Posted by: Fathi Yusof | Oktober 17, 2008

Untuk sihat dan elak gemuk: Diet ikut kumpulan darah?

Saya mengikuti satu rancangan TV berkaitan kesihatan. Perbincangannya berkenaan dengan diet mengikut kumpulan darah. Menurut pakar yang ditemuramah, untuk mengekalkan kesihatan, mengelakkan penyakit dan kegemukan, diet seseorang itu perlu mengikut kumpulan darah. Maknanya setiap orang elok banyak makan makanan berbeza mengikut kumpulan darah sama ada O, A, B atau AB.

Pendekatan ini diperkenalkan oleh Dr. Peter J.D´Adamo dan dihuraikan dalam bukunya “Eat Right For Your Type” yang diterbitkan pada tahun 1996 menerusi kajian yang dijalankan bertahun-tahun. 

Saya, Mama Farhah, Farhah, Muslih serta Mus’ab semuanya dalam kumpulan darah ‘O’. Mengikut teori Dr. Adamo, kami dinasihatkan seperti berikut:

 • lebih banyak mengambil makanan berprotein tinggi, mengikut diet rendah karbohidrat dengan pengambilan ikan atau daging (kecuali daging yang diolah) serta sayur-sayuran yang banyak, telur dan kacang
 • menghindari produk susu dan gandum. 
 • menghadkan pengambilan buah-buahan.
 • menghindari semua jenis bijirin, pasta dan nasi.
 • jenis makanan yang juga perlu dihindar seperti sayur brokoli, sawi, taugeh, terung, cendawan, dan kentang. 
 • telur, susu, gandum dan kekacang tidak diperlukan memandangkan tubuh telah mendapat khasiat daripada sumber daging. 
 • Hindari jeruk kerana ia mampu mendatangkan keracunan usus kepada golongan darah jenis ini. 

Menurut Dr Adamo, ciri khas golongan darah O:

 • Memiliki sistem imunisasi tubuh yang lebih tinggi berbanding golongan darah jenis lain
 • Mudah mengadaptasi berbagai makanan 
 • Untuk mengatasi tekanan, disarankan melakukan aerobik
 • Dianjurkan untuk mengambil makanan berprotein tinggi dan rendah karbohidrat, seperti daging, buah-buahan, ikan, sayuran
 • Berisiko terkena radang dan kerosakan organ seperti arthritis jika makanan yang diambil tidak bersesuaian

Menu diet yang dianjurkan untuk kumpulan darah O:

Sarapan : Dua potong roti bakar lapis mentega dan sebiji pisang
Snek : Teh herba
Makan tengahari: Sepotong daging panggang, salad bayam dan epal
Snek : Sepotong kuih
Makan Malam : Sepotong daging lembu dan asparagus yang direbus, kentang rebus, buah-buahan dan teh herba

 

 

Saya juga mendapat beberapa maklumat lanjut berkenaan teori ini. Berikut adalah artikel dari Perubatan Online yang dikelolakan oleh Persatuan Pelajar-pelajar Perubatan Malaysia Mesir:

 

Kesihatan merupakan aset penting bagi seseorang individu untuk memastikan keseluruhan sistem koordinasi badan berada dalam keadaan stabil dan normal. Sesungguhnya, Allah telah menciptakan manusia dengan sebaik-baik kejadian.


لقد خلقناالانسان فى احسن تقويم

Namun, dewasa ini kadar peningkatan penyakit berbahaya di Malaysia semakin parah dan merunsingkan banyak pihak. Antara pembunuh utama 90% rakyat Malaysia hari ini ialah penyakit jantung dan kanser. Adakah kalian semua tidak mensyukuri nikmat kesihatan yang dikurniakan Allah? Rasul SAW bersabda, “rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara, antaranya ialah sihat sebelum sakit”.

Tahukah kalian bahawa jantung merupakan satu organ yang diciptakan oleh Allah untuk mengepam darah ke seluruh badan kita dan membolehkan segala aktiviti yang kita lakukan seharian berjalan dengan lancar dan tersusun. Jantung ibarat ‘centre region’ yang berfungsi sebagai butang kawalan dalam badan kita yang mengepam dan memastikan perjalanan aliran darah ke organ atau sel tertentu dalam keadaan yang sangat bersistematik.   

Apakah sebenarnya penyebab utama penyakit fizikal ini timbul? Faktor pemakanan yang tidak seimbang menjadi punca utama kepada permasalahan ini. Rata-rata masyarakat hari ini lebih cenderung memilih makanan segera seperti makanan yang ditinkan, serbuk-serbuk perasa yang mengandungi monosodium glutamate (MSG) – sejenis bahan kimia yang digunakan untuk menyedapkan kepada makanan dan beberapa produk makanan segera yang lain. Kesemua jenis makanan ini memberikan impak negatif terhadap pertumbuhan tubuh dan memudaratkan sistem imun tubuh terhadap serangan antigen perosak dari luar.

Setiap penyakit mesti ada penawarnya. Namun, pencegahan awal lebih baik daripada mengubati walaupun penyakit yang dihadapi masih pada tahap pertama iaitu tahap kawalan. Ramai orang menginginkan berat badan yang ideal iaitu BMI (body mass index) yang tidak melebihi 24 kg/m2 dan tumbesaran yang sihat.Pengamalan diet dalam pemakanan seharian amat dititikberatkan dan perlu dipatuhi. Diet merupakan method yang berkesan untuk mengatasi masalah pelbagai jenis penyakit bagi seseorang individu. Namun, kita harus berwaspada kerana diet yang berlebih-lebihan akan menyebabkan timbulnya penyakit lain seperti aneroxia nervosa dan bulimia. Biasanya, penyakit ini selalu menyerang wanita kerana interpretasi dan persepsi wanita terhadap berat badan yang unggul amat dititikberatkan.Oleh itu,mereka akan mengambil diet yang berlebihan sehingga boleh memberi kemudaratan kepada diri sendiri.

Jika dulu, pengamal perubatan pemakanan mengesyorkan diet mengikut piramid makanan berpaksikan empat kumpulan makanan yang kita makan setiap hari iaitu kumpulan karbohidrat, protein, lemak dan air. Namun,pelaksanaan sistem ini didapati kurang berkesan dan kurang sistematik. Hal ini disebabkan dari masa ke masa, pertambahan bahan kimia dalam makanan semakin meningkat disebabkan arus sosio-budaya masyarakat yang semakin dihimpit kesibukan kerjaya dan dunia tanpa memikirkan soal pemakanan yang mereka ambil sama ada mengkut piawaian piramid makanan ataupun tidak.

Oleh itu, Peter D Adamo, seorang saintis dari Barat telah memperkenalkan sejenis diet yang amat mudah untuk diamalkan. Apa yang anda perlu buat ialah anda perlu memastikan kumpulan darah anda dan bersedia untuk mengamalkan diet seperti ini. Mudah bukan? Hasilnya pun bakal memberikan seribu satu impak yang positif kepada anda. Diet mengikut kumpulan darah masing-masing. Pada mulanya, hasil kajian beliau ditentang. Namun, beliau tidak berputus asa malah dengan berbekalkan sekelumit semangat yang ada beliau bangkit dengan menerbitkan buku yang bertajuk ‘Eat Right for Your Type.’ Buku ini telah mendapat sambutan hangat daripada banyak pihak di seluruh dunia. Tidak adakah saintis Islam yang mampu bangkit sebaris dengan dengan Dr Peter atau mungkin lebih tinggi daripada itu? Tepuk dada tanya iman.

Dr Peter telah mengaplikasikan teori diet mengikut Sunnah Rasulullah SAW dalam kajiannya. Beliau telah menggunakan lentil – sejenis bahan dalam kekacang untuk bertindak balas dengan koordinator tubuh dan menghasilkan tindak balas motor yang mengurangkan tindakan kawalan fizikal badan untuk melakukan aktiviti seharian. Maksudnya, badan kita sentiasa berada dalam keadaan rehat dan pembinaan protein untuk tumbesaran tubuh berjalan dengan rancak. Seterusnya, beliau mengkategorikan individu yang memiliki kumpulan darah jenis O, sebagai ‘meat-hunter,’ kumpulan darah A sebagai ‘vegetarian,’ dan kedua-dua kumpulan B dan AB sebagai ‘omnivor.’ Rasulullah sendiri tidak menggalakkan umatnya makan daging bersama susu dan ikan bersama susu. Ini amat bertepatan sekali untuk kumpulan darah A yang mana individu tersebut tidak boleh meminum susu dan makan daging. Sebaliknya, diet mereka perlu dineutralkan dengan pengambilan sayur-sayuaran yang banyak agar kesihatan terjaga dengan sempurna. Indahnya Islam!

Tuntasnya, pengamalan diet mengikut jenis kumpulan darah ini masih baru lagi pada persepsi masyarakat umum. Amalan diet ini dipercayai berkesan dalam membantu mengembalikan semula berat badan normal yang ideal dan dapat mencegah daripada dihinggapi penyakit berbahaya yang banyak menyerang masyarakat kita sekarang terutama masyarakat Melayu seperti kanser jantung, kanser peparu, diabetes mellitus. Mungkin kerana penyediaan resepi masakan yang mengandungi banyak lemak, tinggi kandungan kolesterol dan peningkatan kadar glukosa dalam makanan hatta nasi yang kita makan setiap hari dan setiap tiga kali sehari jua mampu mengundang penyakit kencing manis!

Saya juga merujuk kepada bahan berikut hasil tulisan Noorzihan Mohamed Yin yang disiarkan oleh laman web YADIM. Maklumat ini lebih jelas dan menyeluruh.  

LUMRAH bagi seorang manusia, golongan wanita khususnya membimbangi setiap peralihan jarum penimbang berat badan. Ditambahkan pula jika jarum penimbang berbeza dua atau tiga garis ke kanan, pasti hati tidak keruan dengan niat dipasang untuk berdiet. Pelbagai ubat-ubatan menguruskan badan bagi mengembalikan bentuk badan ideal berlambakan di pasaran.   

Rakan-rakan pula bertindak sebagai penasihat pemakanan persis pakar pemakanan dengan mengesyorkan jenama-jenama tertentu yang dikatakan dapat memberikan kesan yang diingini. Tidak kurang juga pengalaman-pengalaman mereka yang berjaya mengurangkan berat badan melalui pengambilan ubat-ubatan tertentu.

Segala nasihat diikuti, tetapi malangnya jarum penimbang tidak juga beralih ke kiri. Anda mula mempersoalkan keberkesanan dan kebenaran nasihat rakan-rakan anda. Mengapa Si A berjaya mengurangkan berat badannya tetapi tidak anda walhal segala peraturan dan ketetapannya dipatuhi? Mungkin apa yang kurang adalah anda tidak mengetahui makanan apakah yang bersesuaian dengan jenis darah anda.

Diet berdasarkan golongan darah pertama kali diperkenalkan oleh Dr. Peter J.D´Adamo yang menjalankan penelitian pada setiap jenis darah yang menunjukkan kesan fisiologi berlaku terhadap lektin yang masuk dalam tubuh badan. Lektin adalah protein yang terdapat pada makanan, khususnya tumbuhan kekacang. Setiap protein makanan yang diserap tubuh, menurutnya hanya sesuai dengan jenis darah tertentu.

Dalam bukunya, “Eat Right For Your Type” yang diterbitkan pada tahun 1996 menerusi kajian yang dijalankan bertahun-tahun itu menjelaskan bahawa setiap individu memiliki tindakbalas yang berbeza terhadap makanan berdasarkan jenis darah yang dimiliki. Menurutnya, diet yang tidak berjaya berkait rapat dengan perkaitan ini dengan menambah bahawa lektin makanan yang tidak serasi dengan jenis darah tertentu akan membawa komplikasi buruk terhadap kesihatan individu antaranya penggumpalan sel darah merah dan pelbagai komplikasi lain.

Ini berbeza dengan pengambilan makanan yang sesuai dengan jenis darah kerana ia memberikan kesan positif antaranya keadaan emosi yang lebih stabil, mudah mengatasi tekanan dan peningkatan daya tahan lawan penyakit. Selain itu pengambilan makanan yang bersesuaian dengan jenis darah juga dipercayai dapat mengembalikan fungsi sistem tubuh dan memperbaiki metabolisma tubuh.

Darah terdiri daripada empat jenis iaitu A,B,AB, dan O.

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘A’

Dr. Peter J.D´Adamo dalam bukunya menyarankan pemilik jenis darah A mengambil diet vegetarian dengan pengambilan makanan yang mengandungi lektin yang sedikit. Ini kerana jika kandungan lektin diambil dalam kuantiti yang banyak akan mengakibatkan masalah perut. Menurut beliau lagi, golongan individu yang memiliki jenis darah A menghasilkan kandungan lendir lebih banyak berbanding jenis darah lain. Keadaan ini menimbulkan risiko terhadap jenis penyakit jenis alahan seperti asma, infeksi telinga dan gangguan pada saluran pernafasan.

Selain itu sumber makanan berasaskan haiwan seperti ikan dan ayam boleh diambil tetapi dalam kuantiti yang terbatas. Individu dengan jenis darah ini juga dianjurkan mengambil susu yang telah melalui proses penapaian seperti susu masam, krim tanpa lemak, keju alami, telur dari jenis organik atau ayam kampung (dalam jumlah terbatas), lemak (dalam jumlah terbatas, kekacang dan bijirin dan susu kacang soya. Individu darah jenis ini perlu mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan dalam kuantiti yang banyak.

Makanan yang harus dihindarkan adalah hidangan laut berwarna putih seperti ikan siakap putih, cumi-cumi, daging lembu, daging salai, susu, keju hasil olahan industri, kacang merah, roti, kuih-muih, kek, kentang, mangga, betik, jeruk, pisang, minyak jagung dan minyak kacang tanah.

Ciri khas individu jenis darah A:

• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Perlu menghindari makanan yang daripada produk susu dan daging
• Dianjurkan menjadi vegetarian atau mengambil makanan berkadar karbohidrat tinggi, namun rendah lemak
• Mengurangkan stres dengan bermeditasi, atau berolahraga
• Cukup beristirehat

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Air putih dicampur jus limau nipis dan oat
Snek: Jus anggur / kopi
Makan Tengah Hari: Salad dan roti gandum satu potong serta teh herba
Snek: Kuih beras dua potong dan teh hijau
Makan Malam : Pasta tanpa daging campur brokoli, yoghurt dan teh herba

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘B’

Berbeza dengan individu darah jenis A, individu darah jenis B lebih fleksibel. Teori Dr. Peter J.D’Adamo menyarankan golongan jenis darah ini menghindari makanan beku atau makanan dalam tin manakala sangat menganjurkan makanan berasaskan susu yang memiliki kandungan karbohidrat yang tinggi.

Ciri khas golongan darah B:

• Dianjurkan untuk melakukan diet dengan berbagai-bagai variasi makanan, namun perlu menghadkan pengambilan daging.
• Disarankan mengambil makanan dan minuman berasaskan susu untuk meningkatkan sistem imunisasi badan.
• Olahraga yang sesuai dilakukan adalah berenang, bermain tenis, berjalan kaki dan bermeditasi.
• Untuk mengatasi stres, disarankan memiliki hobi dan aktiviti berasaskan kreativiti.

Pemilik golongan darah B sangat mudah terhadap penyakit berkaitan imunisasi dan serangan virus, mereka disarankan agar mengambil sayuran hijau yang kaya magnesium dalam kuantiti yang banyak.
Makanan yang dianjurkan adalah daging lembu, kambing kibas, arnab, ikan laut, semua produk susu kecuali ‘blue chesse’ dan aiskrim, telur ayam organik dan ayam kampung, minyak zaitun, beras merah, beras putih, makanan berasaskan beras dan buah-buahan.

Manakala makanan yang perlu dikurangkan pengambilannya adalah ayam, ketam, udang, kerang-kerangan, telur puyuh, telur itik, minyak bijan, minyak jagung, minyak biji matahari, minyak kacang tanah, minyak soya, kelapa, santan, soya, kacang tanah, biji bunga matahari, biji labu, bijan, kacang pistacio, tempe, tauhu, kacang merah, makanan berasaskan gandum, mi segera, beras pulut, jagung, lobak, tomato dan jagung.

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan: Bijirin dan buah pisang beserta segelas susu tanpa lemak
Snek: Jus anggur
Makan Tengahari: Sepotong dada ayam dan dua potong roti beserta salad dan teh herba
Snek: Jus limau/yogurt dan teh herba
Makan Malam : Sepotong ikan salai, sayur rebus, buah-buahan segar dan teh herba

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘AB’

Pola makan pemilik golongan darah AB adalah gabungan antara pola makan golongan darah jenis A dan B. Penyakit yang berisiko dijangkiti adalah sinus, infeksi telinga, dan gangguan saluran pernafasan. Pengambilan jenis makanan yang dianjurkan adalah hidangan laut, semua jenis telur (kecuali telur itik), susu fermentasi (melalui proses penapaian), minyak zaitun, minyak kacang soya, minyak kacang tanah, kacang tanah, semua jenis sayuran kecuali jagung, taugeh dan cendawan dan semua jenis buah-buahan kecuali jeruk.

Golongan daripada jenis darah ini, harus menghadkan pengambilan daging lembu, udang dan ikan laut, susu dan semua produk susu serta daging yang diproses. Makanan berasaskan kekacang pula perlu diambil dalam kuantiti sedikit. Kurangkan pengambilan berasaskan gandum seperti roti, kek, kuih-muih dan pasta.

Ciri khas individu jenis darah AB:

• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Disarankan untuk mengambil makanan dalam kuantiti sedikit tetapi kerap
• Untuk lebih bertenaga olahraga pada setiap pagi digalakkan

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Air limau nipis, jus anggur, roti dua potong beserta satu potong keju
Snek : Yogurt
Makan Tengahari : Dada ayam empat hirisan, salad, dua biji buah plum dan teh herba
Snek: Kek keju dan teh herba
Makan Malam : Omelet dan salad buah serta kopi

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘O’

Dr. Peter J.D´Adamo menyarankan agar pemilik darah jenis O lebih banyak mengambil makanan berprotein tinggi, mengikut diet rendah karbohidrat dengan pengambilan ikan atau daging (kecuali daging yang diolah) serta sayur-sayuran yang banyak, telur dan kacang namun menghindari produk susu dan gandum. Beliau turut menyarankan agar pemilik darah jenis ini menghadkan pengambilan buah-buahan.

Pemilik darah jenis O harus menghindari semua jenis bijirin, pasta dan nasi. Dr. Peter J.D´Adamo turut menyenaraikan jenis makanan yang perlu dihindar seperti sayur brokoli, sawi, taugeh, terung, cendawan, dan kentang. Bagi pemilik darah jenis ini, telur, susu, gandum dan kekacang tidak diperlukan memandangkan tubuh telah mendapat khasiat daripada sumber daging.

Hindari jeruk kerana ia mampu mendatangkan keracunan usus kepada golongan darah jenis ini.

Ciri khas golongan darah O:

• Memiliki sistem imunisasi tubuh yang lebih tinggi berbanding golongan darah jenis lain
• Mudah mengadaptasi berbagai makanan
• Untuk mengatasi tekanan, disarankan melakukan aerobik
• Dianjurkan untuk mengambil makanan berprotein tinggi dan rendah karbohidrat, seperti daging, buah-buahan, ikan, sayuran
• Berisiko terkena radang dan kerosakan organ seperti arthritis jika makanan yang diambil tidak bersesuaian

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Dua potong roti bakar lapis mentega dan sebiji pisang
Snek : Teh herba
Makan tengahari: Sepotong daging panggang, salad bayam dan epal
Snek : Sepotong kuih
Makan Malam : Sepotong daging lembu dan asparagus yang direbus, kentang rebus, buah-buahan dan teh herba

Hasil kajian yang dilakukan oleh Dr. Peter J.D´Adamo ini adalah suatu yang baru dan masih terdapat pertikaian daripada pakar pemakanan. Justeru, tidak melihat kepada jenis darah, apa yang lebih utama adalah mengamalkan pemakanan yang sihat.

Pemakanan sihat hakikatnya adalah mengenai memenuhi keperluan pemakanan harian dan pada masa yang sama, mengelakkan kekurangan atau berlebihan zat yang boleh menyumbang kepada risiko penyakit yang berkaitan dengan pemakanan tanpa mengira jenis darah individu. Ia meliputi membuat keputusan yang bijak tentang apa jenis makanan yang harus dimakan dan bagaimana mengamalkan tabiat makan yang sihat. Justeru, terpulanglah kepada anda sama ada ingin mengadaptasi saranan Dr. Peter J.D´Adamo ataupun tidak.


Respon

 1. tq a.e for the info.. kena bgtahu a.mad ni since kami berdua kumpulan O..makanan yg a.mad semuanya kena kami hindari.. thanx again

 2. useful info. perlu diamalkan ni nampaknya 🙂

 3. tq bang…
  saya nak copy n paste n spread it….

 4. Salam Abi Muslih…

  Mmg saya juga sudah lama membaca ttg Dr Peter J D Adamo ni. Seorang bekas doktor paramedik di Malaysia ini yg telah menjalankan kajian ttg kajian D Adamo ni. Dia yg telah menceritakan kpd saya ttg kebenaran kajian ni. Dan kalau kite cari dlm internet sekali pun ttg Blood Type, mmg Dr D Adamo ni sorang je yg buat kajian ini.

 5. salam sejahtera..

  tq adakan ruangan ini..sekurang2nya sa boleh praktikan untuk meningkatkan lg tahap kesihatan n elak kegemukakan..heheh

 6. Assalamualaikum……
  Baguslah dapat info cam ni…
  Thanks.
  Wassalam.

 7. saya juga berdarah ‘o’. thanks atas maklumat ini.amat baik d sebarkan.

 8. Bagus… atas info makanan yang baik untuk golongan darah O. Saya ingin mengetahui maklumat lanjut mengenai diet untuk menguruskan badan yang sesuai dengan golongan darah O. Thanks atas info yang berguna

 9. Thanks for info….

 10. saya darah jenis O.sedihnya semua makanan yg kne hadkan adalah jenis makanan kgmaran saya.

 11. Bleh sy tau kalau penulis sendiri telah mengamalkan diet utk drah O? coz sy pun drah O..manatau ade perubahan dr segi kesihatan…

 12. saya golongan darah O….mmg x bleh mkn nasi k…susu,keju,yogurt,ice cream dan roti pom dh x leh:'(….tp nk amalkan jugak demi kesihatn!!


Komen Anda

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: