Posted by: Fathi Yusof | Mac 29, 2012

Makin anak berdikari, makin kendur pengaruh ibu bapa: benarkah?

Memahami Perubahan Anak-anak dan Beberapa Persediaan Untuk Menghadapinya (Siri 2)

Dalam catatan lalu, kami mengemukakan pandangan tentang beberapa hakikat perubahan yang dialami oleh anak-anak dalam proses tumbesaran mereka. Dalam catatan kali ini kali kemukakan aspek pertama perubahan yang dimaksudkan itu.

Perubahan pertama yang perlu diketahui oleh ibubapa ialah perubahan dari sudut pergantungan anak-anak kepada mereka. Bayi yang baru lahir bergantung hampir sepenuhnya kepada penjaga atau ibu bapa untuk menguruskan diri mereka, baik dalam urusan makan, pakaian, membersihkan najis, dan bergerak ke sana sini.

Semakin bayi itu membesar semakin banyak yang mereka boleh berdikari. Bagitu juga dari sudut membuat keputusan. Ketika masih bayi, semua keputusan seperti pilihan pakaian, dan sebagainya ditentukan oleh ibu bapa.

Semakin anak itu membesar, mereka semakin belajar untuk membuat keputusan sendiri seperti memilik makanan yang lebih disukai, memilih pakaian yang digemari dan seumpamanya. Bila anak itu remaja dan dewasa, pergantungan kepada ibu bapa untuk membuat keputusan semakin berkurangan.

Pergantungan anak-anak ini berkait rapat dengan kawalan ibu bapa ke atas anak-anak. Semakin besar pergantungan anak-anak, maka semakin besarlah kuasa ibu bapa menentukan keputusan untuk anak-anak.

Bila anak itu remaja dan dewasa dengan sendirinya kuasa dan pengaruh ibu bapa akan berkurangan sedikit demi sedikit. Ibu bapa yang baik mengetahui waktu yang tepat untuk menyerahkan ‘kuasanya’ dalam anak-anak untuk membuat keputusan dalam sesuatu perkara.

Penyerahan kuasa

Ibu bapa yang baik juga mengetahui bahawa penyerahan kuasa sewajarnya berlaku secara beransur-ansur mengikut perkembangan dan kemampuan anak-anak. Menyerahkan kuasa kepada anak-anak tidak semestinya menyerahkannya secara total.

Ibu bapa boleh menetapkan sempadan dan panduan. Contohnya, jika memberikan ‘kuasa’ kepada anak-anak untuk membeli baju raya, ibu bapa wajar menetapkan kriteria baju yang dikehendaki, khususnya yang berkait dengan batas-batas syariat.

Ibu bapa yang gagal menghayati perkara ini mungkin akan terjebak dengan dua ekstrem.

Yang pertama, mereka mungkin terlalu awal memberikan ‘kuasa’ kepada anak-anak untuk membuat keputusan, tidak memandu anak-anak tentang bagaimana cara menggunakan kuasa dan tidak memantau bagaimana anak-anak mereka menggunakan kuasa yang baru diperolehinya.

Kesannya anak-anak mereka akan terlalu bebas dan mungkin hilang pedoman. Inilah faktor kenapa anak-anak sentiasa perlu diingatkan dengan pedoman dari al-Quran dan Sunnah agar mereka mampu membuat keputusan yang tepat dengan agama.

Kedua, mungkin juga ada ibubapa yang terlalu sukar untuk meyerahkan kuasa membuat keputusan kepada anak-anak.

Ibu bapa ini cuba memastikan setiap perkara diputuskan oleh mereka sendiri, baik dalam urusan makanan, pakaian, pendidikan, hobi, pemilihan kawan, dan sebagainya. Anak-anak tidak dapat membuat keputusan sendiri melainkan jika mereka melakukan secara diam-diam dan bersembunyi.

Akibatnya, anak-anak kurang mampu berdikari dan terlalu bergantung kepada orang lain. Bahkan, mungkin juga anak-anak akan rasa dikongkong, lantas cuba untuk memberontak bagi melepaskan diri dari pengaruh ibu bapa.

Oleh itu, cara yang terbaik ialah mencari jalan tengah iaitu melepaskan anak-anak dari kawalan dan pergantungan secara beransur-ansur dan berperingkat-peringkat.

Kaedah yang betul dalam mengurangkan kawalan ke atas anak-anak anak menjadikan anak lebih mampu berdikari, mempunyai keyakinan diri yang tinggi dan mampu membuat pertimbangan dengan matang. Selain itu ia juga membina perasaan selamat dan kepercayaan yang tinggi anak-anak kepada ibubapa mereka.

Tegasnya, ibubapa perlu peka dengan perkembangan anak-anak dan bijak bertindak menyesuaikan pendidikan anak-anak sesuai dengannya. Inilah kaedah yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW dan para sahabat dalam mendidik generasi muda.

Insyaallah dalam catatan berikutnya kami akan kemukakan tiga lagi aspek perubahan anak-anak. Selamat mendidik anak-anak menjadi insan cemerlang dunia dan akhirat!

Abi Muslih.
Gombak, Selangor.

Advertisement

Respon

  1. Bercakap tentang penyerahan kuasa,
    Saya ingin mendapatkan jawapan bagi soalan-soalan ini.
    1. Wajipkah ibu bapa masuk campur/ membuat perancangan dalam urusan anak-anak mereka dalam menguruskan keluarganya sendiri ( bagi yang sudah berkeluarga)..? terutamanya dalam mengurus anak-anak mereka sendiri, perancangan suami-isteri, dan kewangan?

  2. As Salam, i am currently conducting a survey about mosque in Malaysia for my master thesis. it would be a big help if u could help me to answer the survey. Thanks in advance.
    https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGhMa19JeDlpZ04xajZTVnROYVl2cWc6MQ#gid=0


Komen Anda

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: