Posted by: Fathi Yusof | Oktober 13, 2008

Masjidil Haram berwajah baru?

Rasa rindu pada bumi Makkah khususnya Masjid Al-Haram As-Syarif tak pernah padam. Kunjungan pertama menunaikan umrah pada tahun 2004 menanam bibit cinta pada tanah tumpah kelahiran Baginda SAW itu. Peluang mengerjakan haji pada musim 1426H kemudiannya membuka ruang buat kami berkampung disitu selama hampir sebulan. Alhamdulillah atas nikmat yang indah itu. Namun hati masih belum puas. Moga Allah memberikan rezeki buat kami untuk berkunjung lagi ke sana insyaallah.

Khabarnya, Masjidil haram kini sedang diubahsuai dengan penambahan yang agar ketara. Jika menatap gambar di bawah, nampaknya Makkah akan berubah wajah. Namun saya tak dapat sahkan sama ada ia adalah satu pelan sebenar atau imaginasi pelukis grafik.  

 

clip_image001.jpg

 

Perhatikan penambahan berbentuk D bermula pada bahagian Marwah meliputi bahagian utara Masjid. 

Penambahan ini khabarnya sedang pesat dilakukan. Yang ini dapat disahkan.

Namun jika dilihat sekian banyak bangunan berderetan membentuk satu semi lingkungan bujur besar dengan satu lagi semi lingkungan dihujungfnya menggambarkan satu perubahan besar yang mungkin berlaku.

Untuk mengetahui maklumat lanjut, anda boleh membaca di sini, dan untuk lihat gambar-gambar berkaitan anda boleh pergi ke sini dan sini. Anda juga boleh mendapatkan slide show berkaitan di sini.


Respon

  1. abi muslih, pernah terdengar x tentang dokumentasi yang dibuat oleh abdullah hashem tentang rancangan zionis … ada juga dokumentasi oleh achernahr dan noreagaa.. bertajuk “the Arrival”… http://www.wakeupproject.com…..
    saya dapat dokumentasi 50 episod ini dari sorg sahabat.. kalau benarlah ini gambar terbaru masjidil haram… Subhanallah.. dapat saya katakan yang Kiamat kini sudah benar2 dekat… Lailahaillallah..Muhammadurrasulullah…

    • Askm Fatihah, ya satu maklum ttg dokumentasi ‘the Arrival’ tapi belum ada salinannya.


Komen Anda

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: