Kali ini kami berpeluang berkunjung ke Sumatera Barat, melawat bandar Bukittinggi, Istana Pagar Ruyung di Tanah Datar, Danau Maninjau, Danau Singkarak serta kota Padang. Seperti biasa, cuti sekolah je, kami terus cari peluang berjalan. Jadi selepas habis Family Day Mahabbah di Pantai Balo, pada hari Isnin 25hb Mac 2019, kami terbang ke Padang. Balik Khamis 28hb.
Sampai di Airport, kami disambut Pak Angga, supir dari Syarikay Kayu Gadang. Servisnya bagus. Pak Angga berumur 42 tahun, memandu dengan cekap dan cermat.
Bila sampai, kami di bawa ke Rumah Makan Lamun Ombak sebagai pembuka tirai menikmati masakan Padang. Memang enak. Waktu ni kami mencuba menu teh telur.
Selepas solat di sebuah masjid berhampiran, kami singgah ke Taman Tirta Alami Anailand, satu tempat rekreasi indah yang dibina di kawasan jeram menggunakan batu-batu sungai.
Selepas tu kami singgah pula ke kedai sate Padang. Amboi, kuatnya makan… Tapi sate ni tak sama dengan di Malaysia. Pertamanya, tanpa diminta untuk memilih kami dihidangkan dengan sate organ campur perut campur daging. Kuahnya kuah sate Padang, tak ada kuah kacang. Anyway sedap dan lezattt.
Kemudian kami check-in di Novotel Hotel di Bukittinggi. Cantik hotel ni. Semua dalam satu bilik. Baru jimat.
Ni malam gambar pertama masa menginap di Bukittinggi. Gambar Jam Gadang ni satu kemestian. Jam ini dibina sejak zaman Belanda, tapi dibaiki dan diuabahsuai dengan bentuk bumbung minang kemudiannya.
Hari esoknya (Selasa) kami ke Danau Maninjau. Memang cantik memukau. Tempat lawatan ialah Rumah Kelahiran Buya Hamka.
Sebelah saya itu Pak Akhyar, sepupu Buya Hamka. Panjang dia bercerita tentang sejarah dan keluarga tokoh hebat itu.
Selepas itu kami ke Puncak Lawang. Tempat rehat-rehat.
Komen Anda