baik

Malangnya hari ini, terdapat segelintir masyarakat yang kurang mengambil berat soal nama. Ada yang memilih nama yang kelihatan indah tetapi hakikatnya tidak mempunyai apa-apa erti, atau lebih malang lagi ia membawa erti yang negatif. Mereka suka nama-nama yang nampak moden seperti Natasya, Zana, Susan, Hyfa, Dayanty atau seumpamanya. Lebih menyedihkan lagi, jika nama-nama itu ditiru atau diambil nama-nama orang kafir.

Ada juga yang menggabungjalin nama ibu dan bapa. Mereka lakukan tanpa mengambil kira maksud gabungan perkataan itu . Contohnya, ibu yang bernama Safrina dan bapa bernama Ihsan, anaknya diberi nama Safih Insan, yang bermakna ‘Manusia yang Bodoh’. Kadang-kadang nama yang digabungkan itu menjadi panjang tanpa sebarang erti seperti Nor Sajamifulah Niruszam atau seumpamanya.

Terdapat dikalangan ibu bapa yang cuba memberikan nama yang baik tetapi mereka tersilap langkah, contohnya meletakkan perkataan Abdul atau lebih tepatnya ‘Abd yang membawa maksud Hamba dengan perkataan lain selain nama-nama Allah seperti Abdul Muhammad, dan Abdul Musa. Ada juga yang silap dengan hanya meletakkan perkataan Abdul untuk anaknya. Jika mahu ringkas mereka sebenarnya boleh menggunakan nama Abduh yang bermaksud HambaNya.

Kadang-kadang terdapat ibu bapa yang mahu menggunakan kreativiti dengan menamakan anaknya sempena sesuatu peristiwa atau tempat sehingga menjadi janggal seperti Mohd Felda, Nor Malaysia, Saiful Johori, Mohd Toyota, Siti Sukom dan seumpamanya. Mereka sebenarnya menjadikan anak-anak mereka mangsa ejekan sepanjang hayat.

Jika bapa tersilap memilih nama, maka sewajarnya dia berusaha agar nama itu ditukar kepada nama yang lain. Rasulullah s.a.w. pernah bertindak menukar nama seseorang dengan nama yang lebih baik. Al-Termizi dan Ibnu Majah meriwayatkan daripada Ibnu Umar r.a. bahawa Sayyidina Umar bin Al-Khattab r.a. mempunyai seorang anak perempuan namanya ‘Aashiah (Penderhaka), maka Rasulullah s.a.w. menukarkan namanya menjadi Jamilah (Yang Cantik).

Sebaik-baiknya para bapa merujuk kepada para ilmuan atau sekurang-kurangnya membelek buku-buku panduan sebelum memilih nama yang sesuai untuk anak. Ingatlah bahawa nama itu adalah identiti terpenting bagi seseorang manusia. Kesan pemberian nama itu bukan terhenti setakat di dunia sahaja bahkan melarat sehingga ke akhirat. Oleh itu, menjadi kemestian kepada para bapa untuk memilih nama yang baik-baik.

Nama Yang Baik

Rasullullah s.a.w. menganjurkan agar anak-anak dinamakan dengan nama-nama yang mempunyai maksud baik atau dinisbahkan kepada orang yang baik. Bapa-bapa boleh memilih nama-nama Rasul seperti Hud, Nuh, Ilyasak dan lain-lain; atau nama para Sahabat seperti Mus’ab, Mu’az, Talhah, Zubair, Handzalah dan lain-lain; atau nama para ‘ulama’ seperti As Syafie, Al Bukhari, As Subki, Al Andalusi, Al Tabari, Al Nakhai’i, Al Zamakhsyari, Ibnu Qayyim, Ibn Taimiyyah, Al ‘Izz, dan lain-lain. Mudah-mudahan anak itu, dapat menghayati kehebatan tokoh-tokoh silam lantas menjadikannya sebagai ikutan.

Antara nama yang afdhal ialah nama yang dinisbahkan kepada nama Allah, tetapi dimulai dengan kalimah ‘Abd. Nama-nama Abdullah, Abdul Quddus, Abdul Jabbar, Abdul Qahhar, Abdul Fattah, Abdul Mu’izz dan lain-lain adalah contoh bagi kategori ini. Di samping itu para bapa digalakkan memilih nama-nama yang mempunyai nama indah dan seboleh-bolehnya tepat dengan nahu Arab. Contohnya nama Saif bermakna pedang, tetapi nama Saiful tidak mempunyai apa-apa makna kecuali jika disandarkan kepada perkataan lain seperti Saiful Islam yang bermaksud Pedang Islam. Sebaik-baiknya juga nama yang dipilih itu menepati kesesuaian jantinanya.

Kesimpulannya, ibu bapa yang akan menyambut bayi perlu membuat persediaan awal sebelum tiba masa kelahiran. Persediaan seperti, membanyakkan bacaan al-Quran, berzikir dan bertafakur serta mencari nama yang sesuai untuk anak perlu diutamakan. Sebagai pendidik, ibu dan bapa tidak boleh mengambil lewa soal-soal ini. Ingatlah, apa yang disemai hari ini, itulah yang akan dituai esok hari.

Berkaitan:

(Bagaimana anda menyambut kelahiran anak anda? Bagaimana anda disambut dulu-ketika lahir? Adakah mengikut cara Islam?)
Sambut Kelahiran Anak: Syukur dan Hebahkan
Galakan Ucapan Tahniah Atas Kelahiran
Azan dan Iqamah ke Telinga Bayi
Sambut Kelahiran Dengan Tahnik
Aqiqah: Untuk Dekatkan Anak Kepada Allah
Aqiqah: Bagaimana Melaksanakannya?

Untuk mendapat senarai nama-nama muslim sila klik di sini:

Advertisement

Respon

 1. \bigstar \bigstar \bigstar with \heartsuit

 2. […] perbincangan yang lepas, kami telah menyentuh soal mendidik anak dalam kandungan dan memilih nama anak yang baik. Begitu juga cara mengelakkan kesilapan dalam memilih nama. Tentunya menamakan anak […]

  • banyakkn brehatkn dri

   • hai name saya terkulup kilip bin kamil hassan……saye dah bace kesemua name2 yg sedap kat web ni….saye pon ingin berkongsi cerita kepada semua org yg melayan web ini….name saye memang pelik…saye berumur 15 tahun…dekat skolah ramai pelajar mengejek saya dengan panggilan kulup dogol…kerana saye berkepala botak…bapak saye yg botakan kepala saye sejak dari kecil lagi…bapak saye ckp kalau botakan kepala jimat duit gunting rambut……dan mengapa bapak saye meletakkan name saye terkulup kilip kerana pada tahun 1996 tahun dimana saye dilahirkan bapak saye seorang yg melatah dan selepas ibu saye melahirkan saya ayah saye terfikir untuk memberikan name yg paling sesuai untuk saye…..tiba2 suatu bunyi yg sangat kuat dari bahagian luar tingkap iaitu kedengaran sebuah gelas telah terjatuh ke lantai…dan ayah saye pon melatah OWWHHH….TERKULLUP MAK BAPAK AKU KILIP…dan sejak itulah name saye terkulup kilip selepas dipendekan…..TAMAT….:)

  • JAGA LAH BODO,,,,,

   • kenapa ckp mcm 2?x baik laah..

   • sayer nak tanya ape mksd mohamad alif husaini besh an nme sayer

   • tak baiklah cakap orang lain macam tu…

   • hey jangan cakap orang bodoh.tak baik tau nanti awak yang jadi bodoh

   • cuba teka apa maksud mariah dan ummu hannah.saya ada teka-teki ada satu kedai.pada suatu hari,kedai tu terbakar.ada dua buah yang selamat.haa… cuba teka apa dia buah itu.clue dia pantun melayu.

  • salam..nk tahu ni,ape maksud MOHD HIZAN? adakah Hizan ni bermaksud dukacita? sy jd bingung apabila sy mndengar forum yang mgatakan AL-HAZAN adalh dukacita.so camne ni,yang mne satu baik???

  • azankan mereka

   • bagus jugak tu

  • azan dan iqamah ke telinga bayi.Betul tak.

 3. anak sy sangat super aktif, tapi jika dia sedang belajar dan kita sbagai ortunya membantunya dia malah sengaja tdk mengindahkan malah dia pura-pura tidak tau, tapi sy yakin dibelakang itu semua dia merekam apa yang kita ajarkan, apakah itu berpengaruh dengan namanya ; ZAIDAN MUHAMMAD FIKRI,namun sy bilang nakal tidak tapi sy bilang tidak ya..nakal. tolong sarannya. trims

  • yoii

 4. saya ingin bertanya, apakah maksud nama khuzatul iri..? mungkin nama itu boleh di asingkan seperti khuza, zatul, dan sebagainya. terima kasih.

  • Apakah maksud nama saya Norshazatolina bt Razali.Adakah ia baik atau buruk.?Ingin tahu,

   • namenya terlalu pelik

   • nama ini memang baik…..

   • semuanya nama di sini baik2 tapi xelok suka couple tu.

   • aishah hang tok sah dok kalut boleh tak ini urusan kami bukan urusan hang lagi pun yg couple tu kami …dah solehin tu yg suka kat aku & alif najmin yg suka kat shahirah so x yah la kalut

   • we izzah memang aku suka kat hang pun hang tok sah la bagi tau kat orang yg kita ni couple nanti besar alif haikal suruh aku romen ngan hang tau tak jangan gi tau dia tau..

   • izzah ni sorfina la……………solehin aku suka hang romen aku sebab nanti bila aku mengandung baru mak kita bagi kita kahwin…..i love u to solehin muahhhhhh.

   • ni nak tau tak alif pernah ajak keluar masa tu dia nampak rashidah pakai baju seksi dia pergi kat rashidah dia kata dia suka kat rashidah.masa tukat flat aku lari pergi kat alif aku cakap hang suka main kan perempuan .alif pun cakap setelah rashidah pergi dia kata dia suka kat aku pulak .dia cakap kawan dia suruh nanti besar boleh kita romen dan cium macam tulah dia kata..aku kata kita masih kecil baru darjah 5 tunggu besar kalau baru aku setuju hang nak romen aku /nak cium aku i love u alif najmin muahhhh ….rasa macam nak cium sekarang tau tak…..nanti jumpa kat surau tau…

   • aku pergi tarawih tu bukan sebab nak sembahyang tapi nak jumpa alif najmin …masa depa semua tarawih aku ngan alif najmin dok cium kat belakang surau tau tak…aku rasa macam nak kahwin sekarang tau tak….kami cium tak berhenti dari depa semua sembahyang sampai semua habis esok tu kat sekolah kami dok dalam store alif ajak aku romen .kami kunci pintu & tutup tingkap kami tak masuk kela kami pi sekolah untuk romen.

   • solehin aku rasa nak cium ngan hang dan romen hang sekarang la.

   • esok tu dia betul2 romen dan cium kat sekolah dia suruh aku dating ngan dia….aku apa lagi seronok dapat dating ngan solehin dia cakap i love u so much masa tu kami cium dia kata nak romen lapulak .aku kata sabar la cium belum 1 jam.

   • kami nak gi tau aishah kalau hang bagi tau mak kami ,kami ejek hang suka kalut…..jangan sampai mak kami tau…nanti dia heboh 1 flat asalkan yg boleh tau hanya alif najmin,solehin dan pembaca sahaja…nahas hang tau

   • nahas hang gi tau kat orang lain aishah………..

   • we shahirah hang tulis hang suka kat alif najmin.kalau macam nie aku pun nak tulis.masa aku mula masuk kelas 5 b nie aku dah mula suka kat amier zikri dan aku tak sangka dia pun suka kat aku.aina husna tu pun suka kat amier.aku tak sangka yang dia tu ada 3 boyfriend nasib baik tak macam puteri sofina ada 4.we hang tau tak aina husna tu punya boyfriend 1 fakrullah 2 amier zikri 3 mujahid.aku dah sangka 1 pun dia takkan dapat memang itu kenyataan.we puteri sorfina tuada 4.1mujahid 2mustaqim 3 alif haikal 4solehin.tapi aku rasa kesian kat mustaqim sebab dia dipermainkan perasaan sangat2.mujahid tu tak suka pun kat dia.bye ayahaku panggil tu.

  • kenape nk pecahkan nama orang tu??? nanti saye akan carikan maksud name tu…

   • saya pun macam tu juga.

   • ia betul juga cakap awak

 5. assalamualaikum…
  nama saya FAIRUL IZHAM BIN MOHD NAZRI…
  apakah maksud nama saya..dan apakah ciri-ciri
  orang yng mempunyai nama tersebut.

  • dalam web ni semua nama best dan sedap2 belaka…….tapi saya nama pelik dan melucukan nama saya tapuih tapi bin dolha….bapak saye letak name org asli sebab dulu die suke sangat tengok cite org asli….dan ayh saye letak lah name saya tapuih tapi….name org asli yg paling famous kat cite yg bapak saye tengok tu….apalah nasib saye……..”:(

   • terima aje lah…….

  • hai semua makhluk allah yg melayari laman web…name saye nazrion nazido….kerana bapak saye suke mengumpul name yg pelik di seluruh negare….pada suatu hari mak saye terpaksa melahirkan saye dengan keaadaan keseorangan kerana bapak saye pergi menjelajah negara pakistan untuk mengumpul name2 yg pelik….selepas ibu saye melahirkan saye ibu saye sudah buntu untuk memberi name kepade saye….dan ibu mengambil koleksi buku name2 pelik yg brade di bilik bapak…mak saye pon terpaksa mengambil name nario nara sebagai name saye tetapi saye adelah islam name itu adelah name jepun ….dan ibu saye pon menukar sedikit demi sedikit name tu menjadi…..nazrion nazido….tamat……..nak tahu lebih lanjut layari laman web saye iaitu naz_rio@yahoo.com….BYE

 6. assalamualaikum…
  nama saya muhammad izwan.
  saya nak tanya apakah maksud nama saya?
  apakah ciri2 org yg memiliki nama tersebut..

  • awak mempunyai jangka umur yang panjan .
   dan nama tu cukup sesuai untuk u dan u sangat bijaksana……
   tolong balas

  • makna nama izwan ialah rajin

  • nk tnye pew mksud nurul ain??????

   • nurul ain bmaksud cahaya mata..

   • nurul ain bmaksud cahaya mata..

 7. assalmualaikum ..wm…

  Tolong saya dapat kan maksud nama
  NUR AZLINDA

  Jutaan terima kasih di dahulukan .

  • MAKSUD AZLINDA IALAH TIADA MAKNA

   • betul ke kak??? saye nak tau sangat ni…bagitau yer kak nnti…

 8. tlg bgtau maksud nama Dania Danisha..eak dah nak g dftr dahhh tlg cepat yer

  • Dania bermaksud ‘BODOH’. Danisha saya tak tahu. Saya syorkan namanya Nurul Syuhada

   • bro Naqib,

    dania maksudnya hampir/dekat
    daania maksudnya beautiful
    danisha maksudnya saya tak sure
    danish maksudnya bijak/ berpengetahuan

    jgn pandai2 letak maksud sendiri kalau tak tau..boleh menimbulkan fitnah!

    salam.

   • Dania=hampir
    Daniah=buah yang mudah dipetik
    tapi kalau Daniyah=yang mengeluarkan air mata

   • jgn letak nama anak daniyah kerana maksudnya yang lemah dan hina!

   • engkau ni sesedap je nak letak majsud namer aku ni bodoh yer… gak2 ah kau…

   • kami nak gi tau aishah kalau hang bagi tau mak kami ,kami ejek hang suka kalut…..jangan sampai mak kami tau…nanti dia heboh 1 flat asalkan yg boleh tau hanya alif najmin,solehin dan pembaca sahaja…nahas hang nanti.

   • apa lagi kami ni baru darjah 5 jangan sampai terlepas cakap.

   • nama Nurul Syuhadah apa maksudnya ye? nama yg baik kea buruk ?

 9. tlg bgtau maksud nama Dania Danisha..esok dah nak g dftr dahhh tlg cepat yer

  • SAYA NI JENIS INGIN TAHU . BOLEHTAK CARIKAN MAKSUD NAMA SAYA HADIRAH TAHIRAH

   • tahirah mksdnya mnyucikn,hadirah mungkin lbh krg hadhara-kmajuan,pmbngunan

 10. Ape masud nama MUHAMMAD IRFAN ZAQUAN

  • ingin tahu apa maksud nama saya LILY SYAZWANI

  • x thu

   • SaudariTasha…

    Klu xtau…xpyahla reply
    kan dah bazir kedit namayer tu

 11. nma saya lidyana….adakah elok mksodnya??atau nma saya tidak mempunyai maksod??

  • bodoh2 je korang ni

 12. Apakah Maksud Ahmad Deedat… ??

  • iman dan soleh

 13. nama saya suzilawati ape maksud nama saya nie.

  • kok peliknye name ngko………

 14. sebagai ibu, saya inginkan nama anak yang baik,
  apakah maksud Mohd Harith Jazeman & Nur Syaurah Syakirah?

 15. ape maksud airil

  • kebaikan

 16. apakah maksud nama NUR ALIANNA MELISSA

  • saya pon nak cari apa makna melissa tu…..

   • ape maksud name Melissa Maisarah???

 17. Nama saya ALVI SACHRIN SALSABIL apa arti nama tersebut

  • Mohon translate makna ADAM HAZRAT SAQTI…bakal anak sulung saya

 18. assalamualikum.. nama saya NOR ALLYA NAZLEYANA, apakah erti nama itu?? selama sy hidup 23 tahun, tiada sape yg tahu…

  • Cuba tnya maknyer…
   sbb dia yg nak sngt buh nama tu…

   • we nama syafiqah tu kan bermaksud apa??????

 19. Nama saya Dayang Syahirah Izzaty.Apakah maksud nama saya itu?

  • maksud nama kau macam golongan orang yang x baik kut.[elly]

   • klau tk tau makna nama tu diam. jgn sedap mulut je nk menuduh. Nama awk tuuuuuuuuu bags ke makna nya?

   • kurang ajar!!!!!!!!!!

 20. assalamualikum. apekah maksud nama mohd syahrul anuar????????????? keliru la……. ada yang kata namanye bermaksud sejahat2 manusia.. betul ke?????

  • apa yg saya tau jika syahrul mmg maksudnya begitu lawan kepada perkataan syahrul(seburuk2) iaitu khairul (sebaik2)..
   untuk makluman lanjut lebih baik tanya kpd yg pakar

   • tak tau

   • bagi saya..syahrul juga merujuk kepada bulan iaitu diambil dr kata akar die syahrun..

   • assalamualaikum saudara…shahrul tu brmakna bulan(kalendar).. saudara pernah x dgr pkataan shahrul ramadhan??kalo prnah,xkan mksudnya ramadhan itu jahat?so ksimpulannya kita kena prbykkan lagi ilmu pgetahuan dalam bahasa arab supaya kelak kita x sukar utk mmberi nama pd anak kita..wallahualam

   • btul 2

  • Assalam. Setahu saya jugak la ye, lawan kepada Khairul adalah Syarrul, bukan Syahrul..Di ambil dari perkataan Syarr yang bermaksud buruk. Kalau Syahrul tu,minta maaf la, saya tak tau~

   • shahrul anuar..sharul = bulan, anuar = cahaya . Bulan yang bercahaya

   • nak tanya maksud ikmal apa…

  • BETUL LAA,.,.,XYOH CARI TAHU DOH,,,,

  • salam,
   erm….mybe klo nme kite ni…bergntung kpd ejaan dlm jawi/arab….
   jd klo nme dlm ejaan rumi…mngkin ad byk kekliruan..jd….
   ana rse antum mngkin bole fcuskan pd ejaan jawi/arab?
   ni hye pndngan ana la…..tp…terplang…ana ingin berkongsi pndngan…harap antum trima…..

  • jgn bls bkn2
   taw doce….

  • SYAHRUL ANUAR ( klu dipisahkan jadi dua perkataan SYAHR AL-ANUAR )
   شهرالانوار

   SYAHRUL (SYAHR)
   Perkataan asal SYAHR (ش Shin, ه Ha’, ر Ra’) bermaksud BULAN ( yang dalam kalendar/Taqwim )
   Bukan bulan yang malam2 kita nampak tu(tu namanya QAMAR, tu yang ada nama Kamarul)
   Bagaimana ada RUL dihujung perkataan SYAHR itu? kerana huruf RA’ itu berbaris depan dan bersambung dengan alif lam perkataan seterusnya. Kalau SYAHRUL sahaja tanpa ada perkataan selepasnya, kaedah bahasanya salah.

   ANUAR(AL-ANWAR)

   Asal perkatan ”single” ini adalah NUR (bermaksud cahaya
   @menerangi) , tapi ”plural”@kata jamak nya ANUAR.
   Bunyinya AN WAR. bukan ANU WAR. dan tiada dengung ye! 🙂
   Alif dan Lam pada awal nya diletakkan kerana sesuai ngan kaedah bahasa arab, namun kerana perkataan ini bersambung, maka tiada bunyi AL tetapi RUL dari perkataan SYAHRUL.
   AL bermaksud ”yang” atau ”the”, so kat sini maknanya bulan yang bercahaya.

   So, nama Syahrul Anuar menepati nama dlm kaedah bahasa n indah dalam Islam.

   SHAHRUL / SYAHRUL / CHAHROUL
   ANWAR / ANUWAR / ANUAR / ANOUAR

   • JANGAN eja SYAHRUL ANUAR dlm arab mcm ini – شهرول انوار

  • sejahat-jahat tu syarrun bukan syahrun

 21. nukiman

 22. salam..
  boleh bg maksud nama safia dan dalia….

  • eyg

 23. askom, saya nur iylia safiah. ape maksud nama saya ek???

  • salam..jgn gnakn askom krn dlm bhasa yahudi bermksud celaka awk.. sm2la kte perbaiki ddirri dr d0sa yg xdsngajakn

 24. assalamualaikum…..leh tak tolong gitau maksud nama bakal anak sedara saya nie….nama dia nurin qistina aisyha……

  • amat elok kalau nak anak seorang yang adil.

 25. assalamualaikum.. nama saya DANISH dan setahu saya nama saya bermaksud (PENGETAHUAN/BIJAK). Sila betulkan jika saya silap. Sekian terima kasih

  • kenapa nama itu pelik

   • takdir allah

   • Awk yg pelik …………

 26. assalamualaikum..apa maksud nama natasya

  • Natasya tidak bermaksud apa-apa…

 27. a’kum.. boleh tak tolong cari maksud nama saya SUFINA

  • saya sedang menanti kelahiran anak pertama, yang say nanti hampir 2 tahun apakah nama yang cocok saya berikan boleh laki-laki atau perempuan

 28. ASSALAMUALAIKUM… apa maksud nama SULFINA. nama ini pemberian ayah saya.tapi sampai sekarang saya masih tercari-cari apakah makna di sebalik nama itu.terima kasih.

 29. Assalamualaikum… saya NASIYAH. apa maksud disebalik nama saya.boleh anda tolong…..?

 30. Assalamualaikum….boleh berikan maksud nama MUHAMMAD ADAM ZIDANE..

 31. boleh bagi makna nama Wan Nur Qurranul Qistiena & Wan Adly Haqimi.Saya nak tanya sesuaikah nama Nurul Iman Naim diletakkan ke atas nama anak perempuan.

  • bg say nama tu sesuai

  • bg saya tak sesuai sebab nama naim tu kan laki2 klu slp tlg btl kan

   • lagi elok lau nur iman naimah

  • xslah pape klu kmu lexkn nma itu.
   sy ade kwn nma naim tp dia prempuan

 32. Saya ingin menamakan anak yang bakal saya lahirkan nanti Wan Nur Ariyana Ada tak sesiapa yang tahu makna nama ini? (untuk bayi perempuan).

 33. Setahu saya nama Danish itu artinya Cerdas, apakah tidak boleh menamakan anak kita dengan makna nama Danish tersebut ?

  • boleh.

 34. assalamualaikum….

  saya nak thu maksd nama izwan dan noriasyah

 35. apa maksud muhammad faizal. adakah maksud itu baik atau sebaliknya

  • faizal saya tak thu…. tapi faiz bermaksud kemenangan , faizol bermaksud kejayaan

 36. tolong saya carikan makna bagi nama “ARIANATASYA” & “ARIF ZARFAN” terima kasih

 37. apakah maksud nama muhamad faruq uqail?sesuaikah nama itu untuk anak lelaki saya.

  • faruq maksudnya pemisah antara hak dan batil.amat elok nama tu

   • apakah maksud nama noraini

 38. BOLE DAPATKAN MAKSUD NAMA RIEZKY FAIZARUL IMAN? TERIMA KASIH

  • saya rasa boleh kod bab kawan saya ada nama nak dekat dengan2, itu pun ayah dia tengok buku buku nama

 39. apa maksud nama aiman ?

  • setahu sy nama AIMAN maksudnya BERTUAH.

   • setahu saya aiman maksudnya kanan

   • yang saya tahu nama ain bermasud cahaya tak silap saye………………

 40. ape maksud nuur aswani dan noor aishah dan mohd syahmi

  • boleh kot nama aishah dan mohd syahmi tapi nuuur aswani no komen yang penting mama saya azwani

 41. Assalamualaikum..
  apakah maksud nama Eusuff Thaqif Azizi? @ Eusuff Shaqir Azizi? (akan dipanggil Yusuf) dan jika perempuan Mim Adlina Fatima (akan dipanggil Mim)

  • kalau nak panggil nama sependek2 biar letak nama pendek saja

 42. Assalamualaikum.

  Saya ada beberapa persoalan.
  1) Apakah maksud nama Zarith?
  2) Bolehkan menggunakan pangkal Al pada pertengahan nama. Contohnya Zarith Al Zafri & apakah maknanya. Bagaimana pula makna sekiranya nama tersebut menjadi Zarith El Zhafri?

  • Zafri ertinya “Kemenanganku” – itu nama saya la…Zhafri atau Zarith, tak tau la lak

  • boleh bab dalam buku nama pun ada .okey kalau nama muhammad al- amin bleh bab pa nama2 x, bleh mesti bleh punya.

 43. camane saya nak tahu komen tentang nama2 yg ditanyakan dalam laman ini???

  • kalau depa x tanya maknanya depa tau la

 44. assalamualaikum, emm mksd nm fathiyah apa ye? n rusyati?

  • hampa macam tau -tau je nama bapa saya nama bapa saya ahmad rusjati tapi saya x tau maknanya apa?

 45. assalamualaikum….
  saya nak tau maksud nama ni…MUJADDID IRFAN dengan NUR FAZLINA..tlg sy ye

 46. assalamualaikum……
  saya nak tahu maksud nama NUR FANURA….
  tolong saya leh kan..

 47. boleh saya tahu maksud nama2 berikut:
  1. ayrill
  2. Khaira @ Qaira

 48. boleh x tolong bagi tau saya apa maksud nama2 ini
  i. Asrihan
  ii. Azowati
  iii. Azowari

 49. boleh saya tahu apa makna nama ini. saya berhajat nak isi nama anak perempuan saya nama ini Fatin Arianatasya tapi kalau lelaki saya nak isi nama Faris Hakim Atau Darwisy Haikal. maksud nama anak lelaki dah dapat tapi nama anak perempuan saya tak tahu maksudnya. tolong carikan maksudnya. terima kasihhhhh..

 50. sebab nama anak sulong saya Faradiya Adriana nak samalah dengan kakaknya yang cerdikdan pintar tu

 51. Askum….bleh tak kalu sesape yang name nyer same ngan saye n die tau maksud name saye tu bleh tak bagi tau kat saye…..time kasih yerrr…….HASLINA

  • nama saya pun HASLINA jugak……
   rasanya kalau Lina tu maksudnya kelembutan…..

 52. sy nk thu mksd nama suriati akma

 53. salam…. boleh tolong bagi tahu maksud nama ni Izmeer Zikry. saya bercadang nak bagi nama ni pd anak laki saya

 54. akum…leh sy tau aper maksud nama mazlina,,,tu nama bakal orang umah sy hehehhe…

 55. askum..sy nak tau mkna mohd shahril…

 56. salam,
  nama sy Fatin Norhafizah blh x gi tau maksud nam saye 2…

 57. vvv

 58. Akum…saya nak tanya ape maksud nama muhamad adam mukhriz?ape maksudnya…terima kasih.

 59. assalamualaikum..saya nk taw pe mkna nama saya(nurul fadzila) dan ciri2 org yg lhr pd 18.09.1989

 60. adakah nama ini membawa maksud yg baik: MUHAMMAD AIRIL

  • saya ingin mgetahui maksud sebenar pa nama<MIEZAL DANIAL AIREL
   <MIEZAL NUR ARISSA

 61. saffiya qaisara
  apa maknanya?

 62. Nama anak ke 2 saya Rafissa Aqilah. Saya ambil dari buku nama kawan sepejabat. Tetapi saya terlupa maksud Rafissa.

 63. apakah maksud nama saya,SALINA AISYAH?

 64. KALAU SAYA INGIN MENAMAKAN ANAK SAYA SEBAGAI AISYAH ZUBAIR,ADAKAH ERTINYA BAIK DARI SEGI ISLAM?

  • Assalamualaikum,
   Apakah maksud nama saya Norshazatolina bt Razali,
   Adakah ia baik atau buruk,
   Ingin tahu….

 65. apa mksud nama saya, NUR ANISAH.. boleh tlg jwb x?

  • setahu saya nur bermaksud cahaya dan anisah bermaksud perempuan jadi kalau dikabung cahaya perempuan.

   • yes btl ckp huzaimah tu,
    tp name nisah ade alif lam(dlm tlisan arb) jd anisah
    so makne nye SEORANG PEREMPUAN..
    sbb alif lam menunjukkan khusus/khas..

  • nur = cahaya…. anisah= mesra

  • nur=cahaya anisah=mesra,pelipur

 66. saya nak tau apakah maksud nama erneeleeya elyana

  • hakimie

 67. ape maksud nama Hazmira?ibu bapa saya gabungkan HAZ ngan MIRA???saya x tau la maksod nama saya..tq

  • YE KE

 68. apa maksud nama hairiena crossley?sebab bapa saya owang putih..so nama saya ikut ayah..xderk binti bole ke?

  • maknanya namatu hanya sekadar hiasan dunia

  • tak baik mengutuk…
   maksudnya orang puteh kud
   ish…..ish….ish….

 69. saya nak tahu apa makna nama nama berikut :
  1) Nurhasanahtul Aiman
  2) Muhammad Hasdiatul Iman
  Tolong carikan yea….

 70. asaamualiakum………. apa maksud nur aqilah,muhd nurrian ,siti hajar ,nurul izyan izzati,nur syafiqah

  • SITI HAJAR ISTERI NABI IBRAHIM.IZZATI MAKSUDNYA KEGAGAHAN.NUR MAKSUDNYA CAHAYA.SYAFIQAH MAKSUD DIA PENYAYANG

   • bijak!!!!! maksud nama izwan terhensem,terkuat,terpandai dan keberanian

 71. Akum…… nama saya Norzieyana ape maknenya…
  lagi satu nak mintak tlg untuk anak ke2 saya nak bagi nama;
  hawa Aryana yasmin @ Hawa Qistina Yasmin tlg beritahu makne nama tu boleh?

  • yang saya tahu maknanya yang anda taip tadi ialah hawa dan juga qistina.hawa maksudnya isteri nabi adam dan qistina maksudnya keadilan.

  • hai,name saye norsilah.ape maknenye ekk..lagi satu ape makne name siti nursahira..thankzz a lottzz….

 72. dari kecil sampai umur saya 21 thn sudah banyak kali saya bertanyakan kepada ibu dan ayah saya,apa makna nama saya?mereka tidak pernah memberi tahu kepada saya hanya diam sahaja,saya harap anda dapat memberitahu saya……..

 73. nurul ainnina faraen saya lupa maksud nama ini .tolong

 74. assalammualaikum…blh beritahu nama saya dalam islam..NOOR SABRIEZAL.

 75. nur najihah
  nur atikah sakina
  mohd hazarul faskah
  mohd hazarul iskandar
  nur aida syahirah
  nur amni safirah
  noorizah

  apakah maksud 7 nama tersebut.tq

  • ni nama orang yang bongok vs x de otak[elly]

   • Hey………….. Are u sick?. Tau nak hentam org je. sick people je yg slalu wat keje bongok n bodoh mcm ni.

    Behave yourself……………

   • hey awak boleh jaga tak mulut awak tu

  • nur najihah mksudnye cahaya kejayaan…mmg bgs nm tuh.

   • saya pun kata begitu

 76. assalammualaikum…tolong berikan maksud nama Qayra Iman

 77. assalamualaikum, tlg bg maksud nama junainah

 78. assalamualaikum, tlg bagi maksud..ADLINA

 79. apa maksud nama serina qisliya dalam islam?

 80. kalau ade anak jangan bubuh nama yang glamor kalau boleh elok yang bermakna baik supaya anak kita tak kan menjadi seorang yang tak dipandang masyarakat dan islam.wassalam

 81. kalau bagi anak baik, bagi dia punya perangai baik jugak jangan perangi macam bangang………………….paham.WASSALAM

 82. KALAU NAK NAMA YANG BAGUS KENA CARI DALAM KITAB JANGAN CARI MELALUI MAJALAH TU PAHAM,SUPAYA ANAK TAK JADI PELACUR ATAU MAT@MINAH REMPIT.WASSALAM***********

  • salam ustazah, taik baik kita cakap macam 2. sebagai ustazah kena beri nasihat bkn mengutuk @ menhina org. allah beri pengetahuan dan ilmu untukberkongsi bkn untuk diri sendiri. setahi saya nabi mohammad tak pernah cakap macam malah baginda mendoakan agar semua selamat dari malapetaka dan lain 2 lagi. tolong istifarlah ustazah. semoga allah memaafkan kesalahan ustazah. amin…………………

   • Kepada ustaz haykal dan ustazah nabyla, sila jaga pertuturan anda, jangan rosakkan imej ustaz dan ustazah.

    sesungguhnya pertuturan org yang berilmu itu penuh dengan hikmah dan manfaat, bukan nya cacian dan penghinaan…

    sesungguhnya tugas anda berdua untuk membetulkan dan membawa mereka yang jahil itu ke jalan yang benar….

 83. SAYA SETUJU DENGAN APA YANG DICAKAPKAN OLEH USTAZ DAN USTAZAH TU SEBAB MEMANG BETUL PUN.SAYA TAMBAHKAN SIKIT JANGAN PERANGAI MACAM *******. MAAF USTAZ,USTAZAH,DAN PEMBACA-PEMBACA MESSAGE INI YE.

 84. assalamualaikum…
  saya nak tenya..qayyim bermaksud ketua dan darwisy bermaksud warak..sekiranyanya saya menggabungkan nama di atas adakan nama itu mempunyai maksud yang baik.cth MUHD QAYYIM DARWISY.
  Tolonglah..jelaskan

 85. apakah maksud nama sharifah nur adlina batrisha.

  • sharifah saya x sure…
   nur= cahaya
   adlina= keadilan kita (sma mcm nma anak buah)
   batrisya= cerdik, pintar

 86. ape maksud nama norhazura,azzura atilia nassieryana dan azzura atira nassieryzdamisya

 87. ni nak tanyer aper maksud namer ni :-(1 dzul/zul (2 fakhrul (3 najwan ok thanks tolong kasi secepat munkin;.wassalam

 88. Riski yatul munaweroh
  arief fajarudin
  apa masuknya di atas itu

 89. Nak tanya maksud

  Nur Farissa
  Nur Arissa
  Nur Alissa
  Nur Ellyana

  • apakah maksud nama rizuan dan nazmi

 90. assalammualaikum…sy nak tau ape mksud name nurul rohayu dan md lakhabir…time kasih…

 91. assalamualaikum…
  disini saya ingin bertanyakan maksud nama-nama seperti dibawah :
  1) Jamaliah
  2) Shahidil Aznan
  3) Shahidil Haiqal Reza
  4) Shahidil Hazrel Reza
  5) Nur Ashley Dhania

 92. askum,nak tahu maksud nama

  1.Zuhairah FarahAin
  2.Zulizian Farehah
  3.Batasya
  4.Rina
  5.Zulfahzan

 93. assalamualaikum..maksud bg nama AUDI apa?satu ag maksud bg nama HALWA?

 94. MAKNA AHMAD JALKHAN MUJAHHID

 95. salan,
  nak tau apa maksud nama ellysha/ellysya

  thanks

 96. salam.

  saya akan menimbang cahayamata kembar perempuan dalam tempoh sebulan lagi. Nama sudah pilih, tetapi timbul masalah kerana salah satu nama tiada maksud.

  1. Durrani Nadhra.
  2. Nurrani Nadhra. Nama Nurrani tiada maksud.

  bolehkan cadangkan nama pada saya yang mempunyai bunyi yang hampir sama dengan Durrani? tak kisah bermula dengan abjad apa pun.

 97. Boleh berikan maksud nama-nama dan ciri2 di bawah:-
  1)Maziah
  2)Hadirah
  3)Mahadhir
  4)Haziqah
  5)Muhammad Zubair

 98. AS’KUM
  BOLEH SAYA TAHU MAKSUD NAMA ROHAIZAM?

 99. salam semer… leh tolong cari aper makna “NUR ELYNNA QAIMIRA”

 100. assalamualaikum. saya genie,saya ada becadang nak tukar nama .bolehka cadangkan beberapa nama yang muda tapi mempunyai makna yang baik .

 101. Genie, jika berhasrat untuk tukar nama, sila lah rujuk web ini. http://www.names4muslims.com/

  Pengunjung2 lain boleh lah merujuk ke laman web di atas untuk mengetahui makna nama.

  terima kasih atas keprihatinan.

 102. saya ingin mengetahui maksud nama :

  Norhaini
  Normala
  Noorhana
  Tambi Omar
  Ngainah
  Nazree
  Afliq

 103. Saya ingin mengetahui maksud nama:
  1. Harrez Zafwan Daniel
  2. Muhd. Rifqie Azraei
  Trima kasih.

 104. bulan mac/3 ini saya akan melahirkan anak kedua.saya telah menyediakan 2 nama utk anak saya iaitu seandainya lelaki saya akan nama kan danial adam bukhari dan jikalau perempuan pula saya ingin namakan dayana samirah aleeya… saya berharap,saya dapat erti dan maknanya secepat mungkin kerana andainya nama tersebut kurang baik dari segi maknanya boleh saya mencari nama yg lain..di kesempatan ini juga bolehkah saya mengetahui makna nama anak sulung saya iaitu dayana sarah balqis dan nama saya roslinda… terima kasih

  • dayana=gagah perkasa sarah=istri nabi balqis =ratu kerajaan saba’

 105. saya ingin mengetahui maksud nama ILMAN SIDDIQ

 106. assalamu’alaikum, maaf saya berencana menamai anak saya ALIF ABDURRAHMAN NUR FATONI. apakah itu susunannya sudah benar dan apa maknanya? trimakasih.
  wassalamu’alaikum

 107. assalamualaikum… saya cume nak bertanya apakah maksud bagi name …HAZLYN… terima kasih

 108. assalamualaikum.. nak tanya apa maksud Adania

 109. bagi la name yg kretif ckit

 110. saya nak tahu maksud amir zakwan dengan amirah zalifah

 111. salam…boleh sy tahu maksud nama
  1) nik nazri nizamuddin
  2) nik muhd ramzam
  3)muhd al-farizi

 112. Assalamualaikum.saya nak tahu makna nama Nuryusrina hanidyana dan nurdania dayana

 113. assalamualaikum.boleh saya tahu makna nuryusrina hanidyana dan nurdania dayana.terima kasih

 114. bleh tau tak
  antara muhummad umar aish atau muhummad aish umar, nama maner yg lebih afdal, patut & sesuai?

 115. assalamu’alaikum…. berikan maksud nama tersebut…..

 116. berikan maksud nama tersebut

 117. shazan haieqal &shaza haierisya.bg maksudnya

 118. apakah maksud nama Nurul Asyikin dan Norasikin?

 119. Ape maksud nama Ashriel Fazly?

 120. apakah maksud nama nurul shahira

 121. boleh saya dapat makna nama airil atau eiriel

 122. apakah maksud nama Ariff Thasamubiha?

 123. apakah maksud disebalik nama ini.?????

 124. apakah maksud nama AIRIEL NAJWAN??

 125. tlg bagi makna “Nur Alya Batrisyia” dan “Mohd Amsyar Badri”

 126. Tolong saya agar dibuatkan nama yg islami buat bayi saya yg akan lahir laki-laki / Perempuan…ditunggu bls.
  Thank’s.

 127. Boleh tahu tak,apa maksud nama Hazrene???

 128. ASSALAMMUALAIKUM WBT..
  SALAM SEJAHTERA
  SAYA INGIN BENAR SEKALI MENGETAHUI MAKSUD 3 NAMA INI
  HARAP MENDAPAT PENJELASAN,
  1. MASRIANA
  2. MASRIANI
  3. MASLYANA

  TERIMA KASIH..

 129. sy ingin tau ape makne syafiqah,yusra,sayang syahidah,rodhi,zaki , ammar mustaqim dan natasya farhanim.trime kasih

 130. Assalamualaikum!
  Boleh berikan maksud untuk nama-nama berikut:
  1) Farish
  2) Harith
  3) Harris
  Terima kasih

  • tak serasi

 131. Assalamualaikum…
  Tolong berikan saya maksud ke atas nama-nama ini :
  i) Nurul Ahadiah
  ii) Siti Junaidah
  iii) Nazatu Sima
  iv) Mohd Ridzuan
  v) Fahzatul Ain
  vi) Nurul Ashikin
  vii) Ramjiah
  viii) Samuri
  Terima kasih

  • banyaknya! saya pun tak boleh jawab.

 132. nama saya shahrizan bin samat,saya ingin tanya apa yang harus di lakukan saya sebagai bapa kepada anak sulong,semasa kehamilan,kelahiran dan pendidikan awal.contoh amalan yang harus di lakukan semasa kehamilan isteri.

 133. maksub nama saya??

 134. maksud nama FARIS

  • Faris ertinya ahli menunggang kuda

  • pandai lah awak ni

  • nama kita samalah!

 135. Berikan saya maksud atau maksud :
  Arish Hamzee
  Ariesh Hamzie
  Adreel Hamzee

 136. apa kah makna nye nama tersebut: RAUL MIKHAIL

 137. Assalamualaikum,

  saya ingin tahu sangat maksud nama saya, sebab saya cari dalam buku takde, boleh tolong saya carikan!!!!

  Nama saya Siti Norasikin Binti Ismail

 138. boleh tahu x maksu nama ni
  noraini
  suhairi
  suhaimi
  sohaily
  aizuddin

 139. Assalamualaikum

  Saya bernama Hilwah dan selepas 16 tahun tinggal di dunia saya tidak tahu apa maksud nama saya. Bolehkan memberitahu saya apa makna nama Hilwah? Terima Kasih

  Dan bolehkan kamu tulis mengenai ibadat atau perangai orang-orang yang baik?

 140. apa maksud nama kai-zem

 141. nama saya norelniemah..
  ape maksudnya????????

 142. tolong sye mencari maksud name fazira..

 143. assalamualaikum…
  name sye hanis..sye nak taw mksud nme kwn sye,atira ilyana dan nik huwaina ateeqa.bley tlong crikn..tanx..,

 144. assalamualaikum…
  name sye hanis..sye nk taw mksd nme nurhanis syafirin dgn muhammad firdaus..tanx..,

 145. assalamualaikum..
  tlong crikn mksd nme efa elina..dy niy kwat mnangis..kne ke ngan nme dy ue..dy x taw lgsung mksd nme dy..da puas cri kt bku tp xdew..k tanx u..

 146. Tanya anak saya perkiraan lahir bulan april sekitar tgl 20 an,apakah baik namanya talitha azaria

 147. Assalamualaikum….
  Boleh tolong berikan maksud nama DARWISY NAZREEN

 148. nape sy tgk komen2 kt atas xda org jwb pun.. boleh sy tau maksud

  radzuan
  nazneen
  fazuan

  • macam kombinasi nama seseorg yg ku kenali

   • APA KHABAR ,DIK,

 149. As’kum..
  saya nak tanya apakh maksud nama-nama ini?
  1) Nur Qaseh Farisha Qaisarra
  2) Nur Qaseh Farisha Qistina.
  Adakh Nama2 itu baik untk islam.

 150. salam..
  saye nk tanya..ape maksud nama-nama ini?
  1..halimah zauyah
  2..khairol shahriyyah
  3..juriyatol huriyyah
  4..yasminatol najibah
  5..istianah
  maafkan saya kalau terlalu banyak

 151. assalamualaikum…sy ingin meminta bantuan anda untk mencari maksud nama sy…HAIRUL BARIYA…adakah nama ini baik dr segi islam??apakah maksud nama sy ini??sy agak keliru..tlg bantu sy..terima kasih..

 152. assalamualaikum..saya nak tanya bagus apa tidak menurut islam? anak perempuan saya, saya beri nama LIYANA ALIMA ELMAS..tlong bantuannya , terima kasih

 153. assalamualaikum ustaz……….
  saya ingin mengetahui tentang maksud nama anak saya iaitu :
  – amira bibi
  – aiman muqriz
  harap ustaz dapat menjelaskan dengan lebih lanjut tentang nama tersebut.

 154. saya nak tahu makna nama saya
  aina mardhiyah bt baharuddin
  saya teringin sangat untuk tahu
  tolong yer ustaz

 155. nama sugiri bagus ngga ya dan artinya apa ya

 156. apa artinya adit dan bagus ngga kah namaku itu

  cocoknya aq dngan ce kaya gimana ???

  dan pekerjaan yang ccocok buat saya apa ya???!!!???

 157. nk tau maksud nama:-
  siti humaira
  siti huzaimah
  siti haslinda
  siti hajar
  muhammad husaini
  saiful akmal
  nazatul nadia

 158. apakah maksud MOHD AMINUL HASAN bg nama saya??????????………..

 159. salam..
  bole beri maksud name ne?ZAIDATUL AKHMAR
  dan sekiranya maksudnyer kurang elok
  harus di tukar kepada nam lain or camamner?
  tq

 160. saya nak minta tolong beri anak laki-laki saya nama yang panggilan awalnya azka

 161. salam,sy nk thu pa mksud nama zanariah,coz susah nk jmpe mksud nma 2.t.q

 162. assalamualaikum………..saya nak tnya apakan maksud disebalik nama sya?adakah elok nama ini?

 163. assalamualaikum…….blh tak terngkan mksud nama saya?adakah baik nama ini?

 164. salam,sy nk tau mksud nama sy.MARIANA

 165. APA MKSUD NAME SAFARIN

 166. Boleh saya tahu sama ada nama “laira” atau “lyra” atau “leira” itu ada maksud yang baik dalam islam..Terim akasih

 167. APAKAH YANG DIMAKSUDKANDENGAN NAMA ‘IZYAN’ DALAM ISLAM?

 168. saya mau tau nama
  1.hajar
  2.syazwan

 169. assalamualaikum..
  saya nak tahu apa makna nama sazulisah?

 170. assalamualaikum…, saya nak tau apa makna nama azlee??

 171. assalamualaikum.. sya nak tahu maksud nama :

  daneen suraya
  dhiya qaisara

 172. saye nak tanye apekah makne nama muhammad,khairul,miqdad dan nafi

 173. assalamualaikum…, sya nak tanye apa maksd nama azlee???

 174. ape makne bagi name azlee tu??

 175. boleh x tlong saya cari maksud nama NURUL HUSNA HAZWANIE

 176. BOLEH TAK TOLONG SAYA CARI MAKNA MOHAMAD AFIQ AFIFFUDIN

 177. makna nama MOHAMAD AIZAT AIZANI

 178. makna MUHAMAD SYAFIQ DANIEL

 179. APE MAKNA NATASYA IFANA

 180. apa maksud nma sya,nadzratulhusna dan kwn sya nabilah hanim?

 181. Assalamualaikum,

  saya ingin tahu maksud disebalik nama:

  Nur Anisah
  Nur Afiqah
  Muhammad Aizat
  Muhammad Aiman
  Nur Aisyah
  Nur Aida
  Nur Aina
  Muhammad Aidil

  Terima kasih.

 182. Assalamualaikum,
  saya ingin tahu maksud nama REEZA @ REZZA..
  terima kasih..

  • redha..

 183. ‘NATASYA’ ertinya: ‘KELAHIRAN CHRIST’

  knape rmai sgt org islam ambil nama org kafir tanpa tahu ertinya? dh la pula nk bangga2.

 184. ap maksud nur amni qaisara

 185. sapa y tau sent g
  usop_bfort@yahoo.com

 186. muhamad danny hakimi

 187. tolong cari maksud nama noor ashikin, azman & zamilah

 188. apakah maksud IRA adakah ianya ada tersenarai dalam golongan nama yang baik?

 189. assalamualaikum,
  saya dah dapat nama untuk anak lelaki saya nanti yang bakal lahir samada Muhammad Iman Muhaimin atau Muhammad Iman Syafi tapi untuk anak perempuan belum dapat lagi, bleh tolong beri nama yang sesuai tak

  • Nur Imani Syafiqa

  • Nurul Maizatul Nadhirah

 190. makna iman nurafrina zulaikha… anak perempuan yang saya sayangi. dalam buku maknanya keteguhan cahaya yang putih kemerah-marahan yang cantik menawan. harap dapat perbetulkan jika ainya kurang tepat.

 191. blh sy thu apakah maksud org yg bernama rafidah?

  • rafidah ertinya pembantu

 192. ass………
  mohon…..arti nama Qianzsy Varino dalam islam baik ga?………apakah nama ini berarti baik?.tolong beri kan makna dan saran nya…..
  tks

  wassalam

 193. apa maksud nama ainaa aisyah??

 194. nak tahu apa maksud nama Qaira

 195. nak tahu apa maksud Qaira??

 196. Apakah maksud nama berikut :

  a) Muhammad Shazal Iqram
  b) Muhammad Shazal Iman
  c) Muhammad Shazal Ilhan
  d) Nur Syaza Aliesha

 197. Ape maksud Khayra Erisha???

 198. assalamualaikum..
  boleh saya nak tau maksud nama-nama ni tak
  siti
  Damia
  Melissa

 199. apakah makna nama siti Nushrihah

 200. salam saya nak tau makna nama ini:
  mohd fadhrul zharef
  mohd faiq aizuddin
  mohd fakhri naimmullah
  mohd fakhruz zikry

 201. apakah maksud nama fajirul

 202. Apakah maksud Ariyana Shazelin?

 203. apakah maksud izham?, akmal asyraf?,asrul?, dan siti nur zulaikha balqis?

 204. a’kum,blh tak tolong beri maksud nama saya.

 205. assalamualaikum wtb…

  saya mau tau maksud nama kawan saya…nur azieana….

  terima kasih byk….

 206. Salam,

  Apa makna nama Nur Juwaini ?

  Terima kasih!!

 207. ape makna nama DARWISH HAYQAL@HAIKAL..? due date bersalin 18-may-2008. please reply as soon as possible…thanks.

 208. ape makna AHMAD FAZWAN ADAM….actually i nak tau makna FAZWAN je….AHMAD n ADAM dh tau…..

 209. slm…boleh saye tau maksud nama saye ni..MAZNETI

 210. Jika saya mempuyai anak kembar..
  seorang perempuan dan seorang lelaki..
  saya akan menama kan anak perempuan saya, Siti Hawa Dingin.. Jika anak lelaki pula, Muhammad Air con. Ape pandangan anda semua?? apa makna nama nama tersebut.. sila memberi komen anda.. terima kasih

  • kalo perempuan siti hawa dingin, lelaki muhammad kipas angin.

 211. assalamualaikum…
  nama saya NORDALINA BINTI RAZALI
  apakah maksud nama saya..dan apakah ciri-ciri
  orang yng mempunyai nama tersebut.

 212. cik siti,
  knp x namakan ank dgn nama kipas angin ke….
  mcm dh xde pilihan nama sgt smpai letak nama mcm tu. kesian la kt anak tu nti…diketawakan kwn2 dia…

 213. Salam…nak tanya,ape maksud untuk nama Ayra Alisya..Tq

 214. ape maksud bg nama rusyaidie rifqie??

 215. sy ingin bertanyakan maksud nama

  1) rafael thaqif
  2) nur damiya irdina
  3) amisya qawiema

  • thaqif =bijak
   klu damia=permaisuri irdina=kehormatan kami

  • Rafael = Pemain Bek Kanan MU

 216. assalamualaikum…

  sy nk tahu apa maksud nama ‘Nuhairi’ ibu sy cakap maksudnya lebih kurang ‘Cahaya Kemahiran’ betul ke???

 217. apakah maksud bg nama ini..
  zhafril adham
  zhaiful adhiff
  ilyani dhamia
  iQlil dhania
  zharif iQbal

 218. assalamualaikum. first and foremost, i’d like to ask the person who writes this blog or anyone reading this, those who know, care enough to tell me what is the meaning of nor afni? is it good or is it bad? my father named me. he said it means the light of forgiveness. when i asked my ustazah, she said afni means sth bad. it means aku sedang rosak. i don’t know which is which. one more thing. how about this name? sarah alyssa. does it have a good meaning? thank you. i’d really appreciate it if someone can help me with this. may Allah bless you.

 219. please reply to my email afni86_0323@yahoo.com or afni.princeton.ivyleague@gmail.com

 220. apa makna nama wan nur syazmira?

 221. apa maksud nama NUR SOFIA ASYIQIEN?

 222. bole sy tau apa maksud nama bagi Muhd Rizqin Ikhtizam…krn sy bercadang utk menamakan anak yg bakal lahir ini. Terima Kasih. Wassalam

 223. tolong pihak tuan jelaskan maksud nama umar irdhani..

 224. kalau ada sesiapa yg tahu juga diharap sudi memberitahu saya di e-mail yuzuveron@yahoo.com

 225. maksud nama Muhammad Nazril Zidane

 226. Makna nama Nazril Zidane

 227. ape maksud Muhammad Izham??

 228. tolong berikan makna nama NUR ARFA ALISYA atau NUR ARFA AFISYA dengan emailkan ke batrisyia1110@g.mail.com

 229. assalammualaikum … apa makna nama Danish atau nama rizki

 230. apakah maksud nama Ilhan untuk anak Lelaki?

 231. apew maksud name MUHD KHALIS…..

 232. ape makne nama Qaseh dam haiqal?ejaan yang betul dalam Islam mcm mn?

 233. assalamualaikum wbt

  boleh tolong carikan maksud
  hasmida dan ismawati

 234. saya nak tau apa maksud nama nur fatin fatihah

 235. ass.wr.wb. Kalau boleh dicarikan nama yang Islami dari huruf awal N atau R

 236. apa maksud nama SHARIFAH FARRAH IZZATI dan WAN IZZAT FAHMI

 237. apa makna nama….

  * shahrizan
  * shahrin
  * shazrin ?

 238. pa maksud disebalik nama fazlina??

 239. apa maksud nama syazrah?

  • salam…
   ikot ape yg atuk sy bgtau dlu ms ltk nm sy…
   syazrah bermaksd sebutir permata yang berkilauan…
   wallahua’lam…
   ktnyer jmpe dlm kitab arab lm…
   tp kalo tnyer skrg dier pon dh lpe…

 240. maksud nama Syarifah Nur Damia dan maksud nama Mia. Terima kasih

 241. saya ingin tahu maksud nama saya(SHUKRULIZZATI)

  • slm klo salah maap ye. nme awak ade 2 p’ktaan :syukr & izzati .dlm ejaan jawi (syin,kaf,ra,alif,lam,ain,zai,ta,ya). mksd syukr 2 b’syukur n izzati 2 kemuliaan sye. jdi mksd pnuhnye: syukur kemuliaan sye

 242. apa maksud nama-nama tersebut.
  1) Nurfatiema Arieffa
  2) Hasrul Affandi
  3) Afiqah Batrisyia

 243. ape maksud nama2 nie :
  1. Zuhaidah
  2. Syed Zaghum Abbas

 244. apa makna nama saya Sulastry

 245. apa maksud nama:
  nor azmi
  nurfariesha
  nur amelyn qistina

 246. bleh tlong cari maksud nama saya tak ni,shakirim tu maksud gapo?krna sdah lama saya mencari-cari maksud tu masih blum dapat.

 247. saya nak tanya pendapat ni,betul ke budak yang bernama faiz ni nakal,tidak dengar cakap dan jgak sangat2 tolol.

 248. saya nak tahu maksud nama saya marini

 249. saya nak tahu maksud nama saya ahmad marzuqi

 250. saya nak tahu apa maksud NAZURATUL?

 251. nama anak saya eka fajarwati. apa ya artinya? bagaimana sifat orang dengan nama itu kelak?

 252. Apa maksud nama normarliny dan ahmad dahalan?

 253. Assalamualaikum,

  Saya ingin sangat nak tau ape maksud nama

  1. Azrini
  2. Mohd Izran Iskandar
  3. Mohd Ikmal Faris

 254. Assalamualaikum,

  apakah maksud Melissa??

 255. assalammualaikum,
  apakah makna nama ‘FARISHA’ dan ‘FARISH’?

 256. kalau korang nak tau apa maksud nama2 bakal bayi korang dan nama2 korang sekali ..p lah laman web nama2 islam..suma akan kuar nti…selamat mencuba…coz akupun bakal menjadi ibu dari seorang bayi yg akan dlahirkan bulan august ni..insyaallah…hope semua selamat:)

 257. nama saya faezah, bole saya tau ape maksud nama saya serta ciri-cirinyer

 258. Assalamualaikum, boleh tolong berikan maksud nama Intan Zanariah? Terima kasih.

 259. intan sy x tau maksudnyer…
  tp zanariah tu klu x silap sy penzina….

  • Pembetulan….Zaniah baru bawa maksud penzina….i dun think so Zanariah…

 260. nak tahu maksud nama ni.. ok ke tdk

  ZARA AISYAH
  YASMIN SYAKIRAH

 261. nak tanye ape maksud muqriz @ mukriz?

 262. saya nak tau ape maksud effa nariesya ,dania syarmiela,natasya,

 263. saya nak tau ape maksud effa nariesya ,dania syarmiela,natasya,

 264. saye tau maksud name nur asyikin/nurul ayikin..cahaya yang mengasyikkan

 265. saya nak tahu makna nama syazliana nazlia dan shaniff saufi..

 266. bukan nak response, tapi nak tanya nama Nur Nina Syamiera

 267. Boleh saya tahu apa maksud nama Muhammad Aliff Airiel

 268. apa maksud nama Nurul Nadiah???Tolong beritahu saya…Wassalam…

 269. nak tahu maksud nama:
  1) NAZARUL NAJMI
  2) NADIATUL NASHILA
  3) NADIATUL NAFEESA

 270. salam..
  boleh tak tolong bagi tahu ape maksud nama nurul aswani

 271. SALAM…
  APAKAH MAKSUD SAIDATUL HUDA DAN CIRI-CIRI NYER?

 272. nama saya amzar bin azizi…apa maksud amzar…???

 273. Assalamualiakum…..
  Apa Arti nama Dari
  1. Tita Sugihartati
  2. Afghan Rasyid Az Zindani
  Tims n Wassalam

 274. apakah mksud nama nursyafareqa jannah

 275. BOLEH ToLoNG saya?Beri pada saya makna nama-nama ini.Please>….
  Afifah
  Nurul Haziera
  Iskandar
  Nadia
  Wajdi
  Irfan

 276. BOLEH ToLoNG saya?Beri pada saya makna nama-nama ini.Please>….
  1-nur syafika
  2-nur shuhada
  3-nur adlina
  4-nur hafizah

 277. apakah hukum kepada wanita yg bertindik lebih dari satu. contohnya pada telinga dia tindik 2 or 3 tindik… adakah ia haram…? dan sekiranya tindik pada anggota badan yang lain selain telinga bg wanita contohnya pada hidung, mulut atau sebagainya, apakah hukumnya..?

 278. apakah maksud nama :

  1- RABUNAH
  2- NOVIALENNI

 279. saya ingin tahu…apakah maksud nama RASYA.tlg brikan mksd nama ini scepat mungkin….

 280. Nak tahu makna nama:-

  – Wan Adam Rayyan
  – Wan Airis El Sandra

  terima kasih…

 281. NAMA YG MANA SESUAI:

  NUR FATMA AZ-ZAHRA @
  NUR FATMA EL-ZAHRA @
  NUR FATMA AL-ZAHRA@
  NUR FATIMATUL ZAHRA

 282. apa nama sy, Zulfaizan…??

 283. sy sll bingung dgn apa yg sy lakukan…. sy sering tidak dapat menerima pendapat org lain dan sy selalu mengatakan org ‘bodoh’ kerana tafsiran sy sgt berbeda, bg sy ada lebih byk brg yg lbh bgs dan masuk akal yg sy ucapkan kepada manusia di sekeliling sy tpi mrk x paham, sebab kata2 tu belum mrk dengari dari mulut sesiapa selain sy, dan mrk mngatakan sy gila dan byk fikir….I wonder…apakan arti nama sy Raja Orang Kejayaan…sy minta maaf klu sy tersalah tafsir nama sy, tpi setiap apa yg sy lakukan…bila sy fikir balik…kenapa semuanya dijalan Allah s.w.t..secara x sengaja, sy confuse dgn keadaan sy…mungkin sy x normal….plz help me.

 284. for more detail about myself…

  Zulfaizan bin Moosa Curreem, 1/8/88…ada org pernah mengatakan sy ‘wali’ tapi sy confuse, lagipun sy baru berumur 19-20 thn, I need help.

 285. Ibu sy mendapatkan nama sy dri mimpi…

 286. By the way…how do I get my answers…?

 287. leh bg tahu makna nama siti rohasniza

  • NAMA SA YA EMIRA ALISYA WAN SEDAP TAK NAMA TU KAWAN -N HAHAHA

 288. nma sy..
  iman nur sadiy..
  ap mksud die??
  complicated nk explain pd other pple

 289. Boleh tak bagi tau saya maksud nama :-

  1) Rosfaizzatul Izlyn
  2) Faizrul Riszman
  3) Rosfarisya Ilmyza.

 290. Salam…….

  Tuan saya nak tanya maksud
  Muhammad Azril Airifhakim
  Muhammad Ammar Hazim
  Nur Aryanna Nazihah

 291. hai jadi pakar rujuk bubuh nama anak pulak ke?

 292. ble sye tau ape maksud name sye?-rafael

 293. apa kah maksud nama muhamad raiyan arshad dan elok kah dgn nama ini

 294. apa maksud nama muhamad raiyan arshad dan elok kah dgn nama ni

 295. tolong senaraikan nama2 untuk bayi yang sedap dibaca dan elok maknanya

 296. bley sy thu pa mksud nm nie..

  nurfarahin
  yana
  ardian

 297. apakah maksud : Siti Natasha
  : Airee Shareza
  : Ilya Ireeza
  : Mohd Ilmi Akbar
  : Didie Akasha
  : Amirul Hakeem
  : Ameera Nadia
  : Amisha Natasha
  : Nabil Muzaffar
  : Nurqistina
  : Nur Farhana Nabila
  : Ahmad Syahir
  : Putera Saiful
  : Siti Rafeah
  : Muhammad Bakri
  : NurHafiz
  : Nurullah
  : Muhammad Ikmal
  : Amirul Rashid
  : Suffian
  : Shah Riduan
  : Wan Mohd Zahid
  : Zamri

  Tolong E-mailkan maksud2 di atas.Saya ingin secepat mungkin.Saya kasi 2 minggu.Saya nak cepat.tq…..

 298. Tolong kasi saya nama2 Bayi yg sedab dibaca

  • kalau lelaki:1)muhammad amirul hakim/hakimi
   2)muhammad fariz mustaqim
   3)muhammad fazrul amin
   4)muhammad sharil riduan
   5)muhammad shahrul mifzal
   kalau perempuan:1)nurul alya sophia
   2)nurul sherin mustika
   3)nurul najwa mirna
   4)nurul mifhan kartini
   5)nurul syahirah mastura

 299. tolong kasi ape erti nur syahira cepat please…tq

  • maksudnye……….kebebasan

 300. apakah maksud:nur syahira,nur atiqah,siti intan nasuha n nur khaleeda please capat tq

 301. korang niey carie maksud dlm web nieh wt pew?????bukan nyew diorang taw pown…..cari la dalam buku name islam…..xde makne nyew pQwn carie dlm nieh

 302. pvite meeeeee

 303. apakah maksud nama zunaidah..??

 304. assalamualaikum,leh tak saya nak tau maksud imaad zahin dan izyan???

 305. assalamualaikom,plz……….kasi saya maksud nama:

  Imaad zahin dan Izyan

 306. Assalamualaikum….saya ingin tahu maksud bagi nama YUSRAN NAJMI..adakah nama itu sesuai diberikan kepada anak saya yang bakal dilahirkan tidak lama lagi..tolong berikan maksudnya.

 307. assalamualaikum nak tanyer…aper maksud nama

  WATI

  • dari pembacaan saya maksudnya persetubuhan (dari website ustaz Azhar). tetapi, saya juga pernah baca, maksudnya pelacur. maaf, saya kurang pasti. yang saya tahu, nama itu mpunyai maksud yg tak baik.

 308. BLEH X NAK tny skit… meanings name Sharifah An Nur 2 aper?

 309. saya nk tny apa maksud nama zarul farhana

 310. ape mksd Nur Qistina n Nur Qaseh?

 311. salam..saya ingin bertanya apa maksud nama Qaseh Arissa & Khalif Rayyan? Terima kasih.

 312. apakah maksud nama saya Azwatul Nazyrah dan Nazrul Izkhairi. Tlg email maksud nama ini secpt yang mungkin.

 313. Apakah maksud Farish? Saya telah mencari dalam banyak buku tp tak ketemu..harap boleh membantu…tq

  • farish tiada erti ttp faris ertinya ahli menunggang kuda

 314. Saya suka nama-nama ini. Tetapi tak tahu adakah ia nama islam yang baik maksudnya:
  1) ESFAN
  2) ESFAHAN
  3) ESFAHANI
  4) MUADDIN ADHAAN

  Penat saya cari maksudnya tetapi tidak jumpa. Harap sesiapa boleh membantu.

 315. saya mahu tahu maksud nama tihani ayu wardina

  • tihani = bahagia/berkat
   ayu = tiada makna
   wardina = bunga mawar

 316. aper maksud nama iffah azira

 317. aper maksud nama hasmadi

 318. apa makna nama-nama berikut:-

  1) Nur Amni
  2) Nur Aimi
  3) Nur Aima
  4) Suriati
  5) Rosman

 319. apakah makna nama saya nur afni azieana…..?

 320. apa makna syahirol safarie

 321. apa maksud eldalena dalam islam???

 322. puas mncari nama ini tapi gak jumpa2..
  >>>NIA<<<<

 323. apakah makna nama “IRBAH”? sebenarnya Irbah ke ? atau Ibrah ?

 324. ape maksud maududi?

 325. pe mkne norhafizoh dari segi watak, cita-cita, percintaan dan pe ag yg bleh dtfsirkan..

 326. maksub khairulazman

 327. assalamualaikum~
  saya sedang memilih nama untuk anak saya.
  saya tidak pasti adakah nama yg dipilih ini elok atau tepat dengan nahu arab.
  saya bercadang untuk membei nama Fieyaz Nuraimy.Maksudnye Berjaya Cahaya Keberkatan. Tapi saya suka kalau takde Nur di tengah2nya..
  Harap dapat membantu saya sebab saya sukar juga nk percaya nama2 yg ada di internet dan buku2 skarang ni. Terimakasih….

 328. Salam…

  Saya ingin meletakkan nama anak saya Muhammad Airil Ali atau Muhammad Airiel Ali. Adakah gabungan nama ini membawa maksud yang baik.

 329. SAYA NAK MINTA TOLONG SIKIT.BOLEH TOLONG CARIKAN NAMA-NAMA INI:

  1.ARMAIN
  2.SUTINA
  3.UMMI MASTURAH
  4.UMI AMIRAH
  5.ARRAZI
  6.UZAIR IKRAM
  7.ZUKEDAH

 330. saya sedang mengandung anak lelaki dan saya plan nak namakan anak saya Muhammad Farrel..saya pernah tengok maksudnyer pahlawan/hero…betul ke??

  sila balas email saya secepat mungkin..

  tq

 331. assalamualaikum ramai orang cakap yang nama saya ni x baik maksudnye saya nak yau ape maksud name saye ni..harap2 anda sudi membantu saye

  • salam…klau nama baik perangai ada jgk xbaik…biar la org kata nama kite x baik…janji diri kite kene tgk ok…

 332. apakah maksud nama “nor zainariah”

 333. Amatullah Farzana?? adakah nama ini memberi maksud tertentu??? Apakah maksud nama ini??

 334. Amatullah Farzana?? Apakah maksud nama ini?? Pls contact me, james_dean187@yahoo.com.my.

 335. Ameera Farzana??? Apa maksud nama ini?? james_dean187@yahoo.com.my

 336. Amira Farzana??? Apa maksud nama ini?? james_dean187@yahoo.com.my

 337. assalmualaikum wm….
  saya nk tanya apakah maksud nama sy…
  n apakah ciri2 berdasarkan mksud tersebut…

 338. assalamualikum tok guru…
  sya sebenarnya dah lamer cari makna nama zatul…adakah tok guru tahu? ngeh~~~~

 339. assalamualaikum…
  saya nak tahu makna nama di bawah:
  1. Damiya Khairana
  2. Damia Ar-Rizq

  terima kasih.

 340. tolong bagi cadanngan nama baby perempuan saya juga makna namaya, jika saya mahu namanya bermula dengan huruf F dan dikuti dengan deena . . .sy harapkan replynya secepat mungkin . . . terima kasih

 341. minta cadangan nama baby girl yang unik ,latest & bermakna, thanks & urgent

 342. assalamualaikum…tolong bagi maksud nama nur nazwa

 343. Apa maksud nama, ‘muhamad rayyan jeyaz’?
  Terima kasih…

 344. erm……
  nak tny?????
  ape mksd name sy yg SEBENARNYA?????!!!!!!!!
  hazlin bte masli

 345. Apakah maksud nama “zalifah qistina”

 346. bleh x bgtau saya maksud nama saya…
  norazlin binti mohd tahir

 347. apa maksud rafael/rafail

 348. salam…sy nak tahu mksd nama nabila azwa…

 349. Aslm, apakah maksud bagi nama Nur Izzatty Elisa dan Nur Aisyah Izzatty

 350. assalamualaikum,sy nk tny klau nme kta tu lain sket ejaannye dari nme yg de mkne tu or ade huruf yg double ke?adakah mksudnye still sme or lain mksud?lg stu pe mksud Durrani tu?

 351. Ass, saya calon Bapak.Skr istri saya sedang mengandung dengan usia ke hamilan 8 bulan.
  Bolehkah saya memberi nama calon bayi laki-laki saya dengan nama ” FATIR ALFYSHAR ” Yang artinya pencipta seribu bulan.

 352. saya ibu kepada 2 orang anak lelaki dan perempuan. Maksud Mohamad Affiq dan Nur Arissa ape yee?

 353. asslamualaikum…boleh bagi tahu apa erti SITI NOOR SYAZWANIE

 354. assalamualaikum…apa erti SHAHZWAN?

 355. assalamualaikum… boleh bagi tahu maksud nama-nama tersebut.

  1. haliza
  2. nurnisha najiha syanil
  3. muhammad mifdhal syanil
  4. nuramisha amanda syanil

  tlg bls ye…
  terima kasih

 356. assalamualaikum… boleh bagi tahu maksud nama faizul amika amir dan fariesya saye berharap sangt nak tahu maksud nama tersebut…terima kasih

 357. nak tanya utz.. ada tak maksud nama AQIM.. saya nak letak nama baby baru saya MUHAMMAD AMIR AQIM.. bolih ke?

 358. apa makna nama saya Armanusah

 359. My name,Armanusah mean what?

 360. a’salammualaikum…saya mintak tolong carikan maksud nama saya yang diberi oleh mak saya ..sampai sekarang sy mencari maksud nye tak jumpa2 ..MOHD MAIZEED..
  saya mintak tolong sangat2,,terima kasih w’salam

 361. salam, saya teringin sangat nak tau maksud nama Muhammad Hasif Azfar dan Jefry Aisyam

 362. Asalamualaikum…. Apa makna nama di bawah ini:

  a/ Muhammad Fikri Elman dan
  b/ Nur Fikriyah Eryna

  Terima kasih.

 363. boleh tak bagi maksud nama zihal

  terima kasih

 364. nama saya siti nurul fahana..pe maksud nama saya

 365. tolong bagi saya maksud nama di bawah :

  mohamad esma daniel
  nur esza farhana
  mohamad esma danish
  mohamad esma darwish

 366. tolong saya carikan maksud nama di bawah ;

  muhammad harith ikhwan
  nuramalina natasha
  nuraliyah nazurah
  muhammad azri haikal

 367. toltopng beri maksud nama mohd azman

 368. tolong beri maksud Nur Attika Shana

 369. tolong beri maksud nama Irdania

 370. assalammualaikum, tolong beri maksud nama noradirawafa

 371. assalmmualaikum..
  tolong berikan maksud nur idayu…
  please…

 372. asalammualaikum…
  nama sy zulika amira, sy nak taw maksud nme sy yg sbnr…
  sblm ni sy ade gak tanye kwn2 yg lain, mereke kte nme sy amira bukan amirah..klu ejaan nme sy ade “H” baru ade maksud…
  bley tlong trgkn x mksud nme sy?
  tq

 373. assalammualaikum…
  sy nak tau makna nama (FARISYAH)…

 374. assalamualaikum… name saya nurul syaqilah… tp sayer hanya nk tau apa mkna syaqilah… ble tolong saya

 375. boleh tak sya tau ape maksud nama nur syazrin binti baharin dengan intan natasya binti abu bakar???? tolonglah sy cz dh puas sy carik tp x jmpa garkk…..cz ini amat ptng cgttttttttttttt wat cye………

 376. saya nak tahu tenteng maksud nama sy NOOR AZRIN BINTI AB’ RAHIM………………PLZZZ………

 377. boleh tahu x…maksud nama NOOR AZRIN BINTI AB’ RAHIM.

 378. saya nk tau maksud nama NUR SYAFIQA MARDIAH???

  • cahaya-nur

 379. apakah maksud nama bagi shahriza?”

 380. saya nak tanya apakah maksud nama dibawah:
  1.syahmin
  2.fadhilatul
  3.izwan
  4.shahrul

  saya nak maksud nama tersebut secepat mungkin.sebelum syawal 2008 menjelang
  thank you very much
  wasalam
  w

 381. assalamualaikum sy nak tanye berkaitan name sy apa yang dimaksudkan dengan Ashikin kerana susah untuk mencari maksud name ini,,,,

 382. pe mksud fathiah?????

 383. boleh tak saya nak tahu maksud nama NUR AFNI NATASYA..klu boleh apekah ciri2 personalitinya..
  nama second..
  24 april 1991..

 384. saya mau tanya apa maksud nama aprillia putri ratna sari ???

 385. assalamualaikum..apakah maksud zuriena??

 386. klu boleh senarai semua nama yang baik-baik utk bayi lelaki dan perempuan.

 387. sye nak tahu ape maksud ammar dan adib or asyraf

 388. saye nak semua name dan maksud nyer tau
  klu x bagi tau sye akn tumbuk dari sye
  hahahahahahahahahahahahahahahaah…….

 389. apa maksud nama saya.?
  NUR FARRAH NABYLA

 390. akum.. ada tak sapa2 tahu maksud kyra qalisya dan myra qistina..?

 391. apa maksud kyra qalisya dan myra qistina?

 392. boleh bagi maksud nama Nur Ellyana Fareesya

 393. PERHATIAN..

  Siti ertinya nenek..
  hajar pula ertinya waktu tengahari tepat saat udara panas..
  ianya terpulang kepada cara ejaan nama tersebut dalam bahasa arab..sekian..wslm..

 394. saya berhajat nak letak nama anak i NUR A’AISHA DAMIA..BOLE SAYA TAHU MAKNANYA

 395. ape maksud alisya or alisha dalam islam?

 396. saya bercadang nak namakan anak saya yang akan lahir dengan nama NUR IDNI DAMIA.saya dah lihat maksudnya.maksudnya bagus-bagus.mcm mna pandangan ustaz?

 397. SAYA INGIN MENAMAKAN ANAK SAYA NORSYAKIELA. APAKAH MAKSUD NAMA TERSEBUT

 398. SAYA INGIN MENAMAKAN ANAK SAYA “AWIS QARNI” APE MAKSUD YEEE….TULUNG LAAA…

 399. Saya ingin namakan anak saya yang bajkal lahir nanti dengan nama Nur Ish Qaira ..Susah nak cari maknanya.. tolong berikan apakah ada maksud ngan nama ini

 400. saya ingin tahu apa makna nama MUHAMAD ZAFRAN HAIKAL,MUHAMAD ZAFRAN ISKANDAR,NUR ZUREEN IRDINA,NUR ZUREEN INSYIRAH,NUR ZAFREEN HARISSA…..

 401. saya nak ltak nama anak saya adriana??adakah mksud die baik??

 402. Saya nak tau maksud nama ni:

  1) Muhammad Irfan Helmi
  2) Muhammad Irfan Hayqal
  3) Muhammad Thaqif Haikal
  4) Nur Rafissa Ilmyza
  5) Nur Sakinah Najwa
  6) Nur Farisya Shahirah

 403. boleh cari kan nama ank saya depan ya huruf D

 404. akmal maksud dia apa??

 405. THIS BLOG GOOD FOR INFORMATION TO PARENTS GET NAME TO THEIR SON……

 406. angin tahu nama.KAMARUL AHMAD IKHWAN dan NUR IZZATI

 407. saya nak tau nama:

  1) Muhammad Adam Mukriz
  2) Nur Aisya Sofea
  3) Nur Aisya Tasnim

 408. saya nak tau maksud/makna nama:

  1) Muhammad Adam Mukriz
  2) Nur Aisya Sofea
  3) Nur Aisya Tasnim

 409. assalamualaikum saya nk tau maksud/makna
  mohd afendi

  • afendi bermaksud orang yang bijaksana[elly]

 410. assalamualaikum saya nk tau maksud/makna nama
  siti mursyida

 411. nama saya an`nurain. saya nak tahu pe di sebalik maksud nama tu?

 412. ass. wr.wb

  saya nak tau arti nama
  Al Fahera, zaulika, abrar, asya zaiki, Rayfan.
  ada yang cakap itu pahlawan dari timur tengah..?saya nak tau bila itu benar tak

 413. sye nak tahu makne nama sye:hanis nabila!!!

 414. ape maksud dania?

 415. apa maksud
  1.ariesya qaisara
  2.illya syakira
  3.aliesya

 416. maksud muhammad harith rayyan

 417. Akum..ape maksud nama mohd ikmal danish

 418. maksud nama MOHD RAMZULKAMAL

 419. fatin hanani ape maksudnya

 420. assalamualiakum sy pnya anak 1 nama Achmad Alfino artinya……

 421. apa arti farhasha??????

 422. Adakah sesuai nama Qaseh Adriana?Saya akan melahirkan bayi perempuan pada Januari 2009.

 423. apakah maksud nama idzhar?

 424. apakah maksud nama idzdihar

 425. nama anak saya muhammad adib thaqiudin..sedap tak didengar……

 426. panggil adib ok tak…susah i cari nama anak i

 427. apakah maksud sebenar FIRYAL?

 428. apakah hukumnya bertindik lebih drp 1

 429. Assalammualaikum…saya ingin bertanya.. apakah yg dimaksud kan dgn nama-nama ini..
  1. Citi Rasa
  2. Nurul Azrina
  3. Abdul Amin
  4. Nurul Aini
  5. Mohd. Izzudin
  6. Nur Afiqah
  7. Mohd. Chaerul Anam

  saya harap anda dapat memberitahu saya… Assalammualaikum..

 430. Assalamualaikum..

  saya ingin menamakan anak saya Zul Airiel..saya ingin tahu apakah maksud Airiel..

  terima kasih.

 431. Asslamualaikum…
  Saya ingin tahu apakah maksud nama:-
  1- Nur Anis Arisa Sofea
  2- Mohd haris Haikal

  Terima Kasih.

 432. ape makna
  MOHD YUSRI
  SYARIFAH RADZIAH

 433. apa maksud mohd faizrul?????

 434. Asslamualaikum…
  Saya ingin tahu apakah maksud nama:-
  Hannan Zulfa

 435. bley sy tahu maksud nama untuk
  1.bayi lelaki Ryan Darwisy
  2. bayi perempuan Akalili Nur Qaisyah

 436. ape mksud marliza

 437. apa maksud Alfie Darwisy?

 438. mm apa mksud nama baizura

 439. saya nk tny tentang nama nur qistiena balqis,muhammad adlan hafiz

 440. apakah maksud nama fahrin ?

 441. Saya begitu bangga dengan nama saya, tapi saya masih tak tahu apa maksud nama saya yang sebenar iaitu Muhammad fazuan

 442. saya teringin sangat nak tau nape komen2 d atas x dijwb. Wat ever, tp blh saya tau apa mksd nama Muhammad Fazuan. Kedengaran sedap tp x tau mksdnye. Tlnglh beritahu.

 443. maaf speaker sy lg rusak jd g bs terima tlp..harap bantu sy lwt e-mail

 444. saya ada seorang kawan yang bernama HURUL SYAZWANI. saya pernah bertanya kepada nya, apakah makna namanya, tapi dia memberitahu saya bahawa di tidak tahu makna HURUL tapi dia cuma tahu makna SYAZWANI… jadi, bolehkah saya tahu, apakah mana nama HURUL?

 445. ini, e mel saya yg sebenar… sila hantar jawapan apa maksud nama HURUL… please….. tiaralove63@yahoo.com

 446. Assalammualaikum,
  Saya ingin tahu maksud sebenar nama

  1. Nur Auddyna Ary
  2. Muhammad Aidil Zackry

  Tolong email kepada saya maksud untuk kedua-dua nama tersebut dengan segera,terima kasih,

 447. mksud nama Elkhaldy tuh ape?

 448. terima kasih sebab adakan ruangan ini

 449. saya musykir kenape org pnggil saya dengan nama itu

 450. assalamualaikum

  saya ingin tahu apakah maksud nama airis sofia

 451. hye, boleh x bg mkna nama nor kamelia…tima kasih…

 452. my head was goin’ to turn 360 degrees bcoz of these..there’s been almost 20 years i’m searching for the answer,,but then i’m still cn’t find wuts the exact meaning of my name till today..i’ve got to do a lot of researched,,n i FOUND no answer for it..anybOdy could plzz help me to find wuts the exact meaning of NUR IDAYU??an immediate response are really appreciate..thnxx a lOt..
  assalamualaikum..

 453. SALAM…boleh saya tahu apa maksud nama berikut…

  a)Ariff Hakimi
  b)Ariff Zafran
  c)Iman Najiha
  d)iman Najla

  sekian, terima kasih kerana membantu.

 454. sambil masih mikir2 nama anakku, blogwalking ……. , trims infonya

 455. salam…bolehkah bagi tau maksud anis farehah?terima kasih

  • anis:teman yang setia
   farehah: gembira

 456. apa maksud nama nur batrisyia sofea?? adakah sesuai untuk menamakan anak perempuan..?

 457. assalammualaikum.
  apa maksud nama SITI NOR HIDAYAH.
  tolong bagitau ea.Pliz………………….

 458. salam..

  Sy ingin tahu apakah maksud nama berikut:

  1. Mohd Zakwan ariq
  2. Mohd Ikhwan Aqil
  3. Nur Ida Irtiza

  tq…

 459. ~salam

  can u tell me whats the meaning of the name “DARIUS”? i know its a name of a king but i do really wanna know what its mean…

  thank you~

 460. gilagilagila!!!!!
  suma nm cam whoaa????
  ada yg nk letak nm ank aircon???
  baik letak serombong asap ke,mop lantai ke….

 461. Assalamualaikum….

  Ape maksuud nama Fatinah Aimuni????

 462. saya nak tanya..apakah maksud nama aqlima aqiyah dan aqlima azzariyah

 463. apakah maksu nama aqlima aqiyah dan aqlima azzariyah

 464. apakah maksud nama ‘ Putri Aurora Erika’?

 465. ha….ha……
  ramainye nak tahu maksud nama…..
  ha…ha…..
  x kesah la apa pun maksud nama kte..
  kadang2, maksud nama itu langsung x menunjukkan diri kt.
  apa yang penting , kt patut bersyukur kerana telah diberi nama yang indah oleh insan yang tlh menyayangi diri kt . alhamdulilallah… (n_n)

 466. salam..
  apakah maksud nama ‘Arisa’?

 467. assalammualaikum…
  apakah maksud nama Siti Nuraidah & Mohd Harith Fitri…
  Tlg cpt skit he bgi tahu ape maksud nme ini….????

 468. salam … sya nak tahu makna nama aizad dan hasmirah?

 469. saya ingin tahu ada tidak erti aden??
  nama adek sedara saya aniq aden..tapi saya tahu makna aniq ia itu yg kacak lagi menawan hati tapi ada tak erti aden??hope to hear frm u soon thanxs

 470. salam..
  sy ingin menamakan anak perempuan sy tlg terjemahkan maknanya,

  1) Alissa Qaisara Batrisya
  2) Amiesya Qaisara Batrisya

  Terima kasih

 471. apakah makna nama qaseh sarah batrisyia?

 472. salam..
  ape maksud AIRIL..
  tq.

 473. saya sedang mengandung, dan sedang memikirkan nama anak, apakah maksud nama ini:

  ZARA SOFEA
  ADAM ZALMAN
  AZATULSHEEDA

 474. maksud nama2 ni:

  Nur Arissa Dania
  Nur Alysha dania
  nur arisa damia
  nur alysha damia

 475. sy akan melahirkan anak lelaki.so,nama apa yang baik untuk anak saya.suami saya inginkan nama anak bermula dgn huruf b kerana namanya bashrul.tolonglah saya.

 476. saya akan melahirkan anak lelaki.so,nama apakah yang baik untuk anak lelaki saya?suami saya inginkan anaknya bermula dengan huruf b..kerana namanya bashrul.tlg sy.

 477. assalamualaikum…

  saya ingin bertanya apakah maksud nama AINA ALIA AMANI DAN FADDLI?

  TERIMA KASIH..

 478. apa maksud nama nur hajjariah??

 479. apa maksud nama noorashikeen dan muhammad fairuz?

 480. assalamualikum…..

  what is mean by this name`intan
  syazwani’ I,m actually live in london
  for 10 years after my father died.My
  mother was from London but my father was from Malaysia.Now,i’m here in malaysia.That name was given
  by my father.I really want to know
  what it mean,please?I,m sorry if I cannot speak well in malay.This web is also my best friend open it for me.Thank you for your kindness.

  • syazwani = keharumanku

 481. assalamualaikum…

  di sini saya ingin tahu makna nama2
  berikut:

  1.muhammad imtiyaz jauhari
  2.muhammad irsyaduddin jauhar
  3.muhammad ikhtisyam jahran
  4.nur irtiqa’qudsiyyah
  5.nur haifa wafirah
  6.nur afra dayyinah
  7.nur haura marjanah

  terima kasih…

 482. wau…

  nama2 korang ni macam MALATOP abis….
  nama aku tak la hebat cam ni…
  hebat tu mmg la hebat tapi ado makno ko tidok…..

 483. good

 484. nama saya Azlinda boleh saya tahu apakah maknaya…

  terima kasih

 485. nama saya Azlinda.boleh saya tahu apakah maknanya…..

  terima kasih

 486. salam…saya nak tahu maksud nama suhaizi

  terima kasih….

 487. jikalau nama adrian, aqasya dan Qaseh. apekah maksud nama itu.tolong saya..

 488. saya ingin maksud nama saya Muhammad Aizat bin On

 489. assalamualaikum..
  boleh saya tahu maksud nama bagi Armizad (suami) Noorfaezah dan Aemil Danial (anak)

  terima kasih

 490. Boleh saya tahu mksd nama Elya Qaisyah.TQ..

 491. assalamualiakum..
  saya nak tahu maksud nama saya ‘sharmeera’.thank

 492. Salam, Adakah nama Muhammad Syahmi sesuai untuk bayi baru dilahirkan

 493. apakah maksud nur aida fitri??

 494. apakah maksud nama ini…..NUR QASEH BATRISHA

 495. assalamualaikum…
  apakah maksud Izzah Khairani?

 496. salam..
  apakah maksud name yusof benjamin dan umar darius..

 497. assalamualaikum…
  apakah maksud nama mohd shahrul ehza

 498. apa maksud nama muhammad Airiel Irsyad?

 499. apakah makna bagi nama MOHD HARITH FAIZ dan NURSHAZA HAIZA. adakah nama tersebut amat baik untuk di gunakan…… please….

 500. Assalamualaikum,

  Saya bakal melahirkan bayi pada bulan April nanti. Suami saya sangat gemarkan nama Fatin Danisya. Jika baby yang keluar nanti lelaki, boleh tak bagi cadangan nama yang hampir dengan nama tersebut. Sebab kakak sulungnya dah diberi nama Fatin Amirah

  • boleh tahu arti nama Danisya dan dari bahasa mana
   terima kasih

  • Saya bagi cadangan pada akak, kalau baby boy yg kluar akak bagi jelah nama anak akak tu Fahrin Danish… Sebab akak kate nak name yg dekat2 jekan??? jadi tulah name kalau baby boy yang dekat2 ngan name kalau baby girl yang kluar daripade kandungan akak tu…ni cadangan saye je…

 501. Aqum……
  Ape makna nama FATIN NURSAKINAH AMIRA & SITI NUR HAWA……adakah ia terkandung d dalam
  golongan2 nama yang baik2………

  • Setahu saya, nama2 tu termasuk dalam kumpulan / golongan nama2 yg baik… boleh saya tanya? siapa tu Siti Nur Hawa…

 502. aqum……..
  Ape makna nama NURFATIN IZZATI dan BASRI………

  • Basri tu sape kak? Pakwe kakak ke tu???

   • sorrylah kak… kalau saya juang ajar ngan akak… saye nak gurau je ngan akak… sebenarnya saye naj ajak akak jadi kawan saye… bleh tk???

 503. salam
  Apa maksud Nafisatul ‘ Ilmi ?

  • ilmi= ilmuku

   • Kak Nor, ape maksud nama Ilmiatul Hasanah? tolonglah kak…. balas untuk saye…

 504. apa maksud nama shikin??

 505. apa maksud nabiha

 506. apa maksud noor anifah

 507. apakah maksud nama nurul farahainina

 508. assalamualaikum,
  ape maksud name2&ciri2 mereka
  1-ainaa najwa
  2-arif najmi
  3-auni ariesya

 509. Assmkm?
  Saya ingin tahu maksud nama anak saya Muhammad Fareez Fahmi, adakah elok dan baik dalam agama islam..

  • fahmi: kefahamanku

   • kak nor ni, mcm tau2 jer semua name2 untuk manusia…

 510. Salam..
  saya bakal menjadi ibu tidak lama lagi..
  Boleh tak bantu saya dalam memberi nama pada anak yang bakal dilahirkan..Saya teringin nak nama yang sedap didengar dan penuh dengan maksudnya..
  Terima kasih

  • Anak yg ke berape ni kak khadijah? kalau yg ke-2 saya bleh tolong… saya rase name yg paling baik ialah Siti Nordiana. Nanti saye bagitau maksudnya…

 511. sya nk tanya makna nama ahmad syazwan & nur fariesha azweena

 512. Assalammualaikum…
  1) Apakah maksud nama ini NUR FATIN AZIFAH

 513. Assalammualaikum….
  saya nak tahu maksud nama ini Airin Sabrina.

 514. aslkum,apa maksud nama harith damien

 515. salam, nak tahu maksud nama muhammed khallid dan nurhaziqah..terima kasih dan assalamualaikum…….

  • Nurhaziqah isteri awak ke hah…

 516. salam, nak tahu maksud nama muhammed khallid dan nurhaziqah..terima kasih dan assalamualaikum…….danwt sape2 yg tahu or nak jd kawan sy,this is my emel..Karl_late91@yahoo.com.my

 517. salam,saya nak tau maksud nama nor aswani dan noridayu…

 518. saya nak tau sangat maksud nama nor aswani asal dari mana dan apa maksudnya..harap dapat tolong

  • Hai Nor Aswani… Saya ahli baru kat laman web ni… boleh kite berkawan tk… saye ni ikhlas nak tolong awak ni… orang kate rezeki jangan ditolak… baiklah, maksud name awak ialah:
   Naif, oportunis, ramah, amanah, suci, warak, alim, naif dan ikhlas… jumpe lgi kwan baru… bye2…

 519. salam..apakah maksud Airil? saya cuba cari maknanya tp tidak jumpa

  • saye nak tolong awak carik maksud name awak bleh tk? Maksud nama awak yang pertama ialah:
   Amanah, ikhlas, ramah, idealistik dan lemah – lembut… sekian sampai disini dulu jelah ye saye tolong awak… sekian

 520. Assalamualaikum..name saye Meor Mohd Yassin..tapi saye bukan nak tanye maksud name saye..saye nak tanye apakah maksud name Sharifah Shazwani Hijratul Nadia?

  • syazwani = keharumanku
   nadia=pemurah

 521. assalamualaikum…
  nama saya Muhammad Suhaimi…
  apakah maksud nama saya itu&apakah ciri-ciri
  orang yang mempunyai nama tersebut.

  • suhaimi = nisbah; kehitaman

   http://www.namaislam.ecom.my/?start=S

   • Maksud nama Suhaimi ialah : Suci, untung, harum, amanah, ikhlas, mesra dan idealistik…kak nor tengok yg mane satu???

 522. salam…
  boleh saya tahu apakah maksud ‘alfiyah’? dan apakah ciri2 yang terdapat pada pemilik nama tersebut?

 523. salam,saya dijangkakan akan dikurniakan bayi lelaki dan kami nak letak nama Raiyan Hakimi,bole tak tuan/puan dapatkan makna nama tersebut?adakah nama tersebut baik dari segi hukum2 islam?terima kasih.

  • raiyan=yg puas; yg tidak dahaga

   • betul kata awak tu nor… maksud nama raiyan ialah : Yang puas

 524. apakah maksud nama :

  marissa
  dania
  damia
  maisara
  airin

  • maksud nama marissa ialah seorang yang bersopan – santun… maksud nama dania pulak ialah hampir… maksud nama damia pule ialah kebijakan…maksud nama maisara plak ialah ketenangan, nyaman, kemakmuran dan kekayaan… maksud name airin plak ialah amanah, ikhlas, ramah, idealistik dan naif… itu jekan? saye seronok dapat membantu awak…

 525. salam..
  ape maksud name “azira”?

 526. assalamualaikum…..
  saya nak tahu maksud nama Xavier & Amberly??
  Saya dapat nama-nama parsi ni dari internet.

 527. apakah maksud nama-nama berikut?: a)puteri nur rahimah
  b)puteri nur aisyah shahlia
  c)puteri nur alisyah shahlia
  d)puteri nur hanani hamsani
  e)mohd zaid hamsani
  f)saleha
  g) mohd shahlan

 528. apa maksud nama saya “muhd haikal”

  • haikal : kesuburan, bangunan yg tinggi

   • Now I know my friend’s name… His name is Muhd. Haiqal too… Is there is a comparasion on this two names? Tell me more about all this idea’s…

 529. maksud nama nalza??

 530. salam,saya nak tanya apa maksud sebenar nama:
  nurfarahin nabilah
  nurfarahin nadhirah
  muhammad nurfahmi akmal
  muhammad nurfarez lutfi
  ramjali
  ruslina
  kalau bolah sy nak maksud ni dngan terperinci supaya senang sy nak paham nanti

  • semua ni name siape ni??? adik – beradik ke, anak ke atau pun sepupu??? nanti jawab ye? love you all so much!!!

 531. Salam sekarang ni ramai ibu bapa yang menamakan anak mereka moden2 gitu hinggakan kekadang tak tau makna apapun….masa anak2 kecik memang molek benar di sebut..tp cuba pk andainya anak kita dah berusia 50 tahun ke 70 tahun ke..alahai nak gi rumah aunty natasya contohnya… ..waduh..itu nenek natasya..kalau letak nama aisyah ke, siti hawa, ..siti sarah, siti hajar ke..kan ke tu comel..bila dah tua2 pun sesuai di panggil…

  sekarang ni mana ada orang letak nama khadijah ke..fatimah ke…taruk nama anak panjang berjela..tp panggilnya pendek aje…bagi sayalah kan tak perlu nak susah2 nak cari nama kerana nama2 isteri nabi dan nabi2 kitapun banyak yang comel….tak perlu nak gabung 2 dengan nama suami isteri takut jadi makna lain..nama tu jugak akan di panggil di akhirat nanti…

  tu pendapat sayalah….

  • cikgu saye namenye siti fatimah… awak kate dah takde orang pakai name fatimah… setahu saya, ramai org yang pakai nama fatimah,aisyah,siti hawa,siti sarah dan siti hajar… nenek saye name dia siti aisyah… hah… tukan ade orang pakai name aisyah …

 532. nama sy Azaerofah..
  sjak kebelakangan ini jiwa sy meronta ingin thu sngat ape mkna nm saya itu.. sy tak thu.., sjak ustazh2 di kolej sy menekankan makna yg baik tu pnting bg ssorg baru lah sy terasa.. klu nma sy tu mmbawa mksud yg tidak baik.. sy rela mnukar nya.

  • tapikan awak dah besar… awak mane bleh tukar surat beranak awak… cuba carik kat google… awak gi kat google, awak taip – NAMA – NAMA PEREMPUAN ISLAM YANG BAIK DAN YANG TERLARANG – lepas tu, awak cariklah nama awak kat situ hah… manelah tau, name awak tu solehah ke ape ke awak boleh tengok kat situ jekan???

 533. apakah makna nama saya nie.muhammad izham bin hamdan?

  tolong hantar ke emel saya?

 534. betul..betul…..betul…

 535. boleh tak bagi tahu ape makna zarith suraya
  saya cari dlm buku xda la
  tlg bg thu saya ye

 536. a’kum.. apakah maksud untuk nama

  FATIN MARDHIYANAH

  FATIN MARDIANAH

 537. salam..saya nak tahu maksud airiel rizqin.. tolong saya… terima kasih…

 538. a’kum.. apakah maksud untuk nama

  Aliesha

 539. nama anak saya nur fariesha amanda..

  sekarang ni trend letak nama anak canggih2. hingga saya abaikan maksud nama tersebut fariesha tu sedap gak disebut tapi amanda tu apa makna dia… boleh tolong saya tak ustaz.
  kalau makna tersebut memberi maksud tak baik saya akan cuba tukarkannya.

  • sebenarnya awak takyah letak name anak awak yang canggih2… sebab kalau awak ingat name yg canggih tu hebat sangat mungkin awak tersalah langkah ke, name anak awak akan membawa ke sifat2 yang tidak disukai oleh Allah..

 540. Boleh tak saya nak tanya apa maksud nama saya iaitu shazli muin.. dan juga nama kawan saya zurazmin.

 541. asalamualaikum,boleh tak tolong beri maksud nama ‘FARISH IZMEER’ atau lebih kurang maksudnye..da lama cari tak jumpa2 maksudnye..tolong boleh?

 542. SALAM … NAME SAYE SHAHIRAH NAJWA BLEY TAK KALAU SYE NAK TAU MAKNA DAN SIFAT SIFAT NAME SAYE…

  • maksudnye, awak seorang yg kuat ibadatnya pada Allah… dan sifat awak ialah seorang yg cantik, bijak dan bertimbang rasa…

 543. askum..ley sy tawu makna nama sy nie..(asmawati shahrizan)..

 544. Salam. Sy nak cari maksud name untuk anak pertama Falisha Az-zahra

 545. hai tolong cari maksud yazid

  • That is my friend’s name… I hate him… Cuz, he is a jerk boy… Tapikan, kenape awak nak carik name dia hah,?

 546. tolong cari maksud nazrul

 547. Assalammualaikum….
  saya nak tahu maksud nama ini Nur Dayana Humaira dan Ahmad Zulhairi

 548. saya mahu tahu makna nama saya NORMASNIRA

 549. SALAM,APE MAKSUD NAMA SAYA?KHAIRUL NIZAM

  • nama sendiri pun tak kenal ke

   • Try to figure it out… Other people’s name you know aaa… But when your name you don’t know aaa… cite hangat ni… cerite kat org lainlah…

 550. assalamualaikum……
  apa nama yang sesuai untuk anak perempuan yang sulong

  • I think so the name of your first daughter is Qistina Balqis… Sometimes I speak in english and sometimes I speak in malay…. I’m a malay people and I still a pupil’s…

 551. apa maksud=
  1)thaqif
  2)aktar
  3)radi
  4)imran
  5)fairus
  6)hazim

  saya nak maksud ini secepat mungkin
  tahun 2009

 552. mizah

 553. adakah nama Hasmaliza ada maksud ?
  kalau ad apa maksudnya

 554. salam….boleh tak bagi tahu apa maksud nama saya muhamad zhafri

 555. assalamualaikum…
  pertama sekali sy nk tanye,kalau sekarng pernagai anak muda yang sekarang makin terpesong dan liar,adakah anak2 mereka akan ikut jejak ibubapa mereka???

 556. mintak tolong sikit boleh x..ape maksud name nor syafiqah

 557. hai,I nk tanye sikit..name i nie aper maksudnya..nama i nie is so beautiful kalau dsebut..tapi x tahu maksud.name I An nur balqis..tolong carik ye…

 558. apa makna nya mohamed zidane

 559. apa makna nama saya
  Azlina

  terima kasih

 560. Tolong apa arti nama Aqilla haritsa hidayat…saya pingin kasih nama itu untuk anak saya

 561. assalamualaikum….

  boleh beri maksud nama alisa/alisya/alisha

 562. tolong cari makna nama saya noor syafiqah alyaa

  • nama yg baik….noor mksdny cahaya…syafiqah mksdny pengubat…alya mksdny ketinggian….

  • saya ingin tau tentang name sepupu saye ni… name dia ialah
   – NUR ALIA NAJWA , MUHD. IRFAN , MUHD. LUQMAN , IRDINA ERRYSHA dan juga MUHD. DANISH. – sekian, terima kasih…

 563. Assalamualaikum!
  Saya nak tahu maksud nama ini.
  -MUHAMED QAIS SYIMIL-
  sekian terima kasih.

 564. assalamualaikum…
  saya nak tahu maksud nama
  puteri ain nabilah…
  thank

  • saya pun x tahu sebab saya x tahu lah yang menyebab kan saya x tahu ,sebab nama saya sendiri pun saya x tahu sebab saya tahu lah ………. nama saya nur fatihah binti ramli awak tahu maksud nama saya ??????????kalau tahu TOLONG LAH BALAS……………………

 565. salam. nak tahu makna Alili. Harap diberitahu secepat mungkin.

 566. Salam, saya ingin tahu apa makna bagi nama NURUL NATASHAH & NURUL NAFISHAH
  Terima kasih

 567. asallamualaikum, saya ingin tahu apa makna nama mohammad ammar darius
  sekian terima kasih

 568. apakah maksud aiman syakir?

  • aiman tu maksudnya berkatlah

 569. askum.. apa makna Uzair Haqiemie?

  • leh tgk dlm buku nama2 baik dlm Islam yg d jual d kedai2…..syukran

   • alah… tengok kat laptop pn bleh kan??? saya carik name adik saya yang keempat pun dalam laptop… skrang name die darin arissa… takyah susah2 kluarkan duit dlm bank kan3…

  • saya pernah baca buku tentang uzair dan keldainya… ianya kisah zaman nabi… rasenye name tu pun baik gak…. saye berpendapat jelah…

 570. apa maksud nama ayra? saya berkenan betul dgn nama tu utk anak saya.tolong ya bgtau maksudnya.. penting sangat ni..

 571. saya nak tanya maksud nama ini apa???

  a) mohd fareez bin abdul rasyid
  b) mohd nur zeqree hadiff
  c) muhd nur zeqre haniff
  d) muhd nur zeqree haziff
  e) laila nur auni
  f) anis zakiah
  g) siti rohadatul aisy

 572. salam….
  saye palk nk tau mksud name saye..

  Nor Satila

  tq…

 573. apekah maksud nama ini…???

  1) wan mohd aizat akmal
  2) nur ayuni
  3) mohd faizwan

  • KAK BOLEH TAK KAK APA MAKSUD NAMA 1SHARUL NIZAM 2 FATIMATUL ZAHRAH

 574. saya nor satila..
  emm ape ye..maksud name saye nie..
  dah puas cari…
  sape2 dpt balas..

  tq sesangat…….

 575. isteri saya bakal melahirkan anak saya yang ketiga saya doakan lelaki dan saya cadangkan nama nya ialah MALIQUE ASTHAR , apa maksud nama tersebut minta penjelasan. terima kasih

  • alhamdullilah, dah dapat ank ketiga… saya dah tiga adik – beradik campur ngan saya dh jadi empat dh…

 576. Assalamualaikum Ustaz,

  Ramai sungguh penanya.buleh buat forum ini 🙂

  TEruskan usaha!

  • siapa ustaz ni arif??? nak tau gak…bagilah tau…

 577. boleh saya tahu apa maksud nama ini:

  1.wan nur diana idaman
  2.wan nur balqis idaman
  3.wan muhammad izham idaman

 578. nak mencari nama anak laki2

 579. ade nama kawan saya johanariyah,apakah maksudnye?

 580. assalammualaikum..

  boleh berikan maksud nama: marliani and nani

 581. taat kepada

  • saya nak tanya maksud name kawan saye ni hah… ade 4 org… 1. miftahul yanah… sebenarnya name dia tu miftahul janah… tapi ayah die tu tersalah tulis name plak dalam surat beranak tu… 2. nur ashikin. 3. lailatulqadr. 4. sofia.
   saya nak mintak tolong sangat dh ni… harap sesiape blh tolong… tolonglah bagi idea kat saya ni hah…

 582. saya nak tahu, jika saya ingin namakan anak saya Z.Addriana
  bleh ke?
  kerana Z tidak membawa maksud
  dan Addriana saya tidak tahu makna nyer

 583. sye angin brtye ssuatu..pe kah mksud nme amanda.?

 584. crikan mksud nme
  khairul faizwan
  wafi

 585. sila carikan maksud nama ini….
  Qaseh Umairah

 586. apa maksud nma Qiraisya

 587. slm…
  Bleh tpang tnyer??
  Apkh mksud nma:

  Saddam?
  Syahmi?
  Kamarul?
  Adila?
  Attahiyah?

  Thanks for the cooperation given…

 588. apakah maksud nama Muhammad Adam Adrian??

 589. assalamualaikum…
  boleh tolong saya ada kah nama :
  wan aleesya sofea elok….. atau wan aleesya yasmeen.. adakah ejaan pun main pada peranan dgn maksud nya kalau saja kite tkar ejaan nya

  terima kasih…

 590. assalamualaikum…saya ingin menanyakan makna nama sarina dan nurul izzati……..???

 591. as’kum…
  boleh x bagi tau ape maksud nama berikut?:

  a)Shabil
  b)Muhd Izmeer
  c)Nur Shafira Izzati dan…
  d)Muhd Syukri dan…
  e)Aiman Syafiq Annas

 592. Assalamualaikum
  boleh x berikan idea?pendapat…bagi nama gabungan yg sesuai utk Insyirah?

  • Insyirah Sofea

 593. Assalamualaikum

  apa maksud name-name ini…
  1)muhammad rusdey
  2)muhammad ruszan
  3)syamil iman
  4)mohd saufie

  terima kasih

  • nk cri mksud nme2 cm 2 ssah lar..
   lam bku pon xde nme cm 2..

 594. ai…

 595. saya nak tahu apakah maksud KHAIRUL ANUAR mengikut islam?dan apakah takrifan tarikh lahir saya?06.oktober.1990…

 596. Apakah maksud nama Aliah danilla

 597. tolong carikan maksud nama di bawah ,,,,,,
  muhamad zulhanipa

 598. apa maksud alisya/aleesya

 599. salam..
  saya nak tahu apa maksud nama
  1)shaza
  2)hazrul
  3)zharul @ zarul

 600. salam,
  boleh berikan saya maksud al-aqso,kawan saya bakal melahirkan anak tak lama lagi jadi dia tertarik dengan keindahan sebutan nama itu,tapi kurang tahu maksud nye,harap di bantu…

  terima kasih…

 601. “Faza Badilah Hafiz” artinya..???

 602. Saya ingin tahu, apakah maksud bagi nama Fahri?

 603. nak tau makne nama bg nor aleena & mohd amru.

 604. ape maksud nuwairah?

 605. maksud nuwairah

 606. salam apa maksud suhailah dan ciri-cirinya

 607. apa maksud nama MICAH & nama KRISYA?

 608. apa maksud nama Zarul Aizat?tolong cari

 609. ABU UBAIDAH…apakah maksud nama ini??

  • salam..ni hny pndgn sy la..abu ubaidah tu nama slh seorg sahabt rasulullah. Abu Ubaidah Al Jarrah. Abu = bapa, Ubaidah=panggilan utk bdk kecil yg brnama Abid. Org arab mmg mcm tu, klu ‘abid jadi ‘ubaidah, klu ahmad jadi hammoudeh..mcm tu la. Wallahua’lam.

 610. ape maksud nama sy?

 611. salam……..
  bleh tlg g tau mksd nama
  rafizah hanim n nor fairol idzuan.

 612. apa makna suraya

 613. apa erti?
  > danishafini Syifaa’
  > danishafina Safraa’
  > danishafinaz
  > danish adib Naufal

 614. apa maksud nama azlee

 615. apakah maksud nama “GHADAFI”??

 616. tolong carikan maksud bagi nama ini:NUR HUSVI

 617. ape maksud aditiya nugraha?

 618. nak tahu maksud nama saya…mohamad azirul..terima kasih

 619. apa maksud “nena”?

 620. rakan2 saya selalu memanggil saya boboy..tp saya tidak tahu apakah maksud boboy..apakah maksud boboy??

 621. apa maksud nama nora syaqinah?

 622. apakh maksud zaniddah ainn balqqis?

 623. maksud azrulein??

 624. A’kum, saya bakal akan menjadi ayah, saya dan isteri telah memilih dua nama iaitu bayi perempun LU’LU SHAFEEQA dan bayi lelaki MIR SHAREEM.
  Di sini saya ingin tahu dengan lebih tepat lagi adakah kedua-dua nama tersebut baik dari pandangan Islam.

 625. akum,,apa maksud kalo nama ary daniella dan ryan syamil?

 626. Assalamualaikum

  Sekadar berkongsi,

  Setahu saya, tabiat menanamakan anak dengan nama Islam adalah suatu amalan yang dilandaskan atas budaya Melayu dan bukan pada agama. Tabiat yang saya anggap mengelirukan ini telah mengakibatkan saudara baru kita ya’ni Mualaf mengalami kesukaran dan kekeliruan dalam memeluk agama suci ini apabila ‘dipaksa’ meninggalkan nama mereka dan memilih nama melayu dan ‘Abdullah’ sebagai bapanya. Walhal sejarah membuktikan Umar al-Khattab dan sahabat-sahabat yang lain tidak pernah menukar nama mereka kepada nama ‘Islam’. Namun benar, kita sepatutnya memilih nama-nama yang baik kepada anak-anak. Tetapi janganlah nama itu dititikberatkan berlebihan-lebihan sehinggakan perkara-perkara lain yang lebih tinggi prioriti nya diabaikan. Islam itu mudah. Wallah’alam.

 627. NUR (cahaya) FADHIYATUL (Kelebihan )
  FARIZA( jelas)

  ni maksud nama sy menurut seorg ustaz di pjbt kadi yang penah sy jumpa semasa menjalankan temuramah untuk kajian sejarah form 3 dulu:)
  tapi klu ada sesiapa yang tahu mksdnya sila bgtau ea:)

 628. ape plak mksd wan syazwana & aliff afdzan

 629. ape lak mksd bg nor syafetan

 630. maksud bg mas ayu

 631. Komen utk nama di bawah :
  iman maryam
  adilah dalilie
  aneesa aqilah

  addar quthni
  adib fakhri
  fahim hadi
  isyraf faiq

  terima kasih (:

 632. Saya mencari maksud nama berikut:

  1. ilhan syamil
  2. Ahmad solehuddin
  3. Ilhan danial

  T.Kasih

 633. leh beritau apa maksud nama azrul

 634. nama diatas bermaksud – “Pemain Bola bertaraf dunia”

 635. assalamualaikum ustaz,bagi saya,adakah jika kita memberi nama anak yang baik baik adakah sifatnya baik seperti namanya atau sebaliknya?

 636. nurren awin

 637. sy nk tau maksud Qhalif dan Qhalila

 638. assalamualaikum, saya nak tanya.. Mukhriz tu.. apa maksud nya ye… boleh tolong bagitau tak???

 639. saya nak tahu apa makna nama nurul amirah ciri2 dan sifat dia.

 640. Assalamualaikum…makna nama ADAM HAZRAT SAQTI…anak sulung saya ustaz

 641. Assalammualaikum.nama kawan saya sonia farisha.apa maksudnye.

 642. apa maksud nama bayi ini.

 643. apa makna nama mariana

 644. Ass Wr Wb,
  Saya mau tau apa maksud nama : Izyan
  Wassalam,

 645. salam sya nak tahu maksud nama QAIS atu QAISYA & QADRINI tq

 646. Adakah nama bayi lelaki bermula dengan “Iz” yang mempunyai makna yang baik di dalam Islam?

 647. Boleh cadangkan nama moden yang baik untuk anak lelaki bermula huruj J ?

 648. ape maksud nama nor dieana

 649. boleh bagi pandangan nama yang baik kepada saya untuk nama bayi lelaki & perempuan..

  • bayi lelaki : muhd hazwan bayi perempuan:nur hazwani

 650. Apakah maksud nama Aleesya Syuhada?

 651. mau tanya arti nama
  1. zafwan
  2. shahidil
  3. hazrel

 652. salam..saya nak th apa mksud mazdiana,johar,johana,zaireen dan emilda syawanie

 653. haluuuu…kpde sesiape yg prihatin,sy ign mmhon jse bek anda smueee..bleh bgtau mkne nme ZACHRY ADAM…THX U ALL..SALAM.

 654. kalau d beri nama ahmad zidane macam mana maksud nya.

 655. what mean o fatihah??

 656. nak tahu maksud:
  1. ahmad luqman hakim
  2.ahmad lutfi hakimi

  terima kasih

 657. apa makna nama putri cinta qasandra
  apakah elok anak saya diberi nama itu
  terima kasih

 658. apa maksud nama nor azlina binti md yusof dengan khuwarizmi bin shaari

 659. Maksud Alyssa Sofea itu ape? Saya bukan ape, cume mahu tau….

  • ni mcm nama anak kakak aku je..

 660. apa maksud allish nur farisha,firzada,firnain,ahmad tasmi,ahmad sabihi dan andy firnata.

 661. tolong cari makna nama saya tu ya!!

 662. saya nak tau apa makna kombinasi nama ain batrisyia…
  setakat y saya jumpa
  ain maknanya mata
  batrisyia maknanya cerdik pintar…

 663. ASSALAMUALAIKUM
  SAYA INGIN TAHU APA NAMA YG BAIK UNTUK BAYI

 664. Salam,

  Boleh x tolong saya carikan dan emailkan maksud nama ‘Miasara’ atau pun ‘Miasarah’
  Terima kasih.

 665. Salam,

  Boleh x tolong saya carikan dan emailkan maksud nama ‘Miasara’ atau pun ‘Miasarah’
  Terima kasih.

 666. nama anak saya hafiz dan firdaus.dua2 hiper mcmmana nak sejukkannya

  • cuba ltakkn di depanya nur bmksd cahaya dan mksd najmun bulan jd cahaya bulan….

 667. pe maksud marliza??

 668. asalammualaikum…saya nak tanya apa makna sharila………dah lama saya cr makna 2 tapi sampai skrng blm bertemu jawapannya lagi,harap dapat membantu saya………..terima kasih

 669. ape maksud nama nor hasima binti mansor?
  sy tidak jumpe maksudnya dlm buku..bantu la sy nie… sekian terima kasih

 670. a’kum, apekah maksud nama AUNI AFEEFA ?

 671. saya mencari maksud FIRDANA AQASHA
  tlg~~~

 672. asalammualaikum………..

  tolong bagi tahu saya,siapa yang tahu apa makna mellisa…….

  • xau

 673. apakah maksud faizal

 674. ape maksud nama sye???????
  sye x penah thu pown………….

 675. salam….
  apakah maksud nama ini…”shasha umairah”

 676. apakah maksud nama aidil mustaqim

 677. Assalamualaikum w .b. t………….saya nak tanya apa maksud nama ini………MUHAMMAD AMIRUL RIZUAN & NUR SALIHAH

 678. berikan saya maksud nama zaimah dalam melayu kalu arab zaiemah…

 679. boleh tak carikan saya erti siti zanariah

 680. sekiranya anda taw maksud nama MUJAHID keterangan lanjut SILA BERI TAW MAKSKNYA SECEPAT YG MUGKIN…. TRIMA KASIH keja sama anda anya tuhan yang dapat mbalasnya……:)

  • mujahid tu pejuang..

 681. salam…boleh saya tahu apa makna rahyuwati?
  puas sy mencr..namun belum ketemu

 682. apa erti nama musliana???

 683. pe mksud nma ny?

  abdul wahab
  nur izzati

  • PINTU GERBANG HeHeH,,.,.

 684. salam boleh saya tahu apa maksud mohar?

 685. salam,saya berkenan nama Ilham dan suami berkenan nama Omar. kepada sesiapa yg pandai bahasa arab tlg bg cadangan mana lebih betul Ilham Omar atau Omar Ilham?saya berbesar hati skiranya ada yg memberi cdngan.

  • saya rasa Ilham Omar lbh baiklah.

 686. apakah makdsud NUR HARYATI

 687. apakah maksud bagi nama Qurratul dan Qirratul

 688. saya nak gi daftar nama anak saya..tapi saya nak tau apa maksud bagi Dhia Zuliakha Qurratul naim

 689. ape maksud maisarah

 690. salam…
  pa mksud mohd fakrushy syakirin & fairil haikal???

 691. apakah maksud nama saya,saiyidah izzati nur.terima kasih:)

 692. apa makna natasya?

 693. apa makna zaidatul akma?

 694. apakah maksud nama saya..DZATIN NITAQIN..sudah lama saya mencari ttp masih belum jmpa.

 695. salam…boleh tak bagi tau apa erti nama
  – Ethmal Fatiha
  dan
  – Nur Aida Armahani As’Syifa

  terima kasih…

 696. asalamualaikom boleh saya tahu apa erti nama saya nurul shuhadah dan mohd fadzeren

 697. sya nk tanye ckit niey,,apakah maksud syimmir sadiqin

 698. saya dah puas cari..
  ade x makna utk nama afza’ie..?

 699. Assalamu’alaikum….
  Saya mau tanya, arti dan makna dari nama FATHIYAH NUR HANANI DAN FAJAR AHSANI itu apa ya?
  Terima kasih banyak…

 700. My Family Names
  #nik hafreez affiq
  #nik hazreena aiffa
  #nik hanuna auffa
  #nik hazreeq aqiff
  #nik huwaina ateeqa (@_^)
  #nik hanina afeefa
  #nik hanana asyeefa

  N.H.A. bersaudara..

  • setahu saya nama aiman tu bertuah

 701. Apa arti nama dariyah

  • LU PIKIR AR SNDRI…HAHAH

   JGN MARA,,

 702. MENDE AR KORANG NY..JGN MARA EK..

 703. TLg CRIKN NME TOK

  KCING CYE…

  HEHEH..

  • maksud name tok tu atoklah…apelah awak ni…

 704. ape maksud ashikin?

 705. BOLEH BG TAU SY MAKSUD AZIRA,ALYA,AYUNIEE,ARISSA DAN ARIANA?
  THANKS

  • saya tau maksud nama arissa jer….maksudnya azam,kuat.

 706. salam..sy nk tanye ape maksud nama muhammad que haizal..tq

 707. a’kum. nama saya intan fazierah. apa maksud nama sy tu

  • saya tau maksud name intan tu jer… maksudnya keagamaanku… name adik saya pun macam tu… maaf kalau saya mengganggu…

 708. assalammualaikum…nama sy mazziatul najehah.. apa maksud nama sy??

 709. Sy nak tau jugak maksud nama nie:-

  1) Siti Marieyam Wearzana
  2) Nurulhazirah

 710. assalammualaikum….

  syer student lagi…

  ingin brtanyer..

  erti name sberna Maizatul Imani dan ‘Aithrul Yasmin apew?

  syer ingin sngat tahu mkne trsebut!!

  hope dlayn n terima kasih ya!!

 711. salam.

  i would like to know the meaning of “atilia” for my next baby girl.

  pls respon.

  tq.

  Noraizan

  • sory to say..i dont know the meaning but there’s a few person named atilia wasn’t a good girl

   • bukan smua name atilia tu x bagus.. bagus x bagus bergantung pd diri sndiri.. bkn pd nama…

 712. apa maksud nama QALIFF

 713. elok x gabungan nama muhammad darwisy furqan

 714. assalamualaikum…
  sy nk thu mksud nma sy….
  bleh tlong bri thu??
  Mohamad SazrilAzwan Bin Rodzali

 715. salam..boleh beritahu maksud nama anak saya MOHAMAD NAUFAL dan AIRIN NAURAH..
  terima kasih

 716. cmEykOM?cye noornasuha..Pe mknE name cye yup??yg cye thu juz taubat nasuha je…huhu..2pown ustazah cye ag taw..law x smpai skarang pown cye x taw..law korang taw…tolng asi taw ak yup???choow lu

 717. nape xcr sndiri je mksud name kite???

 718. apa makna nama KHALIF AFNAN

 719. nak tanya erti nama dalam islam:-
  1. dayangku norlila
  2. putri farizan
  3. putri farisha

 720. salam semua……..
  boleh tak tolong saya berikan maksud nama “Rafael aqasha”

 721. ai nme sy siti khatijah..ap mksud nyer ea.
  elok ke owg pgl khaty je

 722. assalamualaikum………..
  nk tnya ape maksud nama
  1:nuratiqah amirah
  2:nurasyiqin
  3:nurin qaisara
  4:nurul alisa

 723. Assalammualaikum w.b.t
  Saya nak tahu ape maksud nama ini:
  a.Muhammad aidil zairel-
  b.Muhammad airel zaquan-
  c.Muhammad aqmal zharif

 724. apa makna Qaleesya-NUR QALEESYA?

  • assalamualaikum nur qalesya…

   name saye dania wardina. boleh saye berkawan dengan awak? saye suke ngan name awak yang indah ni …

 725. asalammualaikom…
  saya nk tahu ap madsud nur aqilah dan ………….
  sori ye kalo saya x cakap …eee…

 726. hai kwn2 siapa tahu apa madsud nama nie-
  izzaty hannany bt kamarulzaman…
  kalau tahu name saye datanglah di cherating
  bai…bai…bai…

  • sye thu nme izzaty-kemuliaan dan kekuatan agama..

 727. Apa maksub nama saya;Musalmah
  Siapa dpt bagitau saya doakan semoga umur panjang atau sentiasa rasa gembira tak kira saat suka atau duka

  • saya rasa maksud nama awak ialah awak seorang wanita yg kuat beribadat. tq…

 728. APA MAKSUD NAMA SAYA SCHA..ALYAHYA TAPI BLAKON awan daniA

  • saya peminat setia awaklah scha alyahya…nama saya dania wardina…macam name cerita yg awak blakon tulah..

 729. Assalammualaikum….
  saya inign bertanya dan ingin tahu apa ertniya dayang watriya…..?.saya berharap dapat mengetahui maksud watriya…..terima kasih……

 730. ape maksud name saya – Nurfaizah ? :]

  • nor makna cahaya.. faezah lak mdpat kemenangan, mendpt apa yang di citakan

 731. say nk tnya ..nama mukriz dalam islam sbb sy cri dlam bku x da……

 732. please translate name syuhada?????…….

 733. apakah maksud mia dan dhia?ada maksud ker x dak?

 734. slm saya ain hendak tanya erti nama naqiah

 735. dan darwiyah

 736. apakah maksud nama mohd adzaman?

 737. makne name nurin elyana aishah binti haizul izuwan

 738. apa maksud Noor Warfaknika

 739. apa maksud zil haiza

 740. Salam, saya nak tanya apa maksud nama Rohaizad…

 741. ape makna dania atillia?

  • dania – hampir
   atillia x tau laa….

   • terima kasih gadis. awak dah bagi saya maksud nama saya iaitu DANIA WARDINA. tetima kasih banyak2….!!!

 742. assalamualaikum…..sy nak tau makna AIZAT….ad sape2 yg tau…?

 743. assalammualaikum.. sye nk tnye ape maksud arisya,ayu,hafatin,hafifi dan hafieda.. ade spe2 thu??

  • yg sye thu maksud nama Hafatin.. maksud nyer ialah yg cantik menawan..

 744. Soalan 1:
  Anak saya bakal lahir shawal ni. Ada 5 nama lelaki & perempuan.
  Yang mana sesuai? Dan mengapa
  1. Amiratul Huda / Amirul Huda
  2. Amiratul Waa’iyah / Amirul Waa’ie
  3. Amiratul Waa’idah / Amirul Waa’id
  4.Amiratul ‘Adilah / Amirul ‘Adil
  5. Amiratul Asma / Amir Muhammad.

  Soalan 2:
  Betulkah kalau kita mempunyai 3 anak lelaki tetapi jika tidak di beri nama Muhammad kepada salah seorang anak tersebut kita di chop zalim. Stakat ni saya ada 2 anak lelaki…

  Soalan 3:
  Ruh anak saya djangkakan ditiup dalam bulan jamadilawal berdasarkan 120hari kiraan iaitu kurang lebih bulan ke4 kandungan dan dijangkakan lahir bulan shawal. Adatak peristiwa dalam sejarah Islam yang baik yang boleh dijadikan panduan memberi nama anak yang sesuai?

  tq

 745. apa maksud DAYANA BATRISYIA?????saya nak tau…..

 746. assalamualaikum..
  boleh saya thu apa mksud siti natrah??adkah membawaa erti baik??atau bruk…sila jelaskn..or langsung tdk membawa erti??

 747. apa maksud anis balqis

 748. dhia = sinaran
  maisarah = ketenangan, nyaman, kemakmuran, kekayaan….

 749. ani = masak ranum, kesopanan
  anisah = aneesa = yang mesra, penglipur
  arissa = azam, kuat
  aisy = mewah, kaya raya
  balqis = name of the queen of sheba

  • terima kasih dhia maisarah untuk penjelasan awak atas nama arissa. saya pun sedang mencari orang yang boleh bagitau maksud nama adik2 saya ni, boleh tak?

   kalau boleh terima kasih ye.

 750. Enter text or a webpage URL, or upload a document.

 751. Muhammad Daris Faqim

 752. ape maksud HIZAN?? and ape gak mksud AL-HAZAN?

  • tlg bg respon..

 753. saya nak tanye…
  saffiyah maknyer mulia.
  nuha maknyer bijaksana………….sekiranyer saya ingin menyambung kedua2 nama tersebut….adakah saya putut menggunakan perkataan “tun” dalam bahasa arab….contoh safiyyahtunnuha….adakah makna nama tersebut akan terjejas?

 754. saya nk tanye,,,,,ape maksud nama adam daniel dan danish,,,,,

  • sekadar bekongsi….

   Danish ? in english = bangsa yg berasal dari denmark.
   English ? bangsa yg berasal dari england.

 755. Saper2 yg leh bgtau mksd “Al Zaniezah”,tlg inform kat email aku yer…bru jer dpt anak comel nie…>. shin_asakura_lan@yahoo.com

 756. ape maksud name shahreza

 757. boleh saya tau apa makna nama saya??? dan tlg beritau apa makna nama aizat??

 758. leh tlg gtau makna nama saya dan makna aizat dlm islam??

 759. apa mksud nme shafiqah??

 760. apa mksud nme eizat nadi

 761. apa maksud
  nur awfiyyahtun
  nur aqilah qistina
  ahmad afiq daniel
  ahmad aqil haikal

 762. salam kpd bakal2 bapa bakal ibu2…
  ingin saya bekongsi

  Nak bagi nama anak tu, jgn lah pjg2 sgt…kerana:

  1-TEgeliat org susah nak sebut nama dia nnt

  2-Kesian kat dia bila nak masuk sekolah/exam…org lain dah abih jawap soalan…anak2 u x setel2 lagi nak tulis nama sendiri…nak tulih bin binti lagi…+nama bapa/ibu

  3-Nama2 yg pjg2 ni…ada petua org tua2…ada mengatakan jika nama pjg2 nan bombastik itu adaah BERAT utk keadaan anak2 itu…tiada kajian scintifik, tapi cuba lihat dlm suratkhabar terdahulu nama2 berat adakala mberi kekurangannya…

  sekadar renungan ye…..

 763. apakah mksud nma wati?

  • setahu saya wati ertinya tahi kucing.maafkan wak jika silap.

 764. apa masud bagi nama AIDIL

  • samlikum …aidil bermaksud hari raya …
   ha.haaaa… gurau jerrr,…

   • xbaik bohong taw nnt tuhan mara taw esss

  • hai,askum nme sye shazwin,sye nk tlg awk cari mksd nme awk iaitu terbaik,terhebat dan termahshur.

 765. Boleh saya tau apa maksud Haziqri?
  dan juga nama Nuriz.. kerana nama Nuriz ini
  adalah sambungan dari ibu dan bapa saya,
  Normanisah dan Ridzuan.

 766. saya lansung tak tahu tapi saya rasa kita boleh kenal

  • eh.cam knal org kampung gentisan ke yang dari sabah tu

 767. tlg beritahu saya kalo nama bayi lelaki hariz mirza apa maksudnya..atau pun hariz zikry..terima kasih..

  • mirza ertinya anak baik.good name!

 768. salam..apakah maksud sara?

 769. apa mksud airil darwish ek??

 770. apa maksud nama wani .

  • maksudnya…………lemah kalau tak percaya cuba tanya uztaz,uztazah

   • izwan kalau x yakin jgn tunjuk pandai boleh x?no heart feelings bro!
    kesian wani.
    4 ur info, wani means mutiara.

   • iyeke…saya tak percayalah… sebab nama kawan saya wani gak…tapi dia tk lmh…

 771. salam saya nak tahu makna Nur Azriana..Terima kasih.

 772. salam,

  saya cari makna nama bg arinah – yang cergas giat btul ker? tp sy tuliskan dgn arina shj tanpa h blkgnya. adakah membawa makna yg sama? mcmna pula ejaannya dalam arab?

  terima kasih

 773. sy nk ty apa maksud nama Damian dan juga aidan..terima kasih

 774. apa maksud nama aida , aqil , amar , miza , hana , rodziah dan murad

  • cpt la bls

   • yng i thu cma Akasyah.
    sbab ertinya pemanah cinta
    itupun saya tak psti. tpi uztaz amizan yang kata

 775. ape makna disebalik nama NUR IRDINA HANIN & NUR IRDINI HANIS?

 776. apa maksud nur akasyah,nurul syafiqah nadhirah,mohd ezwan,mohd ezham,noor afiza dan noor shahida.tlg bls secepat mungkin.please

  • kenape nak tau? ramai plak tu…

 777. salam….saya nak tanya maksud nama
  SITI NUR FARISHA..

  • i ni bkn nak mnggi dri tp memang bnar names tu saper pnya
   4ever you mst blas fizal

   • jngn trip brow fizal i pnya lah bro

   • awak nak gi mane?

 778. saya nak tahu maksud nama yang telah diberi

 779. jgn bg name anak2 kite dgn name pelik2 atau pnjang2, nanti kalau da meninggal susah imam nk bace talkin untuk die…
  ltk pendek2 sudah…

  • Betul kata awak tu Munzir… kalau saye, saye bagi name anak saya tu namanye Nurin Jasmine… dua patah perkataan jer… senanglah kalau anak saye tu meniggal dunia ke, senang skit pak imam nak bace taklin untuk anak saye… tapi kalau saye dah besarlah… tolonglah Ya- Allah, berilah hambaMu ini seorang anak perempuan … Amin- Ya Rabbal Alamin…Insya-Allah, Allah akan makbulkan doa ku ini…

 780. saye nak taye ape masud nama kat bawah ni ye kalau awak pandai jwab lah……….

  nor ain suraya :
  nor aini :
  nor syahida :
  nor baizul akmal :
  nor ain syuhada :
  nor syariah :
  nor aesya dania :
  nor syam :
  mohd hasrul azany:
  mohd adam denia :

  kalau kamu pandai tlong blas………….
  kikikikikikikiki…………

  • memang pandai tapi janganlah perli….. ingat orang tak tau ke… dengan ketawenye macam pontianak…

   • setuju ngan Dania…wat semak jer…sape2 pn toksah layan dia

 781. bagus la bende nie.
  aku yg mcm nie aku memang suke
  aku suke sangat.
  k.
  thank u.

 782. nama Syed Kazeem Al Kaff apa maksudnya?

 783. As Salam,

  Maaf boleh tanya tak nama-nama ni apa maksudnyer:

  1. Muhammad Adam Bukhari
  2. Nur Auni Billah
  3. Nur Nawrah Amni

  • adam = ikutan/tauladan/nama nabi
   bukhari = nisbah
   nur = cahaya
   auni =lemah lembutku/ketenangan
   billah =rezeki / kebajikan
   nawrah = tak dijumpai tapi kalu ejaan naurah = bunga..bergantung ejaan jawi..
   amni = ketengangku/keamananku
   waallahua’alam

 784. boleh tak terangkan maksud nama :

  1) yakath ali
  2) mahani
  3) nurul munirah
  4) nurul syuhadah
  5) nurul aliyaa
  6) nurul najihah
  7) nurul sakiinah

  adakah nama-nama ini membawa maksud yg baik… tolong bg maksud nama di atas dan sent ke e-mail saya… terima kasih…

  • nurul = nur = cahaya
   munirah = yang bersinar
   syuhadah = gagal dijumpai
   aliya = ketinggian
   najihah -=yang berjaya
   sakinah = ketenangan
   mahani gagal dijumpai tapi ismahani = pemaaf
   ali = yang mulia/yang tinggi
   waallahua’lam…

 785. OK.NAMA ITU SANGGAT SEDAP.TPI KLAU LETK NMA LELAKI BGI SAYE MOHD SYARUL NIZAM.KLAU WANITA NURUL MIMI ELLINA.SDAP X NMA ITU.

  • Awak komen kat sape? takde org yang tanye mane satu name yang paling sedap pun… saye dah tengok semua dah… takde satu pun kat bawah ni yang tanye…

 786. Assalamualaikum .

  Apakah maksud nama saya iaitu Soraya ?

  Terima kasih 🙂

  • Assalamualaikum Soraya… name saye dania wardina… saye nak tolong awak carik maksud name awak bleh tk??? maksud name awak ialah:
   Suci, oportunis, ramah, amanah, yakin dan alim… sekian terima kasih…

   • Waalaikummusalam.

    Terima Kasih banyak2 🙂

 787. Assalamualaikum .

  Apakah maksud nama adik saya iaitu Darin Arissa?

 788. salam bole x saya nk taw ape maksud nama hormain..

 789. apakah maksud fayyadh danish dan fatanah damia?

  • i love you suhaida

 790. apakah maksud :-

  1) Muhammad Daniel Iskandar
  2) Muhammad Danish Mukhriz

 791. apa maksd nama muhamad qhalif rizman??

 792. Apa maksud nama Nurbaiyah? Tolong reply via email noi.nurbaiyah@gmail.com

  Terima kasih

 793. apa maksud nama shazlina n sharmimi ?

  • tak silap la syamimi tu…..

 794. assallammualaikkum
  nk tnyer sket aper maksud nme Qasrina tu aper ek tolong saye, saye nk letak name tu sebagai name adeq saya yg baru lahir ni
  :)))))))))))

  • Qasrina tu maksudnye istana

 795. nak tahu maksud nama aryana fariesha